GLASANJE, pa sledi druga sednica prolećnog zasedanja Skupštine Srbije, sa samo jednom tačkom dnevnog reda - Zakon o zabrani diskriminacije. Poslanici će se u sredu najpre izjasniti o dokumentima o porezima i administraciji, eksproprijaciji, matičnim knjigama, o čemu su raspravljali prethodnih dana. Zatim sledi rasprava o novom predlogu Vlade na temu diskriminacije, a predsednik parlamenta Slavica Đukić-Dejanović kaže za “Novosti”, da “nema zime” za ovaj zakon.
- Apsolutno sam sigurna da će on biti usvojen, jer postoji većina u parlamentu - tvrdi Slavica Đukić-Dejanović.
Ako je i bilo neke sumnje hoće li zakon proći, ona je u utorak uklonjena. Uz glasove DS, G 17 plus, SPS i poslanika manjina, iz LDP je stigla potvrda da će glasati “za”.
- LDP će podržati zakon ako ne budu prihvaćeni amandmani kojima bi ovaj dokument bio obesmišljen - kazao je predsednik LDP Čedomir Jovanović posle sastanka sa nevladinim organizacijama u Skupštini Srbije. - Mora se obezbediti ne samo saglasnost za usvajanje zakona, nego i za njegovu primenu.
Tako je LDP, koji je pripremio i nekoliko amandmana, priskočio u pomoć vladajućoj koaliciji i poštedeo je muka da strepi za nedostatak glasova tri poslanika JS, koji će, kako je najavio njihov predsednik, Dragan Marković Palma, ostati dosledni i neće glasati za zakon. Takođe, zeleno dugme neće pritisnuti ni “narodnjaci”, radikali i naprednjaci.
- Zakon koji promoviše homoseksualizam za nas je apsolutno neprihvatljiv - kaže Jorgovanka Tabaković iz SNS.
Sve opozicione partije podneće amandmane na ovaj zakon.

ČANAK STIŽE, PA SE VRAĆA U ŠOU
PREDSEDNIK LSV Nenad Čanak biće u sredu u Skupštini. On će napustiti kuću ”Velikog Brata” kako bi došao da glasa za zakone i učestvuje u raspravi o Zakonu protiv diskriminacije.
- Čanak je najavio da će dolaziti u parlament na glasanje, bez obzira na to što učestvuje u ”Velikom Bratu” - kaže Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV. - Ne znam da li će se iz parlamenta vratiti u kuću ”Velikog Brata” ili je odlučio da više ne bude učesnik ovog programa.