ZAUZETI pregovorima za ulazak u vlast gde god je to moguće, u većini stranačkih centrala još nisu stigli da detaljno analiziraju izborni rezultat. Izuzetak su radikali, najveći gubitnici minulog glasanja, gde su već "pale glave".

Posle šoka da nakon dve decenije napuštaju parlament, usledili su rezovi, pa su na sednici Centralne otadžbinske uprave bez funkcija ostali: Dragan Todorović, Gordana Pop Lazić, Nataša Jovanović. Ni bivši potpredsednik SRS Aleksandar Martinović, koji je bio kandidat za šefa države, nije više u rukovodstvu:

- Nisam želeo da pristanem na funkciju potpredsednika, jer se ne slažem sa pojedinim kadrovskim rešenjima.

Detaljnu analizu najavljuju demokrate, a lider stranke Boris Tadić kaže da će biti reorganizacije na svim nivoima u DS. Iako termin sednice Glavnog odbora još nije utvrđen, zna se da će tema biti čija je odgovornost što su izgubljena tradicionalna uporišta po gradovima.

Uprkos tome što su izbornim rezulatom demantovali istraživanja javnog mnjenja po kojima su plivali na ivici cenzusa, ni u URS nemaju razloga za radost.

- Imali smo dve sednice predsedništva i analizirali rezultate. Sigurno smo nezadovoljni rezultatom u Beogradu i Vojvodini. Ali, dosad ostavku zbog rezultata još niko nije ponudio - ističe Suzana Grubješić, član Predsedništva URS.

Šef Izbornog štaba DSS Milovan Milošević kaže nam da u njihovoj tradiciji nije da se bilo ko izbacuje zbog rezultata:

- Negde smo imali slab rezulat, negde dobar, a tamo gde smo bili vlast - odličan. Ukupno, zadovoljni smo, jer smo dobili 21 mandat u Skupštini Srbije. A da nije rađena kampanja protiv stranke i predsednika Koštunice, verujem da bismo dobili više od deset odsto glasova.

U LDP još vagaju kada će se okupiti i ko će biti kažnjen što ih nema u beogradskom parlamentu. S druge strane, iako su osvojili 70.000, a očekivali bar 100.000 glasova, u SVM su zadovoljni:

- U pokrajini imamo isti broj mesta, a u republičkom parlamentu mandat više - kaže nam Balint Pastor.