SKUPŠTINA Srbije raspravljala je u ponedeljak o amandmanima na Predlog zakona o zabrani diskriminacije. Od ukupno 446, Vlada je prihvatila šest. U zakon će biti uvršten amandman radikala koji se tiče ravnopravnosti u obrazovanju, amandaman SPS u vezi sa seksualnom orijentacijom, dva LDP, koji se tiču školovanja i diskriminacije maloletnika, i dva G 17 plus kojim se dodatno objašnjava zaštita invalida pred sudom.
Predstavnici radikala kritikovali su u ponedeljak zakon, govoreći da je ovaj dokument prvi korak u legalizaciji seksualne patologije. Šef poslaničke grupe ZES Nada Kolundžija objasnila je da je naše društvo spremno da “osvoji novi prostor slobode za osetljive grupe koje su zbog predrasuda izložene diskriminaciji”.
Inače, parlament u utorak neće raditi zbog obeležavanja deset godina od bombardovanja Srbije. Predstavnici Vlade na pitanja poslanika odgovaraće u petak. Teme će biti posledice saradnje Srbije sa sudom u Hagu, što je tražila SRS, kao i autonomija i statut Vojvodine na predlog LDP.

SELIDBA SLEDEĆE NEDELJE
POSLANICI će se sledeće nedelje preseliti u Dom narodne skupštine, najavio je u ponedeljak sekretar parlamenta Veljko Odalović. On je najavio da će nova sednica biti u utorak i da je sala, kojoj je vraćen izgled iz 1936. godine, spremna za rad. Za renoviranje je uloženo 16,5 miliona dinara. Inače, pred prelazak na novu lokaciju, Odalović je sabrao koliko je Skupština radila od konstituisanja u junu prošle godine. Usvojeno je 67 zakona, 62 odluke i jedna deklaracija.