ZORAN Stanković, bivši ministar odbrane SCG, kandidat je G17 plus za novog ministra zdravlja u Cvetkovićevoj vladi - odlučilo je u ponedeljak predsedništvo Dinkićeve stranke.

Posle dvočasovnog zasedanja, na predlog lidera partije i ministra ekonomije Mlađana Dinkića, jednoglasno je odlučeno da nekadašnji načelnik VMA bude predložen za ministra, a kandidaturu je podržao i Tomica Milosavljević, bivši ministar, koji je podneo ostavku.

- Stanković je pošten čovek i vrhunski profesionalac. Pokazao je visoku stručnost vodeći Ministarstvo odbrane. Kao specijalista, odlično poznaje probleme u zdravstvu, a iskusan je i u državnoj upravi. Nije član nijedne stranke, ali su vrata URS za njega otvorena - obrazložila je odluku Snežana Samardžić-Marković, potpredsednik G17 plus.

Ona je rekla i da u toj stranci očekuju da koalicioni partneri prihvate Stankovićevu kandidaturu podsetivši da je on sarađivao sa mnogim funkcionerima DS.

Dok je trajala sednica predsedništva G17 plus, u Skupštinu Srbije stigla je zvanično ostavka Tomice Milosavljevića koju je uputio predsednik Vlade Mirko Cvetković.

Na narednom zasedanju, očekuje se da poslanici konstatuju ostavku i da se izjasne o novom kandidatu kojeg će morati zvanično da predloži premijer.

Stanković je specijalista sudske medicine i patolog. Od januara 2002. do aprila 2005. bio je načelnik VMA.

Za ministra odbrane SCG izabran je oktobra 2005, a funkcija mu je prestala 15. maja 2007. godine, kada je formirana nova republička vlada. Tri puta je vanredno unapređen i to u čin majora i potpukovnika, potom 2001. godine u čin sanitetskog general-majora, a penzionisan je 23. aprila 2005. godine.


Stanković za ”Novosti”:

O CILjEVIMA POSLE

PRIHVATIO sam kandidaturu G17 plus. O ciljevima, konkretnim zadacima kao i planovima u radu Ministarstva, govoriću tek i ako me izaberu poslanici Skupštine. Do tada, bilo bi neumesno da javno govorim na tu temu, izjavio je za ”Novosti” Zoran Stanković, nekoliko minuta pošto je G17 plus obelodanio odluku.