VEĆ krajem septembra Vlada Srbije održaće prvu sednicu u novim prostorijama - u Palati "Srbija" na Novom Beogradu.
- Do kraja narednog meseca, a najkasnije početkom oktobra, preseliće se kabinet premijera sa pratećim službama: Sekretarijatom Vlade, Sekretarijatom za zakonodavstvo i Pres službom - kaže za "Novosti" Tamara Stojčević, generalni sekretar Vlade.
Takođe, preseliće se i potpredsednici koji nemaju svoje ministarstvo. To znači da će, od četiri potpredsednika, kabinet na Novom Beogradu imati samo Jovan Krkobabić, pošto njegove kolege vicepremijeri imaju i resore koje vode - Ivica Dačić policiju, Mlađan Dinkić ekonomiju i Božidar Đelić nauku.
- Vlada ima pripremljen projekat preseljenja i da nije bilo ekonomske krize, odavno bismo već radili u novim prostorijama - kaže Tamara Stojčević.
Ekonomska kriza sprečila je adaptaciju Palate "Srbija". Ta zgrada, nekadašnji SIV 1, zidana je namenski za službe bivše SFRJ, ima mnogo hodnika, sala, velikih kabineta, dakle, prostora koji se ne mogu iskoristiti. Od 70.000 kvadratnih metara, samo 15.000 otpada na kancelarije. Da bi Vlada mogla da funkcioniše u tom prostoru, potrebno ga je preurediti, a država za to sada nema para u budžetu. Samo za prvu fazu rekonstrukcije potrebno je izdvojiti 500 miliona dinara.
Takođe, planirano je i to da se vojska i policija sa svim pratećim službama izmeste na Banjicu, na prostor na kom se danas nalazi Institut za bezbednost. Ali, to će biti moguće tek kada se sazida novi objekat.
- Ti objekti bi trebalo da se izgrade od sredstava koja će država dobiti prodajom zgrada porušenih tokom bombardovanja. Praktično, potrebno je napraviti dogovor po principu "ključ u ruke" - mi nekome porušene zgrade u centru grada, a on nama nove na Banjici - kaže za "Novosti" Dragan Šutanovac, ministar odbrane.
Inače, prema planu koji je sačinio Šutanovac, sva ministarstva ubuduće bi trebalo da budu smeštena na tri adrese - na Banjici, u Palati "Srbija" i u Nemanjinoj.
Vlada Srbije i prateće službe sada su raštrkane na 15 adresa, a samo u strogom centru Beograda prostiru se na više od 200.000 kvadrata.

DAČIĆ: OBNOVITI STARU ZGRADU
Ministar policije Ivica Dačić kaže za "Novosti" da je ideja o preseljenju Ministarstva policije na Banjicu dobra, ali da je za MUP funkcionalnija stara lokacija:
- Preseljenje na Banjicu podrazumeva izgradnju novog objekta, za šta treba vremena. Za MUP je najbolje rešenje rekonstrukcija porušene zgrade u Kneza Miloša 101, kad već mora da se gradi novi objekat. Mi mislimo da bi ceo MUP trebalo da se vrati na ovu adresu. Nažalost, za obe ideje je potrebno vreme, bilo da se obnovi stari ili izgradi novi objekat - kaže Dačić.