HAPŠENJE Radovana Karadžića, ratifikacija SSP, energetskog sporazuma sa Rusijom, dolazak italijanskog “Fijata” u Kragujevac i velika diplomatska pobeda Srbije na Generalnoj skupštini UN u Njujorku - sled je najznačajnijih događaja za našu državu od 7. jula do danas.
A baš na taj datum, tačno pre sto dana, u 22.30, u Narodnoj skupštini, “rođena” je nova vlada Srbije na čelu sa premijerom Mirkom Cvetkovićem. Novi kabinet ima 27 članova i 24 ministarstva.
Posle dva meseca teških pregovora, političkih “driblinga”, zaokreta i nadmudrivanja, kockice su se sklopile i formiran je vladajući blok, zasnovan pre svega na pomirenju višegodišnjih političkih protivnika - demokrata i socijalista.
Već u prvoj nedelji rada, Vlada je poslala parlamentu na usvajanje četiri strateška dokumenta: predlog za ratifikaciju SSP sa Evropskom unijom, gasni sporazum sa Rusijom, rezoluciju o kontinuitetu državne politike prema Kosovu i Metohiji i paket finansijskih sporazuma.
Od tih odluka, samo rezolucija o KiM još nije izglasana u parlamentu, ali je Srbija više uspeha na tom polju imala izvan zemlje.
PRVIH sto dana obeležila je žestoka diplomatska akcija Vuka Jeremića, koji je obišao sve kontinente osim Australije, prešao desetine hiljada kilometara od Pekinga i Nju Delhija, preko Moskve, Pariza i Brisela, do Njujorka, sreo se sa više desetina svetskih državnika sa zadatkom da pridobije što više zemalja da podrže u Ujedinjenim nacijama - srpsku rezoluciju.
To je i uspeo. Prošlog četvrtka na Ist Riveru ubedljivo je izglasan srpski zahtev da Generalna skupština UN zatraži mišljenje od Međunarodnog suda pravde koji treba da odgovori na pitanje - da li je odluka o jednostranom proglašenju Kosova u skladu sa međunarodnim pravom. Time je bitku za Kosovo, Srbija sa političkog prebacila na pravni teren, što joj je i bio cilj.
ZBOG višenedeljne blokade u Narodnoj skupštini, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, prelazni trgovinski sporazum sa Briselom i gasni i naftni sporazum sa Rusijom ratifikovani su tek 9. septembra - dva meseca posle njihovog stavljanja na dnevni red. Razlog - paraliza parlamenta zbog izostanka dogovora vlasti i opozicije.
Neposredno pre hapšenja Karadžića, 21. jula, predsednica skupštine Slavica Đukić-Dejanović proglasila je pauzu koja je faktički trajala do prvog septembra. Tako da su od 125 dana od konstituisanja parlamenta, do danas, poslanici imali svega 30 radnih dana!
Poslanici iz opozicije - SRS i DSS - insistirali su da se raspravlja o formiranju gradske vlasti u Beogradu, da vlast odgonetne ko je odgovoran za ubistvo Ranka Panića tokom nereda na mitingu SRS povodom hapšenja Karadžića, tražili su vraćanje mandata posle rascepa unutar SRS... Većina nije uspevala da obezbedi normalan rad parlamenta, što je znatno zakočilo “propustljivost” vladinih zakona.
NEDELJU dana posle izglasavanja SSP u državnom parlamentu, novu rampu na evropskom putu Srbije spustio je Brisel, preciznije država Holandija.
Savet ministara EU, 15. septembra, zbog odbijanja te države Beneluksa, nije “odmrznuo” prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom, što je u našoj državi dočekano kao novi šamar i nastavak uslovljavanja. Ni hapšenje i izručenje Radovana Karadžića nije ubedilo Holandiju da Srbija u potpunosti ispunjava svoje međunarodne obaveze.
NAJVEĆI ekonomski uspeh Vlade postignut je 29. septembra, kada su u Nemanjinoj 11, zvaničnici Srbije, Italije, predstavnici torinskog automobilskog giganta “Fijat” i kragujevačke “Zastave” ugovorili formiranje novog italijansko-srpskog preduzeća.
Ta investicija vredna oko milijardu evra obezbediće zapošljavanje oko 4.750 radnika u kragujevačkoj fabrici.
Plan “Fijata” je da do 2010. godine proizvodi 200.000 automobila godišnje, a zatim po 300.000 za godinu dana.
Sličan model ulaganja, izvesno je, Srbija će imati i sa još dve kompanije iz Italije - “Iveko” i “Mareli Manjeti”. Kritičari Vlade tvrde da ove firme nikada ne bi došle da se kabinet premijera Cvetkovića nije odlučio na velike stimulacije za sve koji u Srbiju ulažu više od 200 miliona evra i zaposle više od 1.000 ljudi. Uz pozitivne efekte, ove mere utiču na deficit srpskog budžete. Vlada je već ispunila svoju projekciju investicija za ovu godinu, koje su sada na višem nivou od projektovanih tri milijarde evra.
Ove godine Srbija nije imala mnogo sreće u procesu privatizacije, a takav trend je nastavljen i sa novom vladom.
Raskinut je ugovor o prodaji “RTB Bor” sa austrijskim “A-tekom”, propala je privatizacija IMT, više puta odlagana prodaja mnogobrojnih firmi, a neuspešan je bio i javni poziv za prodaju “Jata”.
Prema najavama iz Vlade, do kraja godine će u proceduru prodaje ući sve preostale društvene firme, tako da bi u narednoj godini trebalo da dođe do gašenja društvenog kapitala.
Penzioneri bi mogli da budu zadovoljni dosadašnjim učinkom Vlade Srbije jer je ono što im je obećano ispunjeno - njihov ček od oktobra je udebljan za deset odsto.
Oni kritičniji ipak kažu da nije mala razlika između te povišice i uvećanja penzionerskih primanja koje je svakako trebalo da usledi po osnovu veće inflacije.
Osnovan je Savet za infrastrukturu koji je zajedno sa Vladom inicirao pregovore o raskidu koncesije za autoput Horgoš - Požega. Ishod tih pregovora sa koncesionarom austrijskom “Alpinom” još su neizvesni.
Savet i Vlada za svoj najveći infrastrukturalni prioritet odredili su - završetak Koridora 10, koji je već “napadnut” na nekoliko značajnih tačaka. Već je završena petlja kod Orlovače, a deo obilaznice oko Beograda, od Ostružnice do Orlovače, trebalo bi da bude završen u narednim danima. Vlada je uspela da “zatvori” finansijsku konstrukciju za izgradnju Koridora 10, i da ugovori više od milijardu evra kredita za realizaciju tih projekata.
PRVIH 100 dana nastavljena je makroekonomska stabilnost u zemlji. Tome su najviše doprinele restriktivne mere NBS, ali ni Vlada nije prihvatila česte zahteve za poskupljenja, koja su pod kontrolom države. Ipak, struja je, zahvaljujući odobrenju Vlade, poskupela za 8,4 odsto, dok nas čeka i visoko poskupljenje gasa za čak 60 odsto.
Bez obzira na pretnje dvostruke inflacije, ova godina će se okončati sa verovatnih 9,5 odsto.

OBELEŽAVANJE
POVODOM sto dana Vlade, premijer Mirko Cvetković održaće u utorak konferenciju za novinare, a Vlada će u četvrtak na javnoj sednici predstaviti svoja dostignuća.
Ministar poljoprivrede Saša Dragin i delegacija ministarstva za Kosovi i Metohiju posetiće ove nedelje južnu srpsku pokrajinu, a premijer Cvetković će se sastati i sa sto najuspešnijih privrednika Srbije.

ZAKONI
VLADA je od formiranja usvojila i dostavila parlamentu 64 dokumenta, a Skupština je usvojila 14, od kojih je čak 11 potvrđivanje zajmova i međunarodnih ugovora.
Broj izglasanih zakona biće već u narednih nekoliko dana uvećan za 13, jer je u toku redovno zasednje Narodne skupštine na kojem se, između ostalog, razmatra vladin paket antikorupcijskih zakona, set propisa neophodnih za stavljanje Srbije na belu šengen-listu, čime će građani dobiti mogućnost da bez viza putuju u države EU.