DRŽAVNI vrh završava platformu za nastavak diplomatske borbe za očuvanje Kosova i Metohije i sa njom će ove nedelje izaći pred Narodnu skupštinu Srbije - saznaju „Novosti“.

Cilj strategije, koju pripremaju predsednik Srbije, Ministarstvo inostranih poslova i pravni tim naše države, jeste da se postigne što širi politički konsenzus pred predstojeće teške spoljno-političke bitke koje će imati kulminaciju na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

O toj budućoj platformi, otvoriće se u narednim danima parlamentarna rasprava, a dokument bi u skupštinsku proceduru mogao da stigne već u ponedeljak. Osnov za strategiju su Zaključci Vlade Srbije usvojeni posle obelodanjenog mišljenja Međunarodnog suda pravde, kojim se tvrdi da jednostrana deklaracija o nezavisnosti nije prekršila međunarodno pravo.


SEDNICA I OSTAVKE
SEDNICU parlamenta posvećenu KiM već su zatražili SRS i LDP, a za otvaranje rasprave se zalaže i SNS. Skupštinsku sednicu o KiM već mesecima traži i DSS, ali su iz te stranke u subotu saopštili da sednica više ne može ništa da ispravi i da bi sada „trebalo da se podnose ostavke i snosi odgovornost“.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, potvrdila je „Novostima“ da bi Skupština mogla već u ponedeljak da raspravlja o Kosovu.

- Čim Vlada uputi akt koji je najavila i zatraži hitan postupak, odmah ću sazvati sednicu. Teorijski to može da bude već u ponedeljak ili da pomerimo bilo koju već zakazanu sednicu. Dakle, u narednoj nedelji ćemo održati po tom aktu raspravu - rekla je Đukić-Dejanović.

Ona kaže i da postoji saglasje o zakazivanju sednice o Kosovu, pa neće biti ni potrebne konsultacije poslaničkih grupa.

Glavni potez Srbije, iza kog bi trebalo da stanu svi vodeći politički i parlamentarni faktori, je da se pripremi predlog Rezolucije za GS UN kojom će se zatražiti nastavak pregovora o statusu Kosova i Metohije.

Takođe, očekuje se da parlament osudi i mišljenje MSP, jer se taj sud nije bavio suštinskim pitanjem: da li je jednostrana secesija kosovskih Albanaca legalna?

Poslanici bi trebalo da potvrde i sve ranije dokumente koje je Skupština usvojila tokom bitke za odbranu teritorijalnog integriteta.

* * * * * *

ZVANIČNA ŠPANIJE POVODOM MIŠLJENJA MSP O KOSOVU

NEĆE PRIZNATI NEZAVISNOST

Španija će ostati pri svom stavu da ne priznaje nezavisnost Kosova i nastaviće da se zalaže za dijalog i kompromis dve strane, izjavila je zamenica španskog premijera Marija Teresa Fernandes de la Vega, posle objave mišljenja Međunarodnog suda pravde da deklaracija o nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo.

- Španska vlada će ostati pri svom stavu da ne priznaje otcepljenu srpsku pokrajinu kao nezavisnu državu - rekla je De la Vega, naglašavajući da će njena država nastaviti da poštuje rezoluciju Ujedinjenih nacija u pogledu granica povučenih posle kraja rata u BiH 1995. godine, preneo je španski vebsajt „ElPais.kom.

Nastavljamo da pozivamo na dijalog i kompromis između dve strane, rekla je De la Vega, ističući to kao jedino održivo rešenje kosovskog pitanja.

De la Vega je bilo kakvu paralelu između situacije između Srbije i Kosova i odnosa Španije i Katalonije odbacila kao „nerealnu“.


PROFESOR MEĐUNARODNOG PRAVA MIHAEL BOTE

POSLEDNJA NIJE IZREČENA

PROFESOR međunarodnog prava Mihael Bote, autor teksta u „Zidojče cajtungu“ pod naslovom „Kosovo - šta sada?“, smatra da mišljenjem Međunarodnog suda pravde nije izrečena i poslednja reč o nezavisnosti.

Bote smatra da, i posle mišljenja Međunarodnog suda pravde, mnoga pitanja ostaju otvorena.

Prvo, da li još važi Rezolucija 1244? Drugo, da li je ona obavezujuća za autore deklaracije nezavisnosti? Međunarodni sud pravde je na prvo pitanje odgovorio sa da, na drugo sa ne“, napominje Bote.

Ističući da je Rezolucija obavezujuća za članice Ujedinjenih nacija i da će se one i ubuduće prema njoj upravljati, Bote pita zašto to ne važi i za kosovske Albance.


PAOLA GAETA, PROFESOR ZA MEĐUNARODNO PRAVO

STATUS OSTAJE ISTI

Švajcarski profesor za međunarodno pravo Paola Gaeta ne očekuje značajne konkretne posledice savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP) o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Neće doći do priznavanja nezavisnosti Kosova, niti do povećanja secesija, rekla je ona švajcarskoj novinskoj agenciji SDA.

- MSP je samo odgovorio na pitanje da li deklaracija o nezavisnosti Kosova krši međunarodno pravo. Sudije se, međutim, nisu izjasnile o odlučujućim pitanjima, kao što je pravo Kosova na nezavisnost - podvukla je Gaeta.

Ona je naglasila da MSP nije rekao da li Kosovo ima pravo da se otcepi od Srbije.

Gaeta ističe da je MSP samo utvrdio da deklaracija nezavisnosti nije bila ilegalna, jer je donela skupština.

Prema njenom mišljenju, status Kosova ostaje isti i može samo rezolucijom Saveta bezbednosti UN biti promenjen.