JEDNOSTRANO proglašenje nezavisnosti Kosova nije u skladu sa međunarodnim pravom - jednoglasni su u ponedeljak bili predstavnici Kine i Kipra pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Hrvatska i Danska, na drugoj strani, branile su tezu da međunarodno pravo ovde nije narušeno.
- Poštovanje teritorijalnog integriteta suština je međunarodnog poretka - navela je zastupnica Kine Sue Hanćin. - Rezolucija 1244 određuje da rešenje statusa treba da bude ostvareno dogovorom, a pravo na samoopredeljenje imaju isključivo kolonije i teritorije pod stranom okupacijom, što se ne može odnositi na Kosovo. Nadamo se da na Balkanu može biti ostvaren trajan mir, za šta je potreban kompromis svih strana.
Kiparska delegacija imala je ubedljiv nastup. Polivijos Poliviju, kiparski zastupnik, upozorio je da bi, ako usvoji stav da je Kosovo poseban slučaj i nezavisnost oceni legalnom, sud teško mogao da ograniči takav stav samo za Kosovo:
- Ako sud zauzme stav da je Kosovo ”poseban slučaj”, prestaće da bude sud. Ni SB UN, ni bilo ko drugi nema pravo da amputira deo teritorije suverene države.
S druge strane, zastupnica Hrvatske Andreja Metelko-Zgombić tvrdila je da je Kosovo bilo konstitutivni deo SFRJ i imalo je pravo na nezavisnost:
- Postojanje republike Kosovo je činjenica međunarodnog prava.
I predstavnik Danske izneo je stav da međunarodno pravo ne zabranjuje proglašenje nezavisnosti i da Rezolucija 1244 nije isključila tu mogućnost.

POVRATAK TUĐMANOVOG DOBA
KINA je briljantno sumirala argumente Srbije i zemalja koje nas podržavaju, a delegacija Kipra je otišla čak i dalje od naših stavova o zaštiti međunarodnog prava i položaja Srbije. Čuli smo i Hrvatsku koja je, na neki način, obnovila ”svetonazore” Tuđmanovog doba po kojima su svi u SFRJ imali pravo na otcepljenje osim Srba u Hrvatskoj - ocenio je koordinator naše delegacije Saša Obradović.