BEOGRAD - U toku današnje objedinjene načelne rasprave o četiri zakonska predloga poslanici opozicije su najviše zamerki izneli na račun Predloga zakona o turizmu, dok su predstavnici vladajuće većine ukazali na važnost donošenja tih zakona u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.
U Skupštini Srbije u toku prepodneva počela je objedinjena načelna rasprava o predlozima zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju, o standardizaciji, o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti i o turizmu.
Najviše pažnje, kako poslanika opozicije, tako i poslanika vladajuće većine, privukao je Predlog zakona o turizmu, kojim se, prema rečima ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića, reguliše planiranje i razvoj turizma, položaj organizacija za promociju turizma, rad turističkih agencija, pitanje turističkih taksi...
Šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić upitao je ministra zašto država ne ulaže u setvu i poljoprivredu, umesto, kako je naveo, u elitne skijališne centre?
"Ne rekoste koliko ćemo da uložimo u setvu ove godine, šta ćemo da jedemo, ali pričate o skijanju. U šta ćete da ulažete, u elitni turizam? Što ne ulažete u seoski turizam, da turisti vide pravo selo"- pitao je Nikolić i naveo da su takvim odnosom Ministarstva i države zapuštene ruralne sredine.
Poslanik Liberalno-demokratske partije Zoran Ostojić rekao je da ta stranka neće podržati predloženi akt, a kao najveću zamerku izneo je to što u predloženom propisu nije navedeno šta Srbija želi da uradi od turizma i kakva turistička zemlja želi da postane.
On je ocenio je da će se usvajanjem predloženog akta odstupiti od Strategije razvoja turizma, u kojoj, prema njegovim rečima, ima nekoliko dobrih stvari, pre svega, osnivanje regionalnih turističkih organizacija.
Ostojić je kazao da su prihodi od turizma veoma mali i kao razlog za to naveo preveliko mešanje države. Dinkić mu je na to odgovorio da ima stvari u koje država mora da se meša, pogotovo u onim slučajevima gde tržište ne daje efekte i pogotovo u vremenu ekonomske krize.
Poslanik Demokratske stranke Srbije Arsen Đurić kritikovao je predloženo zakonsko rešenje, navodeći da se tim zakonom vrši centralizacija, a ne decentralizacija vlasti, kao i da se opštinama uzimaju određene nadležnosti koje sada imaju.
Milutin Jeličić iz Nove Srbije rekao je da bi u Vladi Srbije trebalo da postoji posebno ministarstvo za turizam, dodajući da je upravo to razlog za male prihode od turizma i loše rezultate u toj oblasti. Dinkić se složio da je potrebno više ulagati u turizam, kako bi država ostvarivala i veće prihode.
Poslanik kluba SPS-JS Zoran Kasalović ukazao je na značaj usvajanja predloženih zakona, jer su oni, prema njegovim rečima, bitan preduslov za pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji i značajan doprinos hramonizaciji sa zakonodavstvom EU.