IDEJA Andrije Mandića, lidera SNS, o formiranju nove, jedinstvene srpske stranke još nije “razrađena”, ali izvesno je da neće doneti značajnije okupljanje srpskih stranaka. Sudeći po reagovanjima na ovakav predlog, moglo bi se, čak, reći da ni Srpska lista, čija je vodeća snaga upravo SNS, neće biti pretvorena u jednu partiju, već da će se pre - raspasti!
- Čelnici SNS razbijaju Srpsku listu - ocenio je Duško Sekulić, predsednik SRS za Crnu Goru.
Radikali, za razliku od rukovodstva SNS, smatraju da je jedino parlamentarna borba put za očuvanje nacionalnih interesa Srba u Crnoj Gori.
Predrag Popović, predsednik NS, uveren je da je pokušaj ujedinjenja Srba još jedna manipulacija SNS, koja bi, smatra, samo da promeni ruho. Njegova NS, kaže, neće se kačiti na takav “srpski voz”.
I Srpsko narodno vijeće, takođe član Srpske liste, “zatečeno” je idejom SNS, koju predsednik SNV Momčilo Vuksanović smatra pogrešnim projektom.
- Pozivamo inicijatore osnivanja “nove jedinstvene stranke” koja nema i srpski predznak da ne ruše Srpsku listu - kazao je u četvrtak Vuksanović. - U suprotnom, iniciraćemo osnivanje srpskog nacionalnog poslaničkog kluba u crnogorskoj Skupštini.
Drugačije misli Emilo Labudović, lider Narodne socijalističke stranke.
- Mi smo rodonačelnici te ideje - kaže Labudović. - Jaku stranku prihvatiće opoziciono članstvo.
SNP, zasad na sve gleda sa oprezom. Funkcioneri ove partije na tu temu uvek kažu samo ono što, u stvari, znači da ideju neće prihvatiti: da ne dolazi u obzir “stapanje” stranaka u neku koja će imati nacionalni “predznak”.