PREDSEDNIŠTVO G 17 plus odlučiće u ponedeljak ko će da nasledi Tomicu Milosavljevića na čelu Ministarstva zdravlja, a glavni kandidati su Zoran Stanković, bivši ministar odbrane SCG, i Simo Vuković, doktor medicine i poslanik Dinkićeve stranke.

Pošto je do kraja mandata ostalo još nešto više od godinu dana, u G 17 plus procenjuju da bi na čelo zdravstvenog sistema trebalo da dođe čovek koji se razume u problematiku tog resora, ali i u operativno funkcionisanje državnih organa. Jer, kako nam je objašnjeno, malo je vremena da se budući ministar "uigrava" do narednih izbora.

Taj "portret" najviše odgovara specijalisti sudske medicine i patologije Stankoviću, koji je vodio resor odbrane, a bio je i načelnik Vojnomedicinske akademije u Beogradu. Zato je on i prvi favorit lidera G 17 plus za "vruću fotelju" u Nemanjinoj 11.

Drugi kandidat, Vuković, sa 35 godina jedan od Dinkićevih "mladih lavova", zamenik je predsednika Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije. Kako nam je rečeno, i on ima šanse da se iz pozadine isturi kao glavni kandidatat.

Presudnu reč će na sednici Predsedništva imati prvi čovek stranke Mlađan Dinkić.

Narodna skupština će na prvoj narednoj sednici da konstatuje Milosavljevićevu ostavku, sve biti spremno i za izbor novog ministra. Za njega mora da glasa najmanje 126 poslanika, a posle toga će da položi ministarsku zakletvu pred najvišim državnim domom.


PROMOCIJA

NASLEDNIKA Tomice Milosavljevića G 17 plus će zvanično da promoviše na stranačkoj konferenciji za novinare u ponedeljak popodne. Njega će ta stranka i formalno da predloži premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću, koji će formulisati predlog za sednicu parlamenta.