SRBIJA ima kapacitete za ubrzani napredak ka EU i zaslužuje istaknuto mesto u evropskoj agendi, ističe grčki premijer i ministar spoljnih poslova Jorgos Papandreu u ekskluzivnom intervjuu za „Novosti“, kojim najavljuje posetu Beogradu, u ponedeljak.
Papandreu naglašava izvanredne odnose Srbije i Grčke i ističe da će njegova zemlja snažno biti uz građane Srbije u procesu evropskih integracija.
* Prelazni sporazum između Srbije i EU je konačno odblokiran. Šta to konkretno znači za Srbiju i za EU?
- Grčka pozdravlja nedavnu odluku ministara spoljnih poslova zemalja EU u vezi s primenom Prelaznog sporazuma, kao korak ka deblokiranju ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Savet ministara je izrazio priznanje za saradnju Srbije s Haškim tribunalom, kao i za napredak koji je država ostvarila u ispunjenju svojih obaveza proisteklih iz evropske agende.
Značaj ove odluke je očigledan. Privremeni sporazum ima komercijalne prednosti za sve uključene strane, jer njegova pravilna primena stvara povoljne uslove za razvoj trgovine i investicija, i dalje će doprineti restrukturiranju i modernizaciji srpske privrede. Istovremeno, to je jasan politički znak napretka u odnosima sa EU.
* Kako komentarišete činjenicu da je Srbija podnela kandidaturu za članstvo u EU?
- Grčka snažno pozdravlja odluku Srbije da podnese aplikaciju za članstvo u EU. Sadašnja vlada je posvećena evropskom kursu i sprovodi opsežne reforme s jasnim i vidljivim rezultatima. Odlučnost predsednika Tadića u sprovođenju njegove politike i modernizaciji vaše zemlje usidrila je Srbiju u evropskoj porodici i poboljšala njen imidž širom kontinenta.
Grčka u potpunosti podržava perspektive za punopravno članstvo Srbije i biće uz srpski narod sve vreme dok budete prolazili kroz ovu dugu i zahtevnu fazu. Kao što sam više puta naglasio, Srbija zaslužuje da ima istaknuto mesto u evropskoj agendi i ja čvrsto verujem da ima kapacitete za ubrzani napredak ka EU, uključujući i dobijanje statusa kandidata.
* Zatražili ste od vaših kolega iz drugih zemalja članica EU da ne zaborave angažman preuzet u Solunu 2003. u vezi s evropskom budućnošću celog Balkana. Kako bi, po vama, evropske integracije mogle da se ubrzaju i kada vidite Srbiju u EU?
- „Solunska agenda“, koja je utvrđena tokom grčkog predsedavanja EU, ostaje kamen-temeljac evropskog pravca zapadnog Balkana. Pređen je dug put ka uspostavljanju stabilnosti, napretka i prosperiteta u regionu. Grčka, međutim, smatra da evropska perspektiva regiona mora da dobije svež impuls. Mislimo da je odlučniji pristup sada imperativ, naročito s obzirom na sadašnje teške okolnosti, na ekonomsku krizu, koja može da ima negativan uticaj na proširenje. I zbog toga smo predložili „Agendu 2014.“
Svaka zemlja zapadnog Balkana će biti ocenjena na osnovu sopstvenih zasluga. Zato proces reformi treba dodatno unaprediti. Ubrzanje ka evropskim integracijama zahteva suštinske akcije, istrajnost u rešavanju još nerešenih pitanja i odlučnost u ostvarivanju napretka. Ogromna većina žitelja zapadnog Balkana ima zajedničku viziju: evropske integracije kao krajnji cilj. Mapa puta koju sam predložio, „Agenda 2014“, služi toj viziji.
Srbija je pokazala svoju posvećenost evropskim integracijama, preduzimanjem ključnih političkih reformi u skladu s evropskim standardima. Verujemo da Srbija zaslužuje da ima važno mesto na dnevnom redu proširenja EU. Ipak, treba imati na umu da tempo kojim će se zapadni Balkan približiti uniji zavisi od uspešnosti svake zemlje u odnosu na dogovorene principe i uslove. Verujem da će napori Srbije u tom pravcu uskoro proizvesti konkretne rezultate.
* Kako Grčka može da doprinese tom procesu?
- U skladu s potrebom da se, kao što vidimo, osnaži evropska perspektiva zapadnog Balkana predložio sam inicijativu za novu mapu puta koja ima za cilj dalje olakšavanje pravca ka evropskim integracijama, uz istovremeno naglašavanje značaja punog sklada sa postojećim kriterijumima i zahtevima EU. Predložio sam simboličnu godinu 2014. kao zajednički cilj za novo doba na zapadnom Balkanu, doba u evropskoj porodici.
Grčka želi da bude motorna snaga evropskih integracija regiona. Uz podržavanje napora naših suseda da zadovolje evropske kriterijume i pretpostavke, takođe ćemo podsećati naše partnere u EU da je naša odgovornost, kao korisnika najuspešnijeg ikad poznatog mirovnog projekta, da ovaj mirovni projekat proširimo na zemlje i narode jugoistočne Evrope.
* Kako ćete rešiti vaš nesporazum s BJR Makedonijom?
- Grčka želi definitivno razrešenje za pitanje imena BJRM, i naš stav, naša nacionalna crvena linija, jasni su. Preduzeli smo važan korak ističući da ćemo prihvatiti ime sa geografskom kvalifikacijom. I očekujemo da naš sused uradi slično, i sretne se sa nama na pola puta. Što se tiče pitanja imena, ili ćemo naći obostrano prihvatljivo rešenje radeći blisko, zajedno, u duhu saradnje pomažući našim narodima da se približe jedan drugome, ili ćemo nastaviti da obnavljamo problem zauzimanjem ekstremnih stavova i činiti od nacionalističke (ili čak iredentističke) retorike našu svakodnevnu političku hranu.
* Da li je na Grčku vršen bilo kakav pritisak da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da li će se stav Grčke u tom smislu menjati?
- Grčki stav po tom pitanju je dobro poznat i neće se promeniti. Stabilnost šireg regiona i međunarodno pravo ostaju temelji naše politike. Posvećeni smo naporima u cilju stvaranja bezbednog i prosperitetnog okruženja za sve stanovnike Kosova, uključujući srpsku zajednicu.
Dozvolite mi da dodam da je zaštita kulturnog i religijskog nasleđa na Kosovu od vrhovnog značaja za nas, i naše angažovanje u regionu pokazuje posvećenost tim ciljevima. To znači da je očuvanje srpskog kulturnog i verskog nasleđa visok prioritet za sve nas u EU.

VODEĆA ULOGA SRBIJE
* Prilikom formiranja aktuelne srpske vlade i vi ste, na neki način, bili angažovani. Da li ste zadovoljni onim što je ona u međuvremenu postigla?

- Poslednjih godina, Srbija je napravila značajne korake u pravcu konsolidovanja stabilne unutrašnje političke klime. Gledamo sa zadovoljstvom na ostvaren napredak u svim oblastima politike, i verujemo da Srbija treba da odigra vodeću ulogu u našem susedstvu. Vlada Srbije je nastavila svoj evropski put uspešnim sprovođenjem postavljenih reformi. To je u potpunosti naznačeno u svim relevantnim međunarodnim izveštajima.
Treba napomenuti i da je nedavna poseta ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića Atini bila prva poseta jednog ministra spoljnih poslova od formiranja nove vlade u Grčkoj prošlog oktobra. Sama ova činjenica u potpunosti pokazuje izuzetne veze između naših vlada i naroda.