BRISEL - Savet Evropske unije saopštio je danas da će se u ponedeljak, 26. jula, održati Savet ministara inostranih poslova EU na kojem će se razgovarati o situaciji na Kosovu i njegovoj budućnosti na putu evropskih integracija posle objavljivanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda prvade u Hagu.

Razgovaće se o daljim koracima i istaći da mišljenje suda u Hagu otvara novu fazu u kojoj će fokus biti na budućnosti, kaže se u saopštenju.

Savet će ponoviti spremnost EU da olakša proces dijaloga Beograda i Prištine koji bi trebalo da promoviše saradnju, napredak na evropskom putu i poboljša život građana.

Savet ministara spoljnih poslova će u diskusiji o Zapadnom Balkanu ponoviti opredeljenje za evropsku perspektivu svih država ovog regiona u skladu sa Agendom iz Soluna.

Ministri će razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini i novom zamahu u reformama posle oktobarskih izbora i sa snažnijim prisustvom EU kao pokretača promena u toj zemlji.

Na dnevnom redu sastanka ministara inostranih poslova EU razgovaraće se o Gazi, Sudanu, Indiji, Brazilu, Kirgistanu i Gruziji.

Savetom će predsedavati visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.