EŠTON: BUDUĆNOST SRBIJE I KOSOVA JE U EU
Budućnost Srbije i Kosova je u Evropskoj uniji, ocenila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i pozdravila, u ime Unije, objavljivanje savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Ešton je poručila da će EU sa posebnom ražnjom proučiti ovo mišljenje i istakla da ono predstavlja novu fazu u kojoj fokus mora biti na budućnosti, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

"Budućnost Srbije je u EU. Budućnost Kosova je, takođe, u EU, To je u skladu sa evropskom perspektivom regiona i važan zaključak Saveta", ocenila je Ešton.

Dobrosusedski odnosi, regionalna saradnja i dijalog su osnovne vrednosti na kojima je izgrađena EU, podsetila je Ešton i najavila da je Unija spremna da olakša proces dijaloga između Beograda i Prištine.

"Ovaj dijalog trebalo bi da promoviše saradnju, ostvari progres na evropskom putu i poboljša život naroda. Sam proces dijaloga trebalo bi da bude faktor mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu", zaključila je Ešton.

*****
BAJDEN RAZGOVARAO SA TADIĆEM
Potpredsednik SAD Džozef Bajden je u razgovoru sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem potvrdio američku privrženost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova, saopštila je Bela kuća.

Dva lidera su, kako se navodi, razgovarala o savetodavnom mišljenju Međunardonog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Tom prilikom, stoji u saopštenju, potpredsednik SAD je potvrdio punu podršku SAD demokratskom i multietničkom Kosovu i ponovio američku privrženost suverenitetu i teritorijalnom integrigetu Kosova.

On je, takođe, pozvao vladu Srbije da konstruktivno deluje na rešavannju praktičnnih pitanja sa Kosovom na unapređenju života ljudi Kosova, Srbije i regiona, prenela je Bela kuća.

Na kraju saopštenja se dodaje da je Bajden potvrdio snažne i duboke veze između SAD i Srbije, i pozdravio bilateralnu saradnju između dve zemlje u mnogim pitanjima.

*****
MOSKVA NE PRIZNAJE NEZAVISNOST POKRAJINE

Mišljenje MSP da samoproglašenje kosovske nezavisnosti nije suprotno normama međunarodnog prava nije uticalo na stav Moskve koja ne priznaje nezavisnost južne srpske pokrajine - saopštila je zvanična Moskva.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Andrej Nesterenko rekao je da pozicija Moskve "o nepriznavanju nezavnosti Kosova nepromenjena".

- Smatramo da je rešenje kosovskog pitanja moguće samo putem nastavka pregovora između zainteresovanih strana - istakao je Nesterenko:

- Spremni smo da i dalje aktivno to pomažemo.

Prema njegovim rečima, principijelno je važno da je Sud dao ocenu samo o deklaraciji o proglašenju nezavisnosti, naročito se ograđujući da nije razmatrao u širem planu pitanje prava Kosova na jednostrano otcepljenje od Srbije.

U svojim zaključcima, Sud se nije izjasnio ni o posledicama usvajanja tog dokumenta, između ostalog o tome, da li je Kosovo država, kao i o tome da li je odluka zemalja koje su priznale Kosovo legalna.

******
KUŠNER: DA BEOGRAD I PRIŠTINA OTVORE POLITIČKI DIJALOG
Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner izjavio je u Parizu da Beograd i Priština treba da otvore politički dijalog o rešavanju konkretnih problema što je u njihovom, kao i interesu, srpske zajednice na Kosovu i Metohije.

"Takav dijalog značajan je za stabilnost regiona", rekao je ministar Kušner povodom savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

"Uzimajući u obzir moguće razočaranje Srba i zadovoljstvo odlukom Kosovara, želim da uverim i jedne i druge u prijateljske odnose Francuske", rekao je Kušner.

Po Kušneru, u budućnosti i Srbija i Kosmet "treba da postanu države-članice Evropske unije", navedeno je u izjavi objavljenoj na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

*****
BAN KI MUN POZVAO NA DIJALOG
GENERALNI sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je u četvrtak sve strane na Kosovu na uzdržanost i na konstruktivan dijalog. Banov portparol Martin Nesirkim rekao je da je generalni sekretar poručio svim stranama na Kosovu da ne dopuste provokacije u vezi sa saopštenim mišljenjem MSP. On je, takođe, ukazao da će Ban Ki Mun predati Generalnoj skupštini UN mišljenje MSP o tome da li jednostrano proglašena nezavisnost Kosova odgovara međunarodnim normama.

*****
SKENDER HISENI: SUVERENO
Kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni rekao je da Priština od Srbije očekuje da se prema njemu odnosi kao prema suverenoj državi, pošto je MSP izneo mišljenje da deklaracija o nezavisnosti Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnog prava.

- Očekujem od Srbije da nam se približi, da sa nama razgovara o pitanjima od zajedničkog interesa, od zajedničke važnosti, ali takvi razgovori mogu biti vođeni samo kao razgovori između suverenih država.

*****
SVETSKI MEDIJI POD OZNAKOM HITNO O ODLUCI MSP-A O KOSOVU
Svetski mediji objavili su pod oznakom hitno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Mišljenje su pod hitno objavili između ostalih britanski Bi-Bi-Si i američki Si-En-En, agencije AP, Rojters i Frans pres i Sinhua.

Kako navodi agencija AP, ovo neobavezujuće mišljenje Suda "postavlja scenu za pojačane napore za nova priznanja nezavisnosti Kosova".

Kineska agencija Sinhua je kao hitnu vest prenela da je Međunarodni sud pravde saopštio da proglašenje nezavisnosti Kosova nije narušila međunarodno pravo.

Agencija Rojters je prenela odluku suda navodeći da bi ona mogla da utiče na separatističke pokrete širom sveta, kao i pregovore Srbije o ulasku u EU.

Agencije podsećaju da je do sada 69 zemalja, uključujući i SAD i 22 od 27 zemalja Evropske unije priznalo Kosovo kao i to da se proglašenju nezavisnosti žustro protive Srbija i Rusija.