NAKON što je Vlada uvažila primedbe političkih predstavnika Bošnjaka i ”prekrojila” statističku mapu, iz Sandžaka, na adresu Nemanjina 11, stiže još jedan zahtev: da se posle dve decenije postojanja ukinu upravni okruzi. Cilj je da šest sandžačkih opština, osim što će se naći u jednom regionu, šumadijsko-zapadnom, bude teritorijalno objedinjeno i u istu administrativnu oblast.
Pismo koje će biti naslovljeno na srpskog premijera, a u kome se traži da se Uredba o upravnim okruzima iz januara 1992. jednostavno precrta, privodi se kraju i Cvetkoviću će biti uručeno do kraja nedelje, kaže za ”Novosti” Esad Džudžević, predsednik IO Bošnjačkog nacionalnog veća.
- Podela na 29 okruga bila je rezultat Miloševićeve težnje da umanji izborni kapacitet bošnjačke manjine, i na to konačno treba staviti tačku - poručuje Džudžević.
I Munir Poturak, poslanik Ljajićeve SDP, kaže nam da vlast, ukoliko želi da valjano sprovede regionalizaciju, pre ili kasnije mora da razmotri ukidanje okruga:
- Iza ovoga se ne kriju nikakvi politički motivi, niti stvaranje nekakvog etničkog regiona.
Kakva će biti sudbina okruga zavisiće isključivo od političkog dogovora u vrhu vladajuće koalicije. Jer, za njihovo ukidanje ili prekrajanje nije potrebna izmena Ustava, već samo odluka Vlade, objašnjava za ”Novosti” prof. dr Stevan Lilić, predsednik udruženja ”Pravnici za demokratiju”.
- Ukoliko Vlada proceni da je to politički dobar potez, ona može da stavi van snage Uredbu, čime praktično prestaje da postoji 29 okruga.
Nekadašnji sudija Vrhovnog suda prof. Zoran Ivošević napominje da se suština okruga kod nas često pogrešno tumači:
- Oni nemaju nikakve veze sa teritorijalnom organizacijom zemlje, već su to ”ispostave” organa državne uprave.
Iz Vlade poručuju da će se premijer o zahtevima Bošnjaka oglasiti tek kada njihova inicijativa i zvanično stigne u Nemanjinu. U Ministarstvu ekonomije, gde je i ”skrojena” podela na pet statističkih regiona, kažu za ”Novosti” da su spremni da razgovaraju o svim predlozima koji za cilj imaju bolje funkcionisanje zemlje i njen ravnomeran razvoj.

DOLIVANJE ULJA NA VATRU
ŠEST sandžačkih opština trenutno je ”pocepano” u dva okruga - Zlatiborski (Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Sjenica) i Raški (Novi Pazar i Tutin). Načelnik Zlatiborskog okruga Dušan Novaković kaže za naš list da se Srbi u ovom kraju žestoko protive ukidanju okruga i da se nada da će se taj glas čuti i u Beogradu.