Međunarodni sud pravde u Hagu objavio je u sredu da će 22. jula saopštiti savetodavno mišljenje o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.

Javno zasedanje zakazano je za 15 časova u Palati mira u Hagu, kada će predsednik Suda Hisađi Ovanda objaviti sudsko mišljenje. Kako ”Novosti” saznaju iz prvih nezvaničnih informacija, mišljenje bi moglo biti naklonjeno Srbiji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je, odmah posle objavljivanja datuma, da mišljenje Međunarodnog suda pravde nije poslednja faza borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

VELIKI ZNAČAJ

Za razliku od presuda koje se donose u slučaju sporova između država, savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde nema obavezujući karakter, ali ima veliki značaj, koji počiva na autoritetu Suda, kao glavne pravosudne institucije UN.

- Biće to trenutak istine i opomena za one u Prištini koji su mislili da jednostranim aktima mogu da menjaju osnovne norme međunarodnog prava - rekao je Jeremić i poručio da Srbiji predstoji još žešća borba.

Šef diplomatije je naveo da Međunarodni sud pravde savetodavno mišljenje prosleđuje Generalnoj skupštini UN, gde Srbiju očekuje borba za osvajanje većine koja će biti daleko teža nego što je bilo dosad.

- Moramo biti svesni da ćemo biti izloženi žestokoj i dobro plaćenoj albanskoj propagandi - naglasio je Jeremić.

On je dodao da će Srbija nastaviti miroljubiv put za postizanje kompromisa koji je moguć samo posle novih pregovora.

Generalna skupština UN 8. oktobra 2008. godine, rezolucijom usvojenom na predlog Srbije, zatražila je od MSP savetodavno mišljenje o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova. U decembru 2009. godine održana je višednevna javna rasprava o ovom pitanju, u kojoj su učestvovali predstavnici tridesetak zemalja članica UN, među kojima i Srbije.

Ocenu da je proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom, pored Srbije, iznele su Kina, Rusija, Španija, Rumunija, Kipar, Argentina, Brazil, Bolivija, Azerbejdžan i Belorusija.

S druge strane, da takav postupak ne predstavlja kršenje međunarodnog prava, uz kosovske predstavnike, izjavili su zastupnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Holandije, Austrije, Norveške, Danske, Finske, Bugarske, Hrvatske, Albanije, Jordana i Saudijske Arabije.