NA hitnoj, vanrednoj sednici parlamenta, najviši državni predstavnici, stranački lideri, opozicioni prvaci, "podvukli su crtu", pogledali se u oči i u najkraćem poručili: Razlike ostaju, ali oko Kosova moramo da se okupimo!

Većina narodnih poslanika pridružila se u ponedeljak predsedniku republike i Vladi u odluci da Srbija nastavi tešku diplomatsku i političku bitku za odbranu teritorijalnog integriteta! Za predloženu odluku, izmenjenu sa tri amandmana SNS, glasalo je 192 narodna poslanika. Protiv su bili predstavnici DSS, LDP i Riza Halimi. Sledeći državni potez je podnošenje rezolucije Generalnoj skupštini UN, kojom se traži nastavak pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije.

Državna strategija, koju su posle negativnog mišljenja MSP, formulisali predsednik Boris Tadić i Ministarstvo inostranih poslova, stigla je tako "prečicom" na dnevni red Skupštine Srbije. I o njoj se raspravljalo gotovo do ponoći.

LIDERI KAO IZASLANICI Nikolić je optužio Vladu Srbije da je "ubila srpsku diplomatiju", svela je na dva čoveka i upitao "šta će nam sad emisari".
Jeremić mu je odgovorio:
- Svi treba da pomognu. Evo, i vi Nikoliću kao lider velike opozicione stranke bili biste izuzetan izaslanik. Razmislite o tome da i predsednici opozicionih stranaka odnesu nekoj državi poruku da ne treba da prizna KiM. To bi bio pravi signal.

Sednici najvišeg državnog doma prisustvovali su i šef države Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, većina ministara i prvi čovek pravnog tima Srbije Dušan Bataković.

Provejavalo je priznanje da je naša država doživela pravni poraz u Hagu, ali da diplomatska i politička bitka nije završena. Nije bilo uobičajenih dobacivanja govornicima, prepucavanja sa mesta, vređanja, "parlamentarnog cirkusa".

Nastavak državne borbe, koju je poslanicima predložio Vuk Jeremić, ministar inostranih poslova, bezpogovorno su podržale vladajuće stranke dok je opozicija mahom, žestoko kritikovala vlast, ali istovremeno pružila ruku pomoći. Jedino su se u dnevnoj raspravi protiv odluke o daljoj strategiji izjasnili DSS i LDP.

Zasedanje je počelo petnaest minuta posle podne. Prvi je Bataković izložio hronologiju događaja pred haškim sudom. Iza njega, za govornicu je stao Jeremić, koji je podneo izveštaj o dosadašnjoj politici, a zatim zatražio državno jedinstvo za buduće korake:

- Ovo je bez sumnje težak trenutak za Srbiju i potrebno je da sačuvamo staloženost, ali i odlučnost. Politika koja se zalaže za očuvanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti mora biti vođena dok god je na snazi Ustav Srbije i sve dok u Srbiji postoji velika većina koja nije spremna da odustane od borbe.

Šef diplomatije je rekao da je pred poslanicima predlog da podrže dosadašnju politiku u vezi sa Kosovom i da se naloži Vladi da nastavi da koristi sva diplomatska i politička sredstava koja stoje na raspolaganju:

- Diplomatska aktivnost Srbije, sve do održavanja GS UN biće usmerena na to da se zaustave dalja priznanja KiM, koliko god je to moguće. Procena vlade je da se sada 55 država nalazi vrlo blizu priznavanja Kosova i činimo sve da taj broj svedemo na najmanju moguću meru.

Posle toga, najavio je Jeremić, zadatak će biti i da ostvari većinu u Generalnoj skupštini UN za rezoluciju Srbije:

- Ta rezolucija će otvoriti put ka pronalaženju kompromisnog rešenja. Tako će biti jasno da MSP nije dao pravo Albancima na otcepljenje od Srbije. Debata u UN će uskoro biti zakazana rekao je Jeremić.

On je apelovao na političko jedinstvo jer su, kako je rekao, "oči sveta uprte u Srbiju i skupštinsku raspravu".

Posle ministra spoljnih poslova, ređali su se stranački lideri i šefovi poslaničkih grupa.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije i predsednik SPS Ivica Dačić poručio je da ne očekuje politički konsenzus jer "on nikad u istoriji nije ni postojao":

- Da je postojao konsenzus u vekovima iza nas, ne bismo sada ni raspravljali o ovoj temi. Pitanje Kosova je iznad svake partijske politike i Srbija treba da bude svesna i realnosti u kojoj se nalazi i svojih nacionalnih interesa.

Dačić je istakao da naša država mora najozbiljnije da porazgovara sa najmoćnijim svetskim faktorima o tome šta se u stvari od nje traži i šta se od Srbije očekuje.

STVAR TAKTIKE Opozicija je kritikovala Jeremića jer se rezolucija koja će biti predložena UN "priprema tajno":
- Ne tajimo ništa. Suština je da u ovoj fazi ne možemo "otvarati karte" i pred onima koji su neprijateljski nastrojeni prema Srbiji. To je taktičko pitanje - rekao je Jeremić.

- Treba da branimo Kosovo, ali ne tako da vodimo zemlju u samoizolaciju. To što je međunarodni poredak nepravedan, ne znači da možemo da budemo izvan njega. Ali, važno je i da međunarodna zajednica zna dokle su naše crvene linije.

Tomislav Nikolić, lider SNS, najavio je da će podržati državnu strategiju, ali je pozvao Skupštinu da prihvati amandmane te stranke. Sedeo je u poslednjim klupama, kao da je hteo da izbegne predsednika Tadića, koji mu je po protokolu trebalo da bude "prvi komšija" u prvom redu.

- Ovo što nazivate pravni neuspeh, ustvari je neuspeh Srbije. Danas je dan kad odgovorni ljudi podnose ostavku, da bi Srbija krenula napred. Sve će u Srbiji da se promeni, osim vlade. Svi smo posramljeni, osim vlade, koja nam predlaže da je podržimo da izdrži. Ali, danas nije dan za svađe - naglasio je Nikolić.

Lider naprednjaka je rekao da ratna opcija više nije u opticaju jer dece za rat više nemamo, izuzev ako bi neko napao sever pokrajine.

- Ne svađajte se sa velikim silama koje su Kosovo priznale i utabajte staze prema velikim silama koje su nam saveznice po ovom pitanju.

Nikolić je rekao i da SNS nije problem nijednoj vlasti i najavio da će pomoći da se bitka za KiM dovede do kraja.

Amandmanom SNS na odluku, kako je objasnio lider naprednjaka, predlaže se da se izbriše naša ocena mišljenja MSP, jer je "ono doneto i ne može se promeniti".

Predstavnik DSS Slobodan Samardžić poručio je da poslanici te stranke ne mogu da prihvate predlog nove odluke o Kosovu, jer je to nastavak politike koja je doživela poraz u Hagu.

- Ne može da se očekuje da GS UN donese drugačiju odluku od onoga što je MSP već rekao. Ići ponovo na najvažniji organ UN, je loša procena. Šta ćemo raditi ako GS odbije naš predlog rezolucije, što je vrlo verovatno - upitao je Samardžić.

Predlog DSS je da se podnese tužba protiv jedne ili više zemalja koje su priznale nezavisnost.

Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović izjavio je da ta poslanička grupa neće podržati "nastavak stare politike":

- Ne možemo da pristanemo na jedinstvo države jer je ovo kontinuitet pogrešnih poteza. Ako volimo Kosovo, kako možemo da ga branimo tako što lažemo sami sebe. Ovo nije prvi poraz našeg društva, ali bismo želeli da bude prvi iz kojeg smo nešto naučili.

Predsednik NS Velimir Ilić pozvao je ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da podnese ostavku zbog "teškog poraza koji je Srbija pretrpela pred MSP":

- Zašto niste ubedili sud već danas ubeđujete nas? Niste uradili posao, a neko ko ne uradi posao mora da se povuče i to je moralni čin.

Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe ZES, navela je da tema Kosova nije nešto što će se rešavati samo u sadašnjosti već i u budućnosti.

Radikali su najavili da će podržati odluku, ali su predložili i amandmane.

- Došli ste da se operete pred narodom, a KiM polako odlazi iz Srbije. Sve karte ste bacili na MSP iako smo vas upozoravali da to može da se obije o glavu. Podneli smo amandman jer se nigde u odluci ne pominje Rezolucija 1244 - rekao je Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS koji je predložio i da se proglasi okupacija dela teritorije Srbije od strane NATO.

Stav G17 koji je prenela Suzana Grubješić je da Srbija mora da traži podršku i savezništvo sa EU i SAD, "jer ćemo se bez njih udaljiti od željenog rešenja". Dragan Marković Palma je podržao državnu politiku naglasivši da ovo nije kontinuitet, jer bi u protivnom i danas "gorele ambasade". Balint Pastor, rekao je da će SVM podržati dokument, ali da im je želja da se on usaglasi sa EU.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

SKUPŠTINA POTVRĐUJE JEDINSTVO

Odluka koju je Vlada predložila parlamentu:

1. Narodna skupština smatra da MSP nije odgovorio na suštinsko pitanje legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca i nije legalizovao etnički motivisan pokušaj otcepljenja KiM.

2. Narodna skupština potvrđuje dosadašnju politiku očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i nalaže Vladi korišćenje svih raspoloživih diplomatskih i političkih sredstava koja stoje na raspolaganju članicama UN u aktivnostima na ostvarenju tog cilja.

3. Narodna skupština izražava puno opredeljenje za ostvarenje državnog i političkog jedinstva po pitanju očuvanja KiM i potvrđuje da Srbija nikada neće, ni eksplicitno, ni implicitno, priznati jednostrano prglašenu nezavisnost KiM.

4. Narodna skupština smatra da je neophodno da se mirnim pregovorima dođe do trajnog, održivog i obostrano prihvatljivog rešenja za KiM, u skladu sa Ustavom, koje će omogućiti istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, kao i mir i stabilnost regiona.

5. Narodna skupština podržava Vladu u procesu podnošenja rezolucije GS UN, čije bi usvajanje otvorilo put da se kroz pregovore dođe do kompromisnog rešenja za KiM.

6. Narodna skupština ovlašćuje Vladu da preduzme sve diplomatske napore u pravcu usvajanja te rezolucije u GS.

7. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku".

* * * * * * * * * * * *

PREDSEDNIK TADIĆ U SKUPŠTINI

I KOSOVO I EVROPA

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je odluka Međunarodnog suda pravde "težak udarac" ali da Srbija ne sme da se sukobljava sa velikim silama, jer bi je takva konfrontacija lišila mogućnosti da se bori za očuvanje pokrajine i svoje nacionalne interese.

"Srbija, kakva god da je i ko god da je vodi, mora da ima najbolje odnose s velikim silama. Svaka druga politika Srbiju vodi direktno u propast", rekao je Tadić u Skupštini Srbije i istakao da je takva politika obaveza svih poslanika, ministara, pa i njega kao predsednika.

PISMO I VIZA PREDSEDNIK Tadić je načelno podržao Jeremićevu ideju da i opozicioni lideri budu njegovi emisari:
- Nije problem da opozicioni prvaci, intelektualci ili uvaženi građani Srbije u svetu ponesu moje pismo. Ali, bitno je da odabir zemalja bude adekvatan i da opozicioni lideri ne idu u one države za koje do skoro nisu mogli da dobiju vizu.

Prema njegovim rečima, mišljenje Međunarodnog suda pravde proizvodi opasne konsekvence i omogućava da svaki akt secesije bilo koje neformalne grupe, bude shvaćen kao akt koji nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

On je ocenio da takav akt može da proizvede nestabilnost i novi politički rasplet na Balkanu, Kavkazu, Latinskoj Americi i u Africi.

"Ovo je lutajući kamen koji može da pogodi mnoge zemlje sveta i zato Srbija mora da pokaže da je faktor stabilnosti i mira", rekao je Tadić.

On je ocenio da ne postoji mogućnost da Srbija odbrani integritet na Kosovu i Metohiji bez dobrih odnosa sa međunarodnom zajednicom, pre svega sa SAD, Rusijom, Indijom i Kinom.

"Bez međunarodne zajednice ne možemo da pronađemo rešenje za pitanje Kosova i Metohije. Nemoguće je to uraditi u uslovima izolacije i konfrontacije, naročito ne s najvećim silama", rekao je predsednik Srbije.

On je ocenio da bi eventualne tužbe protiv zemalja koje su priznale Kosovo, te države shvatile kao napad na sebe i iskoristile bi svoj uticaj na međunarodne institucije.

PORUKA BAJDENU TADIĆ je otkrio da je na dan donošenja odluke MSP razgovarao sa mnogim svetskim državnicima.
- Pričao sam sa Džozefom Bajdenom i Ketrin Ešton, ali i sa Papandreuom i mnogim drugim i svima sam rekao da Srbija neće priznati nezavisno Kosovo i da će svojom politikom štititi mir u regionu i stvarati šansu da se jedan konfliklt zatvori i ostane iza nas.

Tadić je, međutim, pozvao poslanike da zbog odluke MSP-a ne krive ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića jer, kako je rekao, on nije autor te politike već je samo tu ideju "odlično sprovodio".

Predsednik je podsetio da je svim stranim sagovornicima u više navrata ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost pokrajine Kosovo, ali i da Srbija želi da probleme reši na miran način i bez rata.

- Najodlučnije se protivim bilo kakvom defetizmu, ali i bezrazložnom optimizmu. Treba pristupati ovom pitanju trezveno i sa jasnim planom. I mislim da postoji značajan manevarski prostor u našem nastupu kroz rezoluciju u GS UN i u politici koja može da nas dovede do kompromisnog rešenja, u kome Srbija ne gubi sve, a Albanci sve ne dobijaju.