KADA ga „šešeljevci“ u petak izbrišu iz članstva SRS, prvi zadatak Tomislava Nikolića biće osnivanje partije. Taj potez, prema nezvaničnim najavama, mogao bi da povuče već sledeće nedelje.
I poslednja nit 18 godina duge veze Nikolića i SRS formalno će biti prekinuta u petak. Gotovo je izvesno da će tada njega i njegove „klubaše“ na sednici Centralne otadžbinske uprave tvrda struja isključiti iz stranke. Takvu preporuku trebalo je u utorak uveče da donese Predsedništvo SRS.
Kraj u SRS značiće i novi početak za bivšeg Šešeljevog zamenika. Konture buduće partije već je postavio u parlamentu.
Do utorka po podne u njegov poslanički klub ušlo je 18 poslanika sa liste SRS: Gojko Radić, Mićo Rogović, Zoran Mašić, Milan Knežević, Mileta Poskurica, Zoran Antić, Saša Maksimović, Vučeta Tošković, Stefan Zankov, Dragan Čolić, Oto Kišmarton, Borislav Pelević, Predrag Mijatović, Jorgovanka Tabaković, Božidar Delić, Ljiljana Miladinović i Zoran Babić.
Poslanik Dobrislav Prelić, koji je pristupio Nikolićevom klubu, u utorak se pokajao i vratio u Todorovićevo jato!
- Uvideo sam da sam pogrešio i zbog toga sam vratio svoj mandat SRS - rekao je on.
To je trenutni sastav Nikolićeve poslaničke grupe „Napred, Srbijo“, što bi moglo da bude i ime njegove nove stranke.
U Šešeljevom bloku otvoreno najavljuju da bivšem „broju dva“ i njegovim sledbenicima više nije mesto u Magistratu.
- Oni su izdali partiju i siguran sam da će posle ovoga biti isključeni iz SRS - najavio je žestok obračun Dragan Todorović, predvodnik Šešeljevog tabora u Skupštini. - Pojedini opštinski odbori već su počeli da isključuju poslanike koji su pristupili Nikolićevom klubu.
Todorović je potvrdio da je o velikom lomu u stranci u ponedeljak pričao sa Vojislavom Šešeljom.
- On je u velikoj meri predvideo šta će se događati - kazao je Todorović.
Na radikalsko brvno međusobnih podela ubrzo je stao i Nikolić. On je napravio malu revoluciju u Skupštini, jer je sednicu svog kluba održao - pred novinarima.
- Pokušaću da spasem SRS - rekao je. - Učiniću sve što je u mojoj moći i da SRS dobije kongres, a ako ga ne bude možda će Centralna otadžbinska uprava na kojoj će se razmatrati naše isključenje biti prilika da dozovemo pometi celu stranku. Ako me spreče da tamo učestvujem, onda je to zaista kraj stranke.
Nikolić je najavio i drugu, po svemu sudeći, izvesniju opciju:
- Ako baš ostanu potpuno gluvi na ono što je potrebno uraditi, bićemo prinuđeni da osnivamo novu stranku. Ali, onda će sadašnja SRS nestati sa političke scene.
Podeljeni srpski radikali u utorak su podelili i predvorje skupštinske sale. Dok se unutra glasalo o Sporazumu sa Evropskom unijom, Todorovićeva „ekipa“ okupila se u prednjem delu hodnika, pre šanka.
Nikolić i njegove pristalice bile su za daljim stolom. Dojučerašnji saborce delio je debeli zid ćutanja i nepoverenja.
Poslanici koji su ostali sa Todorovićem, dobili su naređenje da sa „otcepljenima“ ne smeju da razmene ni reč, tvrdio je Tomislav Nikolić.
Kada se iz sale začuo aplauz, što je značilo da je vladajuća većina izglasala SSP, dva tabora krenula su u salu da podrže gasni sporazum sa Rusijom - svako na najbliži ulaz.
Potpredsednik SRS Milorad Mirčić izjavio je u utorak da je Vojislav Šešelj preneo ovlašćenje na Dragana Todorovića samo kada je u pitanju vođenje poslaničke grupe.
Nikolić je, međutim, rekao da je Šešelj preneo predsednička ovlašćenja na Todorovića i dodao „to nije ona stranka koju je osnovao zajedno sa Šešeljom“.

„NARODNJACI“
MISLIM da smo sudbinski vezani jedni za druge - odgovorio je Nikolić na pitanje kako će njegov klub sarađivati sa DSS i NS. - Možda i oni sad malo razmišljaju šta ovo sve znači u odnosu na njih, da li mogu iz toga nešto da iskoriste, ili da profitiraju, ali ja ih pozivam da apsolutno nastavimo saradnju. Mi smo opozicioni blok, koji bi mogao da sruši i pobedi ovu vlast.

MAJINA PODRŠKA
POTVRĐENO je ono što sam rekla Nikoliću pre mog isključenja iz SRS, a to je da tada nisam ja bila prava meta nego on. Zato bih mu poručila da izdrži i da istera svoju priču - izjavila je bivša radikalka Maja Gojković. Ona je istakla da na političkoj sceni Srbije i u SRS ništa više neće biti isto.

* * * * *

GENERALNI SEKRETAR NEZADOVOLJAN INSTRUKCIJAMA IZ HAGA
I VUČIĆ UZ NIKOLIĆA


GENERALNI sekretar SRS Aleksandar Vučić konačno je prelomio - prikloniće se krilu koje predvodi Tomislav Nikolić, saznaju „Novosti“!
Čovek u koga su ovih dana uprte sve radikalske oči odlučio je, prema našim izvorima, da se pridruži taboru koji vodi Nikolić, jer je procenio da ne bi imao političku perspektivu u „šešeljevskom“ stroju pod čvrstom komandom haškog lidera.
Osim toga, Vučić duže vreme nije zadovoljan taktičkim potezima koje Šešljev vuče iz haške ćelije, a posebno ne poslednjim kadrovskim rešenjima i iskakanjem u prvi plan ljudi koji su po partijskom činu, stažu i angažmanu mnogo „tanji“ od njega.
Vučić nije ni na čuvenom predsedničkom kolegijumu prošlog petka, kada je konačno „pukla tikva“ između kumova Šešelja i Nikolića, hteo da stane uz predsednika koji je iz Sheveningena telefonski vodio sednicu, a odbio je i da po Šešeljevom diktatu sroči saopštenje o Nikolićevoj ostavci.
Nikolić je u utorak i javno pozvao svog najbližeg saradnika, sa kojim je, po svim anketama, uživao najveće poverenje radikalskih pristalica i činio uigran tandem, da mu se pridruži.
- Vreme je da se Aleksandar Vučić najzad opredeli da li će se prikloniti Draganu Todoroviću i Vjerici Radeti ili meni i grupi poslanika koji su se izdvojili iz SRS - diskretno je Nikolić najavio veliko pojačanje za svoju struju.
Posle ove otvorene pozivnice „Novosti“ su ostvarile kontakt sa Vučićem, koji nam je kratko rekao:
- Ne bih da se izjašnjavam.
U prvi mah činilo se da će Vučić ostati u Šešeljevom bloku, jer je u ponedeljak u zgradi zemunskog Magistrata prisustvovao sednici poslaničkog kluba koji vodi Dragan Todorović.
To je odmah protumačeno kao da je Vučić na toj strani, iako se, kako kažu naši izvori, nije izjašnjavao. Spekulisalo se, takođe, i da je cena njegovog ostanka u Šešeljevoj grupi da on zauzme mesto zamenika predsednika SRS. (M. B.)

PUT POD NOGE
- NE razmišljam o tome da bi Vučić mogao da napusti SRS. Ne zanam odakle takva ideja - izjavio je u utorak Dragan Todorović.
Vučić u utorak nije bio na predsedničkom kolegijumu SRS, jer je, kako je objasnio Todorović, „otišao na put“. Todorović je dodao i da nije mnogo razgovarao sa Vučićem o ostavci Nikolića.

* * * * *

UKOLIKO RADIKALI I ZVANIČNO ISKLJUČE NARODNE PREDSTAVNIKE KOJI SU PRIŠLI NIKOLIĆU, MANDATI IM NE MOGU BITI ODUZETI
OSTAJU U KLUPAMA


TOMISLAV Nikolić i njegovi sledbenici ostaće u klupama srpskog parlamenta čak i ako budu zvanično isključeni iz Srpske radikalne stranke.
Prema oceni pravnika i analitičara, ne postoji mehanizam da se nova poslanička grupa otcepljena od SRS - „Napred Srbijo“ zameni novim poslanicima lojalnim rukovodstvu stranke i Vojislavu Šešelju.
Kvaka je u tome što vrh partije operativno okupljen oko Dragana Todorovića ne poseduje blanko ostavke poslanika i ne može da ih aktivira u Administrativnom odboru parlamenta. Ti ključni potpisi nalaze se u Nikolićevoj fioci.
Da nema drugo „pravno oružje“ govori i Todorovićev poziv Nikoliću i „njegovim“ poslanicima da „vrate mandat stranci jer oni po ustavu pripadaju strankama“. Stranka, dakle, očekuje od „frakcijaša“ da sami ustupe mesta „šešeljevcima“, što se neće desiti.
Šef poslaničkog kluba „Napred Srbijo“ Tomislav Nikolić, na prvoj sednici te poslaničke grupe, poručio je saborcima da nikome neće predavati blanko ostavke jer nisu vezani zavetima:
- Očekujem pritiske iz Srpske radikalne stranke. Skupština je dužna da novom poslaničkom klubu obezbedi uslove za rad. Sekretara parlamenta sam upozorio na moguće posledice ako se to ne desi, ali svakako nećemo izazivati probleme.
Druga mogućnost, koju najavljuje Dragan Todorović je da se ponovo potpišu blanko ostavke, ali prema našim saznanjima, to će odbiti da učine svi poslanici iz grupe „Napred Srbijo“.
Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati ocenjuje da poslanici SRS, koji su pristupili poslaničkom klubu Tomislava Nikolića ne moraju da se plaše za svoje mandate u parlamentu jer ne postoji mogućnost da im ih dosadašnja stranka oduzme.
- U Ustavu imamo nakaradnu inovaciju da je poslanik slobodan da, pod uslovima određenim zakonom, neopozivo stavi mandat na raspolaganje stranci na čiji je predlog izabran. Srećom, taj zakon nikada nije usvojen - rekao je Goati.
On ističe da u Srbiji postoji antidemokratski običaj deponovanja blanko ostavki, ali je podsetio da je Nikolić te ostavke, prema sopstvenom priznanju, „negde zaturio“.
- Blanko ostavke su, na primer, u Austriji i Nemačkoj eksplicitno zabranjene. Njima se poslanici svode na puki megafon i obične delegate. Ali, desilo se da je Nikolić negde izgubio te ostavke i, iz svoje zaboravnosti, učinio demokratski akt - rekao je Goati.
Programski direktor Cesid Marko Blagojević izjavio je da stranka ne može poslaniku da oduzme mandat i naveo da je moguć jedino prestanak mandata koji može da konstatuje Administrativni odbor Skupštine Srbije.
- Pošto je Nikolić izgubio blanko ostavke, stranka poslanicima koji su prešli na njegovu stranu neće moći da oduzme mandate - slaže se i Blagojević. (P. VASILjEVIĆ - I. LOVRIĆ)

NOVAC NE DELE
POSLANIČKI klub, osim prepoznatljivog imena - „Napred Srbijo“, u narednim danima bi trebalo da dobije - svoje odvojene prostorije za rad, administrativnu službu koja radi za njih, posebne materijale...
Osim toga, Tomislav Nikolić će kao predsednik novog kluba zadržati istu minutažu i govoriće duže od „običnih“ poslanika. Pošto rukovodstvo SRS osporava mandate Nikoliću i njegovim saborcima, očekuje se da oni neće njima ustupiti deo budžeta koji pripada „izvornim“ radikalima po broju osvojenih mandata.