NARODNA Skupština potvrđuje da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Ona ističe da je mirnim pregovorima potrebno doći do obostrano prihvaćenog rešenja za KiM i ovlašćuje Vladu da preduzme sve diplomatske mere da bi se usvojila rezolucija u Generalnoj skupštini OUN.

PRAVNI TIM DOBRO RADIO Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović za "Novosti" ocenjuje da je opozicija preoštra u kritikama upućenim Vladi: - Pitanje Kosova Srbija rešava decenijama. Naš pravni tim je kompetentno radio posao, ali mislim da je politika imala primat nad pravnim normama.

Ovo bi, u najkraćem, bila suština "Predloga odluke Narodne skupštine o mišljenju Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti privremenih institucija KiM i nastavku aktivnosti Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta". O ovom predlogu poslanici vlasti i opozicije ukrstiće koplja u ponedeljak, tačno u podne, na Šestoj vanrednoj sednici parlamenta, koju je u nedelju zakazala predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović.

Ona je pozvala na sednicu i predsednika Borisa Tadića, ali i šefa pravnog tima pred Međunarodnim sudom u Hagu Dušana Batakovića. Očekuje se da će doći i premijer Mirko Cvetković, šef diplomatije Vuk Jeremić, ali i većina ministara. Za 11 sati zakazani su sastanci sa šefovima poslaničkih grupa.

Predstavnici opozicije već su zamerili vlasti na ishitrenosti, tvrdeći da je prekratko vreme da se upoznaju sa tekstom Predloga odluke. Ipak, niko nam nije decidno potvrdio da za taj predlog neće glasati, ali ni da hoće.

- Vreme da se poslanici upoznaju sa Predlogom nije bilo kratko, a s obzirom da se u Predlogu insistira na suverenitetu i teritorijalnom integritetu, očekujem najširi politički konsenzus - rekla je za "Novosti" Slavica Đukić-Dejanović.

I Jelena Trivan, portparol DS, veruje da će u Skupštini biti postignut zavidan da će konsenzus i Predlog odluke biti usvojen:

- Srbija mora da nastavi diplomatsku borbu, a ona je nemoguća bez širokog nacionalnog jedinstva. Zato pozivam pojedine partije da se odreknu politikantstva.

I Momo Čolaković, šef poslaničke grupe PUPS, je optimista:

- Opozicija ima pravo na kritiku, ali partijski interesi moraju da budu u drugom planu.

Slična je i poruka lidera JS Dragana Markovića Palme. On kaže da bi "oko ovakvog nacionalnog pitanja svi morali da se slože, a u septembru ćemo nastaviti borbu pred Generalnom skupštinom UN."

Ali, ne brine sve iz vlasti tesna većina. Vlajko Senić, iz G 17 plus, smatra da postizanje najšireg konsenzusa nije toliko bitno kao sama rasprava tokom koje bi svako trebalo da iznese mišljenje kako da se razreši situacija:

- Ne treba tražiti krivce, već videti šta dalje.

Opozicija ne krije nezadovoljstvo. Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS, koja je, pored LDP, tražila vanrednu sednicu, kaže da će se tek pred sednicu znati kako će radikali glasati:

- Ako je vladajuća većina htela konsenzus, nije trebalo stavljati Predlog odluke na dnevni red pre sastanka sa svim parlamentarnim strankama. A ne ovako - "uzmi ili ostavi".

EVROPSKA BUDUĆNOST ZAPADNOG BALKANA ŠEFOVI diplomatija 27 zemalja, članica EU, u ponedeljak će u Briselu razgovarati o evropskoj budućnosti zapadnog Balkana i situaciji na Kosovu nakon objavljivanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde. Kako prenose agencije, ministri će ponoviti važnost ervopske perspektive za države zapadnog Balkana, u skladu sa solunskom agendom.

Sa njim se slaže i lider Nove Srbije Velimir Ilić.

- Imam utisak da su opet obezbedili tesnu većinu i da od opozicije traže samo da daju legitimitet odluci.

Predsednik DSS Vojislav Koštunica upozorio je vlast da, posle pogrešne politike koja je dovela do nepovoljnog mišljenja MPS, svako podnošenje rezolucije u Generalnoj skupštini UN može dovesti do još većeg poraza Srbije. On je takođe pozvao najviše predstavnike vlasti da podnesu ostavke.

Marko Đurić, član Glavnog odbora naprednjaka, ponovio je da SNS smatra odgovornom vlast zbog negativnog mišljenja MSP:

- Vlast je po pitanju Kosmeta delovala samostalno, pa odgovornost na njoj i treba da bude.

Pismeno se oglasio i lider LDP Čedomir Jovanović:

- Presuda MSP nas obavezuje na promenu dosadašnjeg kursa. Neophodno je definisati politiku koja bi kao glavne ciljeve imala članstvo u EU i NATO, demokratizaciju i brigu o Srbima na Kosovu. Spremni smo da pomognemo, ali nema blanko podrške za nastup u Generalnoj skupštini UN bez jasno definisanih principa.


DRŽAVNO I POLITIČKO JEDINSTVO

U Predlogu odluke navodi se da Narodna skupština smatra da Međunarodni sud pravde nije odgovorio na pitanje legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca i nije legalizovao pokušaj otcepljenja KiM. Skupština potvrđuje dosadašnju politiku očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta i nalaže Vladi korišćenje svih raspoloživih diplomatskih i političkih sredstava u aktivnostima ka ostvarenju tog cilja. Ona izražava i puno opredeljenje za ostvarivanje državnog i političkog jedinstva po pitanju očuvanja Kosova i potvrđuje da nikada neće, ni eksplicitno, niti implicitno, priznati jednostrano proglašenu nezavisnost. Takođe veruje u neophodnost da se mirnim pregovorima dođe do trajnog, održivog i obostrano prihvatljivog rešenja, koje će omogućiti istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda.

Narodna skupština će podržati Vladu u procesu podnošenja rezolucije u Generalnoj skupštini UN i ovlašćuje je da preduzme sve diplomatske napore u pravcu usvajanja te rezolucije.