OVE nedelje aktuelizovana je priča o sporu poljske diplomatske porodice Gavronjski i države Srbije oko jedne vile u Varšavi. Ovoga puta u kontekstu ratifikovanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kako je izjavio potpredsednik Vlade Božidar Đelić, „pojedine interesne grupe upravo ovakve situacije, kao što je ratifikacija SSP, mogu da iskoriste da ostvare svoje specifične interese“. U tom kontekstu može se shvatiti i spor sa bivšim članom Evropskog parlamenta Jašom Gavronjskim.

Gavronjski, nekadašnji portparol italijanskog premijera Silvija Berluskonija, pokušava sudskim putem od Srbije da naplati milione evra na ime naknade za korišćenje porodične vile u kojoj je ranije decenijama bila smeštena jugoslovenska, a potom i srpska ambasada.

PRIJATELJ BERLUSKONIJA I KVAŠNJEVSKOG JAŠ Gavronjski (75) je italijanski novinar i političar. Rođen je u Beču kao sin poljskog ambasadora Jana Gavronjskog i Italijanke Lučijane Frasati Gavronjski. Bio je član Evropskog parlamenta u ime partije Napred Italija Silvija Berluskonija, a pre toga, od 1981. do 1994. godine, italijanske Republikanske partije. Takođe, bio je član biroa Evropske narodne stranke i Odbora EP za spoljne poslove. Radio je kao dopisnik televizije RAI iz Njujorka, Pariza, Moskve i Varšave. Kao član Berluskonijeve partije bio je italijanski parlamentarac od 1996. do 1999. godine. Jaš Gavronjski je, prema tvrdnjama naših izvora, naročito bio blizak sa bivšim poljskim predsednikom Aleksandrom Kvašnjevskim, preko kojeg je i ranije pokušavao da reši u svoju korist pitanje odštete za vilu.

Priča počinje posle Drugog svetskog rata, kada je, u ratom potpuno razorenoj Varšavi, bivša SFRJ, u takozvanom Bulevaru ambasada, odnosno Ulici Ajazdovskie 23-25, u samom centru grada, dobila od poljskih vlasti na upotrebu nacionalizovan plac sa prilično ruiniranom vilom. Vila je od temelja do krova, kako tvrde izvori „Novosti“, renovirana parama Jugoslavije, i tu se uselila naša ambasada, 1945.

Poljski sud, posle pada komunizma, u postupku restitucije, vraća plac predratnim vlasnicima, porodici Gavronjski, koji veruju da polažu pravo i na vilu. Pošto se naša ambasada nije iselila odmah, Jaš Gavronjski je poveo sudski spor. Prema poljskim medijima, sud je naložio državi Srbiji da porodici ustupi vilu još 2005, ali se ništa nije desilo do prošle zime.

Prinudno iseljenje naše ambasade naloženo je za 15. mart 2010, ali država Srbija odlučuje da vrati ključeve Gavronjskima pre ovog datuma.

Faktički, ambasada se iz vile iselila još ranije, a Jaš Gavronjski je tvrdio da su svi simboli Srbije uklonjeni sa zgrade još 2007. On je takođe tvrdio da je zgrada ostavljena u lošem stanju, a protiv Srbije je poveo spor za naknadu štete. Tačnije, za nadoknadu kirija koje je porodica mogla da dobije u poslednjih 10 godina da se ambasada Srbije iselila na vreme.

U celu priču prošle godine uključilo se i poljsko ministarstvo spoljnih poslova kao posrednik, ali spor je i dalje u postupku rešavanja.

- U Republici Poljskoj je, već niz godina, u primeni Zakon o restituciji, na osnovu kojeg se vraća imovina koju su poljske vlasti posle Drugog svetskog rata oduzele predratnim vlasnicima - kažu, za „Novosti“, u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. - Jedan takav objekat je i objekat bivše ambasade SFRJ u Poljskoj. Posle sudskog postupka, zgrada je dodeljena predratnim vlasnicima, porodici Gavronjski, koji su pokrenuli i poseban spor za prinudno iseljenje ambasade (sada) Republike Srbije. Uoči prinudnog iseljenja, MSP je odlučilo da zgradu dobrovoljno preda i time demonstrira poštovanje propisa države prijema (Poljske). Takođe, ovo je učinjeno i kako bi se sprečio diplomatski skandal, ali i da bi se izbeglo plaćanje visokih troškova (sudske takse) prinudnog izvršenja - kažu u MSP.

Međutim, objašnjavaju u našem ministarstvu, naslednici porodice Gavronjski nisu se zadovoljili samom zgradom koju su dobili, već su pokrenuli i poseban sudski postupak kojim od Srbije traže da isplati iznos od 5,4 miliona evra, plus kamate, na ime bespravnog korišćenja zgrade.

Istovremeno, podsećaju u MSP, porodica Gavronjski ne uvažava činjenicu da je objekat posle Drugog svetskog rata bio bitno oštećen ratnim razaranjima i da je tadašnja Jugoslavija „uložila znatna sredstva da ga dovede u reprezentativno stanje“:

- Republika Srbija je u više navrata demonstrirala spremnost za kompromisno, vansudsko rešavanje spora, ali do sada nije bilo rezultata. Stoga, radi zaštite interesa Republike Srbije, ali i poštovanja Sporazuma o pitanjima sukcesije, MSP je, shodno sugestijama naših pravnih zastupnika, pokrenuo još jedan sudski postupak - za sticanje prava svojine održajem.

Reč je, objašnjavaju u Ministarstvu, o legitimnom zahtevu koji se bazira na činjenici „da smo bili savesni držaoci te nepokretnosti više od 30 godina, danam je ista data na korišćenje odlukom nadležnih poljskih vlasti, i da je obnovljena posle značajnih oštećenja ratnim razaranjima“.


JAŠ GAVRONJSKI, VLASNIK VILE U VARŠAVI, ZA „NOVOSTI“:

MOŽEMO DA SE DOGOVORIMO

OČEKUJEM da će Srbija odmah povući kontratužbu protiv moje porodice i da ćemo ubrzo započeti pregovore oko zaostalih kirija - kaže za „Novosti“ Jaš Gavronjski.

Ovaj italijanski novinar i političar poljskog porekla ponavlja da familija Gavronjski neće odustati od zahteva da joj se isplati zaostala renta, bez obzira na to koliko je Srbija, odnosno tadašnja Jugoslavija, uložila u obnavljanje vile posle ratnih razaranja. Ipak, konkretan iznos kirije - ne pominje.

Ljut je Gavronjski, i posle godinu dana otkako mu je vila vraćena, što je naša ambasada odugovlačila sa iseljenjem, pa poručuje da bi spor Srbije sa ovom porodicom mogao da zaustavi - ili makar uspori - put naše zemlje ka EU.

- U svakom slučaju ga neće olakšati - izričit je Gavronjski.

* Koliko daleko ste spremni da idete u sporu sa Srbijom?

- Vidite, ja sam bio član Evropskog parlamenta punih 20 godina, i imam mnogo prijatelja tamo... Ne mislim da bi za imidž vaše zemlje bilo prijatno da svakog zvaničnika koji dođe u Strazbur parlamentarci javno podsećaju i kritikuju. Ali, ponavljam da do mirnog rešenja spora može vrlo lako da dođe.

* Kakvi su, uopšte, vaši planovi sa vilom u Bulevaru ambasada?

- Moja porodica bi želela da je proda. Ali, dok se stvar oteže po sudovima, to je nemoguće. Zato se nadam da će se proces rešiti što pre.

(M. PRELEVIĆ)