IDEJA Rasima Ljajića da vlast i opozicija sednu za sto i pokušaju da nađu zajednički jezik oko najvažnijih državnih pitanja, kako sada stvari stoje, ostaće mrtvo slovo na papiru.

Iz stranaka vladajuće koalicije načelno poručuju da su spremni da o svemu, osim o raspisivanju vanrednih izbora, razgovaraju sa političkim protivnicima. U opoziciji tvrde da ne veruju ponudama vlasti i iznenadnu slatkorečivost i pozive na jedinstvo objašnjavaju panikom u Vladinim redovima.

Potpredsednik DS Jelena Trivan kaže da je vlast i do sada, u više navrata, pokazivala interes da razgovara sa opozicijom, kako bi se postigao nacionalni konsenzus oko Kosova, prevazilaženja ekonomske krize:

- DS se zalaže za to da se uspostave redovne konsultacije i sa opozicijom, ne samo u parlamentu nego na svim nivoima, ali samo ukoliko njeni lideri imaju konstruktivne, a ne demagoške predloge, kao što su zahtevi za vanrednim izborima - poručuje Trivanova.

DSS nema nameru da se odazove na pozive vlasti, pa makar stigli i u vidu formalnog predloga za sastanak:

- Nemamo nameru da dajemo legitimitet katastrofalnim učincima sadašnje vlasti - kaže nam Petar Petković, portparol Demokratske stranke Srbije.

Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS, na Ljajićevu inicijativu uzvraća:

- Spremni smo za razgovore, ali ne preko novina. Čekamo zvaničan poziv, a do tada nastavljamo sa započetim akcijama.

U kabinetu Mirka Cvetkovića za ”Novosti” kažu da premijer zasada nema nameru da saziva posebne sastanke na kojima bi pretresao državne probleme sa opozicionim liderima, ali i da je spreman da razgovara sa svima, ali samo u okviru svog mandata.


NAPREDNJACI IZNOSE STIROPOR PRED SKUPŠTINU 16. APRILA

SNS će najverovatnije 16. aprila da organizuje veliki protestni skup u centru Beograda, sa kojeg se njihove pristalice neće razilaziti sve dok vlast ne raspiše vanredne parlamentarne izbore - saznaju nezvanično ”Novosti”.

Ovaj plan aktiviran je poslednjih dana pošto je gotovo izvesno da vladajuća koalicija neće do 1. aprila uslišiti zahtev naprednjaka da se precizira prevremeni izlazak na birališta, iznet 5. februara na velikom mitingu ispred Doma Narodne skupštine. Prema našim informacijama, naprednjaci su spremni da angažuju nekoliko desetina hiljada svojih pristalica na trgu ispred Narodne skupštine. Ta ”stiropor revolucija” neće utihnuti sve dok Vlada ne obelodani tačan termin vanrednih izbora.(M. B.)