PREDSEDNIK Rusije Dmitrij Medvedev stiže u utorak u zvaničnu posetu Srbiji i na proslavu 65-godišnjice oslobođenja Beograda. Čuveni „iljušin“ sa prvim čovekom Ruske Federacije i oko sto članova delegacije, među kojima su direktori „Gasproma“ Aleksej Miler, „Ruske železnice“, Moskovske banke, „Lukoila“... sleteće na Aerodrom „Nikola Tesla“ oko deset časova. Ovo je prva poseta predsednika Rusije Srbiji i već je dobila epitet - istorijska.
DOČEK: Medvedeva će, na aerodromu, sačekati vicepremijer Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin. Pred Palatom „Srbija“ gosta će dočekati predsednik Srbije Boris Tadić, članovi Vlade, na čelu sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.
Posle himni i pozdrava, predsednici će oko 11.30 započeti razgovor u četiri oka.
Sledi sastanak svih delegacija i potpisivanje međudržavnih ugovora - o kulturnoj, tehničkoj, obrazovnoj, bezbednosnoj, saradnji u vazdušnom saobraćaju, kao i saradnji srpskog parlamenta i ruske Dume.
POČAST: Gost potom ide na Groblje oslobodilaca Beograda, gde će Tadić, Medvedev, gradonačelnik Đilas i predstavnik veterana položiti vence.
RUČAK: Predah će napraviti u Predsedništvu Srbije, gde je planiran ručak za goste iz Rusije, ali i direktore njihovih kompanija koje posluju u našoj zemlji.
SKUPŠTINA: Oko 16.10 Dmitrij Medvedev dolazi u Dom Narodne skupštine. Deset minuta kasnije počinje posebna sednica njemu u čast, na kojoj će se obratiti poslanicima. Govoriće dvadeset minuta, a u sali parlamenta biće i predsednik Tadić. Poslanici će imati priliku da razgovaraju sa gostom na koktelu, u holu Doma, posle sednice.
- Poslanici treba da stignu u Dom Narodne skupštine do 15 časova, a posle obraćanja ruskog predsednika predviđen je koktel od pola sata - kaže predsednica Skupštine Slavica Đukić- Dejanović. - Obezbeđeni su autobusi za sve parlamentarce kako bi mogli da prisustvuju akademiji u Sava centru.
PATRIJARŠIJA: Iz zakonodavnog doma prvi čovek Rusije otići će u Patrijaršiju, gde će ga oko 17 časova čekati Sinod Srpske pravoslavne crkve, na čelu sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, koji, kao najstariji član po rukopoloženju najvišeg upravnog tela crkve, zamenjuje patrijarha Pavla. Medvedev će ovde dobiti orden Svetog Save prvog reda, najviše priznanje SPC.
AKADEMIJA: Svečana akademija „Beograd pamti 65 godina slobode“ počinje u 18 časova u Sava centru, i to je poslednje beogradsko odredište Medvedeva. Tu će, kao i predsednik Tadić, održati govor. U velikoj sali sedeće ministri, poslanici, direktori kompanija...
ODLAZAK: Avion sa ruskom delegacijom poleteće sa aerodroma „Nikola Tesla“ oko 21 čas.
BEZBEDNOST: Sve do tada mere bezbednosti biće podignute na prvi stepen, pod budnim okom oko 5.000 policajaca.
Šahtovi na putanji gostiju su zavareni, snajperisti će biti na svojim mestima. Direktor policije Milorad Veljović kaže da su, u saradnji sa ostalim bezbednosnim strukturama, preduzete sve mere kako bi poseta protekla u najboljem redu:
- Još jednom ćemo pokazati da je Srbija izuzetno bezbedna država i da neće dozvoliti da se desi bilo šta što može narušiti njenu bezbednost. Najveći deo posete odvijaće se u centru grada, pa će biti zatvorene pojedine ulice. Molim građane da koriste javni prevoz, kako ne bi došlo do gužvi.
Medvedeva će u vazduhu, na kopnu, sa reka, čuvati MUP, BIA i VBA, a spremna će biti i specijalna jedinica „Kobre“. Svaki gost na svečanoj akademiji, bio ministar, šef kompanije ili poslanik, proći će istu kontrolu.
O poseti Medvedeva Srbiji izveštavaće oko 500 novinara, snimatelja i fotoreportera.

RASKOŠNI “ILJUŠIN“
MEDVEDEV stiže avionom „iljušin“. Dugačak je 55 metara, težak 230 tona. Domet mu je 12.000 kilometara. Vredi 300 miliona dolara. Jedan dan leta na međunarodnoj turi košta 1,2 miliona dolara. Ima najsavremeniju tehniku, dve spavaće sobe, kupatilo, sale za sastanke, odmor, pa i reanimaciju. Tu je i radni kabinet. Garniturama za sedenje i stolu za sastanke pozlaćeni su nogari, a isti „preliv“ je i na slavinama, rukohvatima, kvakama, lavaboima...

“ZIL“ OD TITANA
Ulicama Beograda predsednik Medvedev trebalo bi da se kreće automobilom marke „zil-41052“, koji, po procenama stručnjaka, nadmašuje „zver“ američkog predsednika.
Reč je o oklopnom automobilu, sa neprobojnim staklima i visokim stepenom zaštite, ručno izrađenim, koje može da se kreće brzinom do 195 kilometara na čas. Ima sedam sedišta, težak je oko 5,5 tona, a može da izdrži i manji nuklearni udar. Debljina krova automobila od titana je 12 centimetara i mogao bi da izdrži težinu tenka tipa T-72. Stakla na prozorima mogu da odole hicima iz minobacača, a točkovi se automatski pretvaraju u gusenice kada vozilo naiđe na neravan teren.(V. Mt.)
S. S. ROVČANIN - D. RADEKA

* * * * *

RAZGOVORI MINISTRA SERGEJA ŠOJGUA U PONEDELJAK U VLADI SRBIJE
GRADITE U SOČIJU


VLADA Ruske Federacije zainteresovana je da srpske kompanije učestvuju u izgradnji objekata za zimsku Olimpijadu u Sočiju 2014. godine - rekao je u ponedeljak Sergej Šojgu, ruski ministar za vanredne situacije, koji je u posetu Srbiji stigao dan pred dolazak predsednika Rusije.
Ministar Šojgu se prvo sastao sa Mirkom Cvetkovićem, premijerom Srbije. U razgovoru su posebno istaknuti dobri ekonomski odnosi, pre svega u energetici.
- Obe strane uverene su da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje u oblasti trgovine, saobraćaja, vojnotehničke i kulturno-naučne saradnje - saopšteno je posle sastanka.
Na sastanku Šojgua sa zamenikom predsednika Vlade Ivicom Dačićem i ministrima energetike i infrastrukture Petrom Škundrićem i Milutinom Mrkonjićem zaključeno je da je u proteklih šest meseci postignut izuzetan napredak u realizaciji gasno-naftnog aranžmana dveju država.
- U budućnosti će biti posebno značajna izgradnja Kargo centra u blizini Aerodroma „Nikola Tesla“, pronalaženje strateškog partnera za JAT, kredit za Železnicu Srbije, izgradnja metroa...
- kazao je Mrkonjić.
Ministri su naglasili veoma dobru saradnju Vlade Srbije sa predstavnicima „Gaspromnjefta“ i rukovodstva NIS.
A. B. M.

PRIVREDNA DELEGACIJA IZ MOSKVE U PONEDELJAK U BEOGRADU NA SEDNICI POSLOVNOG SAVETA SRBIJA - RUSIJA
KREDITNI ARANŽMAN SPREMAN


I PORED dobrih ekonomskih odnosa, Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Rusije nije dovoljno iskorišćen.
Ovo je zaključak druge zajedničke sednice Poslovnog saveta Srbija-Rusija, održane u ponedeljak u Beogradu.
Božidar Đelić, potpredsednik Vlade, izjavio je da poseta predsednika Medvedeva ima i ekonomski značaj, jer će se razgovarati o kreditnom aranžmanu „koji je uveliko spreman“.
- Mogu sada da vam kažem da će ono što će ruska strana predložiti biti značajan podsticaj za makroekonomsku stabilnost Srbije, s jedne strane, a, s druge, i za njenu izgradnju, naročito u domenu železničke infrastrukture
- rekao je Đelić.
Vadim Vorobjov, potpredsednik „Lukojla“ i predsednik ruskog dela Poslovnog saveta, i Nikola Pavičić, direktor „Sintelona“ i predsednik srpskog dela Saveta, izneli su da je u prvoj polovini godine robna razmena sa Rusijom prepolovljena u odnosu na isti period 2008.
- Rusija je u Srbiju u proteklih pet godina uložila oko milijardu dolara, dok su srpske investicije na rusko tržište iznosile oko 400 miliona dolara - kazao je Pavičić. - U Rusiju su najviše uložile srpske privatne kompanije „Sintelon“ i „Hemofarm“, dok su ruske investicije u Srbiju mešovite - državne i privatne.
Pavičić je uveren da će se srpski izvoz povećati ako se osnuju srpske firme na ruskom tržištu.
Vadim Vorobjov smatra da postoji veliki potencijali za unapređenje ekonomske saradnje dveju zemalja.
- Srbija je najznačajniji partner Rusije na Zapadnom Balkanu - rekao je Vorobjov.
Potpredsednik Privredne komore Srbije Mihajlo Vesković izjavio je da su se dve oblasti saradnje izdvojile kao dominantne - infrastruktura i energetika, ali i „Rusija može i ima potrebu za srpskom robom“:
- Sada je samo na našim proizvođačima da na te potrebe kvalitetom, kvantitetom i kontinuiranom isporukom odgovore.
V. MATEVSKI

OTVORENO I O PROBLEMIMA
ĐELIĆ je kazao da treba razjasniti elemente bescarinskog sporazuma dveju zemalja oko kojih ima nesporazuma, posebno kad je u pitanju izvoz „Galenikinih“ lekova u Rusiju. Pozvao je i ruska preduzeća da ukažu na prepreke u poslovanju u Srbiji.

DOGOVORENO REALIZOVANO
MINISTRI Dačić i Šojgu održali su osmo zasedanje mešovitog srpsko-ruskog komiteta.
- Za odnose dveju država izuzetno je značajno što su finalizovani svi glavni projekti - rekao je Šojgu.

O USLOVIMA KREDITA
TADIĆU LIČNO


SRBIJA će, odlučeno je u Kremlju, a u ponedeljak i potvrđeno „Novostima“, dobiti pozajmicu za podršku budžetu od Ruske Federacije. Kompletan „paket“ ruskih kredita iznosi više od milijardu dolara, a podrška budžetu biće 350 miliona dolara. Zasada se detalji navedene transakcije drže u tajnosti, pa o tome čak ni ministar Šojgu u ponedeljak nije želeo da priča sa srpskim domaćinima. Informacije o ruskoj ponudi dobiće u utorak lično predsednik Boris Tadić od svog gosta, predsednika Medvedeva. Već sada je, međutim, poznato da će pozajmica koja će se, već krajem godine, uplatiti u srpski budžet biti značajno bolja od važećih, komercijalnih uslova.
G. B.

* * * * *

TADIĆEV INTERVJU RUSKOJ TELEVIZIJI
NAJBOLJI PRIJATELJ U EU


Stupanje Srbije u Evropsku uniju neće predstavljati nikakvu opasnost za Rusiju, već će joj, naprotiv, doneti samo korist, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić u intervjuu televiziji Vesti-24, koji je ruski kanal emitovao u ponedeljak.
- U Evropskoj uniji ćemo biti najbolji prijatelj Rusije. To će biti od pomoći u svim aspektima odnosa dveju država.
Tadić je, navodeći da Srbija teži članstvu u EU, istakao da to ne znači izbor između Istoka i Zapada.
- Ne vidim nikakvu opasnost vezanu za naše stupanje u EU - rekao je predsednik Srbije.
Prema njegovim rečima, važan pravac saradnje između Rusije i Srbije je energetika, a Srbija je zadovoljna načinom na koji se „Gaspromnjeft“ bavi modernizacijom Naftne industrije Srbije.
Tadić je ukazao da susedi Srbije takođe teže EU, a to će, kako je ocenio, za „Gasprom“ biti novo tržište u EU.
Predsednik Tadić je izrazio nadu da će pregovori o ruskom kreditu Srbiji biti uspešno završeni.
Govoreći o obeležavanju 65-godišnjice oslobođenja Beograda, Tadić je kazao da dolazak Medvedeva daje mogućnost da se utvrde novi standardi za obeležavanje tog datuma i da podržava ideju da beogradske ulice ponovo nose imena sovjetskih vojskovođa Ždanova, Birjuzova i Tolbuhina.

* * * * *

KAKO RUSKI MEDIJI NAJAVLJUJU POSETU
CITIRAJU “NOVOSTI“


INTERVJU predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva „Večernjim novostima“ dobio je veliki publicitet u vodećim ruskim medijima. Većina TV kanala, agencija i listova u najavama jednodnevne posete Medvedeva Srbiji upravo prenosi citate iz intervjua našem listu. Čim je saopšteno da „Večernje novosti“ objavljuju intervju sa predsednikom Rusije, moskovska agencija RIA Novosti objavila je informaciju pod naslovom „Medvedev: Niko ne može da govori o rešenju pitanja Kosova bez Srbije“. Agencija opširno prenosi delove intervjua u kojima Medvedev objašnjava formulu po kojoj deluju zajedno Beograd i Moskva.
„Komsomolska pravda“, najtiražniji ruski dnevni list, na svom sajtu u ponedeljak je objavila ceo intervju. U tekstu, koji će biti objavljen i u štampanom izdanju pod naslovom „Dmitrij Medvedev: Borbi sa korupcijom smeta tehnološka zaostalost“, citiraju se delovi u kojima predsednik Rusije govori o najvećem ruskom zlu - korupciji. Veliki prostor posvećuje se i problemu Kosova.
TV kanal „Rusija“ u vestima opširno je citirao delove iz intervjua, a slikom je pokazao kako izgleda tekst u „Novostima“. Citiran je Medvedev kada govori da će se u Beogradu razgovarati o velikim zajedničkim projektima u oblasti energetike, transporta, kulture...
Svi ruski mediji zaključuju tekstove citirajući Medvedeva da je poseta Beogradu za njega veoma važna.
B. VLAHOVIĆ

* * * * *

MIRKO CVETKOVIĆ
STRATEŠKI PARTNER


SRBIJA i Rusija imaju tradicionalno dobre i bliske odnose, a poseta predsednika Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva ima izuzetan značaj za jačanje sveukupnih bilateralnih odnosa. Srbija je čvrsto opredeljena za dalji razvoj svestrane saradnje sa Rusijom, kao jednim od strateških partnera.

VUK JEREMIĆ
NAJVEĆA POSETA


SVE zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, ali samo je jedna od njih, Srbija, strateški partner Rusije. Poseta predsednika Medvedeva je istorijska i ona je, verovatno, u organizacionom smislu najveća poseta koju je naša zemlja ikada imala. Ona dolazi u izuzetno važnom trenutku i očekujem da će potvrditi političko zajedništvo i međusobnu podršku Srbije i Rusije.

RUSIJA NA OLJINIM SLIKAMA
U ČAST posete predsednika Medvedeva, Skupština grada Beograda i Fond Olge Olje Ivanjicki organizovali su izložbu slika Olje Ivanjicki. Izložba će biti otvorena u Svečanom holu Skupštine grada Beograda. U zaostavštini naše poznate umetnice, inače potomka ruskih emigranata, nalaze se i slike sa ruskim temama, tako da će biti izloženi portreti ruskih pesnika Jesenjina i Puškina, ali i portret Vladimira Putina. Centralno mesto na izložbi zauzima slika pod nazivom „Čuda se događaju na trgovima, a naročito ako su crveni“.

* * * * *

U UTORAK SE POTPISUJE UGOVOR ZA SKLADIŠTE GASA U BANATSKOM DVORU
DVOR DOBIJA FIRMU


UGOVOR za osnivanje zajedničkog preduzeća za završetak gradnje podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru između „Srbijagasa“ i ruskog „Gasproma“ biće potpisan u utorak - potvrđeno je za „Novosti“ u Ministarstvu energetike.
Osim ugovora za „Banatski Dvor“, u utorak će biti potpisan i aneks ugovora za gradnju gasovoda „Južni tok“, kojim će biti precizirani rokovi za etape i završetak cevovoda. Kako je planirano, ove dokumente trebalo bi da potpišu Aleksej Miler, prvi čovek „Gasproma“, i Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa“.
Ranijim dogovorima utvrđeno je da ruska kompanija ima pravo na 51 odsto, a „Srbijagas“ na 49 odsto vlasništva novog preduzeća. Povećanje vlasničkog udela s ruske strane narednih 25 godina neće biti moguće, ali udeo naše firme može da se uvećava. Ruski gas će se utiskivati u skladište tek od proleća naredne godine. Prema ranijim prognozama, „Banatski Dvor“ mogao bi da ima kapacitet od 800 miliona kubika gasa.
Gasovod „Južni tok“ trebalo bi da bude završen do kraja 2015. godine, a sredinom naredne godine biće završena studija izvodljivosti za kompletnu maršrutu. Kapacitet gasovoda je projektovan na 63 milijarde kubika gasa godišnje, a samo podvodni deo ispod Crnog mora dugačak je 900 kilometara. Vrednost deonice kroz Srbiju procenjuje se na 550 miliona evra.
A. B. M.