Lov na komplikovane birokratske procedure se zahuktava! Spisak propisa i zakona koji će uskoro biti poslati na "giljotinu" sve je duži, a kako saznaju "Novosti", prvih 100 moglo bi da "padne" već početkom jula.
Prema rečima Andreje Marušić, koja rukovodi Jedinicom za sveobuhvatnu reformu propisa, narednih nedelja Vladi Srbije će biti predat prvi paket preporuka za ukidanje propisa koji privredi i građanima zagorčavaju život:
- Ministarstva su sama već registrovala oko 300 akata koje bi trebalo izmeniti ili staviti van snage. Među njima je čak 100 koji se već duže vreme uopšte ne primenjuju. To su podzakonski akti za čije ukidanje nije neophodna odluka Skupštine, već samo Vlade, i zato ćemo tražitu da budu i formalno ugašeni.
Ubrzo posle toga, na adresu Nemanjina 11 biće poslat i drugi paket preporuka:
- Planiramo da pre avgustovskog odmora Vlade dostavimo još jedan spisak propisa koje bi trebalo izmeniti - kaže Marušićeva. - Privreda ima rok do 15. jula da nam dostavi svoje predloge i sugestije o tome koje komplikovane administrativne procedure ih najviše "žuljaju".
Do sada je, objašnjava Marušićeva, stiglo oko 300 predloga za izmenu ili stavljanje van snage određenih propisa iz raznih oblasti. Većina građana traži uspostavljanje tzv. jednošalterskog sistema prilikom predaje finansijskih izveštaja, jer se sada oni dostavljaju na čak tri adrese - Narodnoj banci, Agenciji za privredne registre i Poreskoj upravi. Ima predloga i za uprošćavanje procedura prilikom zapošljavanja novih radnika, ukidanje obaveze atestiranja proizvoda koji već imaju deklaraciju EU, produžavanje važenja izvoda iz matične knjige rođenih, ukidanje overe sopstvenog potpisa u sudu, mogućnost plaćanja u evrima...

40 papira za zdravstvenu knjižicu
Da bi, na primer, vlasnik firme prijavio sebe, jednog svog radnika, svoju i njegovu porodicu (ukupno šest osoba) za penzijsko i zdravstveno osiguranje, mora da popuni ukupno 27 raznih obrazaca, odnosno 654 polja u tim formularima, i da uz njih pribavi i nadležnim organima podnese 43 priloga. Samo da bi izvadio zdravstvene knjižice, treba da popuni 18 obrazaca i preda 22 priloga. Analiza je pokazala da se čak 60 odsto polja u obrascima ponavlja, a da se isti dokumenti predaju različitim institucijama, umesto na jednom šalteru.