ODMAH posle lokalnih izbora u Zemunu, Voždovcu i Kosjeriću, pozvaću Tadića i Koštunicu da napravimo koncentracionu vladu koja će voditi državu do sledećih parlamentarnih izbora - otkriva za "Novosti" lider SNS Tomislav Nikolić.
* Da li bi to značilo i rekonstrukciju Vlade? I SNS bi imala ministre u njoj?
- Svakako. U tom timu vidim i DSS, ako se dogovorimo. Ne želim da ispadne kako sa Tadićem hoću da pravim vladu. Želim da pravim vladu i sa Koštunicom, jer mislim da od nas trojice još u Srbiji sve zavisi.
* Pristali biste da ostane Dinkić? Ili Dačić, uprkos tome što je SPS Vučiću izmakao fotelju gradonačelnika Beograda?
- U toj vladi ne bi bilo mesta za Dinkića, čija je stranka do sada upropaštavala Srbiju. Niti za šićardžije koje sa jednim ili dvojicom poslanika ucenjuju Vladu. Dačić je izigrao naše poverenje, ali Vučić i ja nismo zlopamtila.
* U čemu bi bila prednost takve vlade od sadašnje?
- Ona bi mogla odmah da se izjasni i o Kosovu i Metohiji, statutu Vojvodine, regionalizaciji Srbije, odnosima sa Istokom i Zapadom. Da pročešlja sve sumnjive privatizacije, da se opredeli prema sudbini i statusu velikih preduzetnika.
* Štitite li vašim predlogom DS? Zar nije logično za vas kao opozicionara da iskoristite rastući socijalni bunt i oborite vladu?
- I šta onda? Hoće li narod imati strpljenja da čeka ko će da dobije koje ministarstvo ili će odmah tražiti rešenje? Želim da sprečim novi 5. oktobar zbog Srbije, a ne zbog DS. Paljenjem Beograda se ne dolazi na vlast.
* Mislite li, ipak, da je rekonstrukcija Vlade vaša utopistička vizija? Tadić i Koštunica, recimo, godinu dana nisu u kontaktu...
- Pa, ni ja sa Koštunicom nisam kontaktirao godinu dana. Sa Tadićem se nisam čuo tri meseca. Sva trojica treba da sednemo u tri odvojene sobe i napišemo deset državnih prioriteta. Posle toga bismo se sastali da nađemo one ciljeve koje smo označili i da krenemo da ih ostvarujemo kroz vladu.
* Stiče se utisak da se u stavovima približavate Tadiću. Ko se promenio: vi ili on?
- Tadić nije onaj isti čovek koji me je pobedio na izborima. Tada je izgubila moja ideologija koju on sada forsira. Ako je to zaista čovek koji više neće reći da je pesimista u pogledu KiM, da Evropa nema alternativu, ako iskreno nudi ruku Rusiji ne zapostavljajući EU, onda mogu sa njim da razgovaram. A, može i Koštunica.
* Sigurni ste da takvim stavom ne zatvarate vrata DSS, koja ste im širom otvorili?
- Da. Mada, više ne poznajem ideologiju DSS. Sa njima kontaktiram samo u Skupštini. I to sa ljudima koji ne utiču na politiku stranke.
* Jeste li se to pokajali što ste Koštunici ponudili zajedničku listu?
- Ispružio sam ruku. Ona je još u vazduhu i ne mogu da se umorim. Koštunica je nedavno u zavijenoj formi odgvorio na moj poziv. On ima opterećenje saradnje sa SRS zbog njihove trenutne brojnosti u Skupštini i oni ga uslovljavaju. Ali, ne može večno da sedi po strani, jer time daje znak da opozicija ne može da se ujedini.
* Je li mu Velimir Ilić preneo detalje vašeg nedavnog razgovora u Skupštini?
- Jeste. Ali, nije mi rekao odgovor, pošto mislim da ga Koštunica još nema. Očigledno je da je Ilić taj koji vuče, i ne želi da izbaci ni SRS ni SNS iz saradnje.
* Jeste li pregovarali o tehničkoj koaliciji opozicije?
- Ne. Dogovaramo se svakodnevno u Skupštini, ali to nije dovoljno. Opozicija mora da se ujedini, jer samo tako možemo da pobedimo. Ne bi trebalo da se napadamo i da rezonujemo u stilu - nek komšiji crkne krava.
* Kada bi mogli da budu izbori?
- Da sam bio na vlasti, do sada bih ih raspisao. Da ih je Tadić održao ranije, priznajem da bi pobedio. Ovako, moraće stalno da trpi ucene malih, i ne znam koliko će moći da izdrži.
* Da li je mudro da se pravi dodatni izborni trošak baš u jeku krize?
- Više nas košta ovakva vlada. Znam kako da nas izbori ne koštaju ni dinar. Država ne bi finansirala kampanju. Neka javni servis obezbedi po dva-tri sata svakome, neka partijski ljudi čuvaju kutije bez dnevnica. I to je dovoljno.
* Može li proba nekog budućeg saveza sa DS da budu koalicije sa njima u Zemunu ili Voždovcu?
- Ne mogu da vam odgovorim na to sada kada se tamo sa njima tučemo za svaki glas. Moramo prvo da se izmerimo ko je bolji. Moj stav je da se nikada neću mešati opštinskim odborima širom Srbije u izbor koalicionih partnera. Mada može da se desi da dve najjače stranke moraju da naprave koaliciju, ako ne budu imale saveznike među manjim partijama.

POMAŽU POSLANICI I PRIJATELJI
* Kako SNS uspeva da preživi, ako je finansiraju uglavnom njeni funkcioneri? Koliko vi dajete za stranku?

- Svi naši poslanici pomažu stranci i dužni su da godišnje uplate po 350.000 dinara. Snalazimo se, pomažu nam i prijatelji. Nije lako, jer nam samo za osnovne troškove i plate zaposlenih godišnje treba 20 miliona dinara.

HLEB PRE USTAVA
* Da li bi SNS glasala u Skupštini za promenu Ustava?

- Ne, jer je to Tadićev marketinški trik. Pre dve godine smo usvojili Ustav i tada smo jedva obezbedili većinu na referendumu. Šta sada građane briga za ustavne promene kad nemaju hleba da jedu. Čime bismo ih danas podigli da glasaju? Zašto da izgubimo od svog naroda?