IAKO je bilo najavljivano da će čelnici koalicije okupljene oko SPS i lider DS Boris Tadić razgovarati tokom vikenda, i da bi ti razgovori mogli da rezultiraju i odlukom o novoj skupštinskoj većini - to se nije dogodilo. Niti se razgovaralo niti se zna ko će činiti buduću vladu.

- Jedini razgovor za koji socijalisti sigurno znaju jeste sa predsednikom Tomislavom Nikolićem u ponedeljak u zgradi Predsedništva - rekao je za “Novosti” Žarko Obradović, potpredsednik SPS.

On je naveo da je razgovor sa demokratama obavljen pre nekoliko dana i da će se razgovori nastaviti, ali nije precizirao kada.

- Razgovorali smo sa DS o ekonomskom programu buduće vlade, ali ti razgovori nisu završeni - napomenuo je Obradović.

U PONEDELJAK INAUGURACIJA DOK traju pregovori o formiranju vlade, u Predsedništvu Srbije vrše se poslednje pripreme za inauguraciju predsednika Tomislava Nikolića u ponedeljak. Očekuje se da će ovom događaju prisustvovati mnogobrojne zvanice, među kojima su lideri partija, verski poglavari, diplomatski kor, gosti iz inostranstva...

Prvi “signal” da bi Srbija uskoro mogla da dobije vladu biće izbor skupštinskog rukovodstva, a dok se stranke ne dogovore o parlamentarnoj većini u najvišem zakonodavnom telu teku poslednje pripreme kako bi zdanje na Trgu Nikole Pašića nove parlamentarce dočekalo u “punom sjaju”.

Da pregovora nema potvrdio je i Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije, koalicionog partnera socijalista.

- Informacije da treba da razgovaramo za vikend nisu tačne - naglasio je Marković.

Na pitanje kada će razgovori biti zakazani, on je izjavio da ne zna i da to treba da uradi DS.

Međutim, nešto ranije, Palmin zamenik u JS Petar Petrović rekao je da su dogovori o formiranju vlade u završnoj fazi i da očekuje da će vlada uskoro biti formirana.

- Što se tiče Jedinstvene Srbije, mi smo za to da se vlada formira sutra - rekao je Petrović.

Istovremeno, predsednik SVM Ištvan Pastor ocenio je da je jedina realna opcija da novu vladu formiraju stranke koje trenutno vode razgovore u tom pravcu: DS, SPS i LDP, i da bi svaki drugačiji ishod postizbornih pregovora značio ulazak zemlje u dug period političke nestabilnosti.

I naprednjaci imaju cilj da se vlada što pre formira i kažu da će tek obavestiti javnost dokle su stigli, ali im se ne sviđa kako to rade drugi.

- Nama stvarno vlada treba odmah! Na šta liči to kada neko pravi vladu tako što kaže - uzeću odande dva poslanika, odavde jednog!? Da li se tako pravi vlada ozbiljne demokratske države? Mi mislimo da ne, i ukoliko nisu sposobni da naprave svoju većinu od minimum 126 poslanika, onda moraju da puste da to urade drugi - rekla je Zorana Mihajlović, iz SNS.

Pojavile su se i spekulacije da bi neke predizborne koalicije mogle biti raskinute i da bi “otcepljeni” delovi mogli pomoći demokratama u pravljenju većine.

U svakom slučaju, o novoj vladi pregovara svako sa svakim, a na stolu su bolne političke i ekonomske teme - odnos prema Kosmetu i Republici Srpskoj, povećanje PDV, odnos prema MMF, zamrzavanje plata i penzija...