NI četrdeset dana otkako je iz džaka "izletela" priča da je na parlamentarnim izborima prekrojena volja naroda, epilog se ne nazire. Iz stranaka koje su prve digle glas i pred javnost iznele optužbe o navodnoj krađi, poručuju da su nadležnima dostavljeni svi dokazi i da se čekaju odgovori.

U Republičkom javnom tužilaštu, međutim, zasad ne otkrivaju dokle se stiglo s proverom, i navode da će javnost o svemu zvanično biti obaveštena kada bude završena istraga.

Naprednjaci su prvi pred zgradom parlamenta izručili džakove s listićima, zahtevajući da se ispita kako je izborni materijal završio u kontejnerima. Igor Mirović, funkcioner SNS, kaže nam da njegova stranka ne odustaje od zahteva i dodaje da su odmah posle đurđevdanskih izbora podneli nekoliko prijava protiv N.N. lica, ali i protiv konkretnih pojedinaca.

DSS PRAVI IZVEŠTAJ UPRAVO završavamo izveštaj o svim izborim nepravilnostima koje smo uočili, a koje ozbiljno dovode u pitanje regularnost celog izbornog procesa. Taj dokument uskoro ćemo predstaviti i javnosti - navodi Petar Petković, portparol DSS.

- Samo smo u opštini Žabalj podneli dve prijave. Recimo, u Novom Sadu smo utvrdili da je kupljeno više hiljada glasova. Otkrili smo i lokacije gde se dešavala kupoprodaja - po raznim lokalima, mesarama, pa čak i u automobilima. Međutim, još niko nije dobio poziv da svedoči, iako su naše optužbe dobro potkrepljene - navodi Mirović.

U Republičkoj izbornoj komisiji kažu da su i oni podneli prijavu protiv N.N. izvršioca, ali zbog krađe - izbornog materijala. Predsednik RIK Predrag Grgić kaže nam da su zatražili da se ispita sve oko listića koji su se tih postizbornih dana pojavili na ulici. Veljko Odalović, iz ove komisije, navodi da su tužilaštvu dostavili sve potrebne informacije i da sad čekaju rezulate istrage.

I iz pokreta "Dveri", koji su čak poveli proteste zbog prekrajanja izborne volje, navode da su sve sakupljenje dokaze o izbornoj krađi poslali nadležnim institucijama.

- Dokaze smo uputili i na adresu novoizabranog predsednika Tomislava Nikolića. Međutim, još nismo dobili nijedan odgovor. Zato pripremamo specijalni broj našeg časopisa u kome ćemo izneti sve što smo saznali o nedozvoljenim radnjama od 6. maja - kaže Vladan Glišić, iz "Dveri".

Pobunu zbog, kako tvrde, izbornih neregularnosti iz Subotice je pokrenuo i SVM. Funkcioner te stranke Balint Pastor kaže nam da su policajci bili u prostorijama partije i uzeli izjave. Ali, rezulata još nema.