ZVANIČNI pregovori bloka oko SPS i DS o formiranju nove vlade započeće sledeće nedelje - potvrđeno je “Novostima” u vrhu Dačićeve partije. Kao alibi da prekine flert sa SRS i “narodnjacima” i pređe u Tadićev zagrljaj, Dačiću će poslužiti odbijanje DSS da dopuni analizu o povećanju penzija.
Saznajemo da je Dačić već spremio taktiku za bezbolni politički zaokret. Iako je bilo najavljeno da će o prekidu razgovora sa radikalima i “narodnjacima” morati da se pita i Glavni odbor SPS, od toga neće biti ništa.
Vrh SPS pozvaće se, naime, na prethodno ovlašćenje GO da vodi pregovore o vladi, tako da kucanje na vrata DS neće ni ići na glasanje. Time će biti izbegnuto “varničenje” u partijskoj bazi koja nije naklonjena paktu sa DS.
Čim sednu na Tadićev kanabe, socijaliste će sačekati i izmenjena ponuda DS. Demokrate su, nezvanično, spremne da ponude socijalistima resor policije. To je ustupak Dinkiću koji je otvoreno zapretio da neće u vladu na čijem čelu bi bio Dačić.
Da je na pomolu veliki preokret u postizbornom trileru u sredu je direktno najavio i lider JS Dragan Marković.
- Iduće nedelje Srbija će dobiti novu vladu - samouveren je Palma. - Nadam se da će naša koalicija jedinstveno doneti odluku, danas-sutra, da napravimo vladu sa DS. Za JS su završeni razgovori sa DSS.
Dačić nije bio određen kao njegov partner Marković, ali je novinarima okupljenim u Skupštini servirao proevropsku “priču”:
- Naša koalicija je za ulazak u EU, jer ne želimo da naša deca idu u Albaniju kao u Evropu - precizirao je lider SPS. - Srbija je deo Evrope i treba da bude u EU.
Dačić je kazao da će se “u narednih nekoliko dana” znati da li će biti parlamentarne većine ili ne.
- Dok se vode pregovori s radikalima i “narodnjacima”, ni sa kim se ne razgovara iza leđa - uveravao je Dačić. - Ponavljam da bez jedinstvenog stava naše koalicije nema parlamentarne većine.
Vođa penzionera Jovan Krkobabić tvrdi da još nije stavljena tačka na nacionalnu vladu.
- Razgovori sa DSS i SRS nisu prekinuti, već postoji zastoj zbog pripreme materijala - rekao je Krkobabić. - Meni lično Koštunica nije rekao da DSS neće dalje analizirati mogućnosti povećanja penzija, a ja izjave za medije i ne slušam. Očekujem da će oni dopuniti svoju analizu o socijalnim principima na kojima insistiramo.
Upitan - da li će biti razgovora sa DS, Krkobabić je rekao:
- Ako ne završimo ovaj posao, tražićemo izlaz na nekim drugim vratima, a koja su to vrata još ne znam - naveo je Krkobabić.
A, na “evropskom” pragu željno iščekuju Dačićevu koaliciju.
- Čekamo zvaničan stav SPS-PUPS-JS da su završili razgovore sa radikalima i “narodnjacima”, kako bi i formalno počeli sa njima da pregovaramo o formiranju nove vlade - kazala je Nada Kolundžija, funkcioner DS. - Poštujem njihovu želju da utvrde jedinstven stav i u tome ih ne treba ni požurivati ni pritiskati.
Nada Kolundžija veruje da će načelni dogovor o formiranju vlade sa blokom oko SPS biti postignut vrlo brzo i da će SSP biti ključni faktor za pravljenje nove skupštinske većine.

NIKOLIĆ: AKO MRKA KAŽE...
VEĆ iduće nedelje znaće se ko je vlast, a ko opozicija - izjavio je Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS. - Čujem da se vode neki pregovori, a ja već deset dana nisam učestvovao ni u kakvim pregovorima.
Upitan kako komentariše izjavu Milutina Mrkonjića da će u roku od sedam dana biti formirana vlada DSS, SRS i SPS, Nikolić je kazao:
- Ako je to Mrkonjić rekao, onda te vlade sigurno neće biti.

DAČIĆ ZA “NOVOSTI“: MALO STRPLJENJA
LIDER SPS Ivica Dačić izjavio je u sredu za “Novosti“ da još nisu zvanično prekinuti razgovori sa SRS i DSS-NS i da će se o toj temi još razgovarati unutar njihove koalicije.
- Prekid pregovora sa radikalima i “narodnjacima“ je stav Dragana Markovića, ali ne i cele koalicije - rekao nam je Dačić. - O tome ćemo razgovarati i uskoro izaći sa jedinstvenim stavom. Zamolio bih samo za malo strpljenja, jer tek od danas teku rokovi za formiranje vlade.
Šef socijalista potvrdio je našu informaciju da se o mogućem prekidu pregovora sa DSS i SRS neće izjašnjavati Glavni odbor njegove stranke.
Prvi čovek SPS nije demantovao niti potvrdio da mu je u novom “deljenju karata” DS ponudila fotelju ministra policije.

“NOVOSTI” SAZNAJU: CVETKOVIĆ GLAVNI ADUT
MINISTAR finansija Mirko Cvetković najozbiljniji je kandidat za budućeg premijera Srbije, saznaju “Novosti” u vrhu DS.
Potpredsednik Bojan Pajtić, koji je poslednjih dana bio “favorit” za mesto predsednika Vlade u slučaju da lista “Za evropsku Srbiju” i koalicija okupljena oko SPS formiraju buduću vladu, ostaće premijer Vojvodine.
- Predsednik Boris Tadić sve bliži je odluci da Cvetkoviću poveri mandat za formiranje nove vlade - preneli su naši izvori iz Demokratske stranke. (N. Č.)

SVETLANA STOJANOVIĆ POTPREDSEDNIK DSS, ZA “NOVOSTI”
JOŠ NIJE SVE GOTOVO


JOŠ ima šanse da se formira vlada DSS-NS, SRS i bloka oko socijalista. Takva nacionalna vlast bi čuvala državu i zbog toga je ona najbolje rešenje - rekla je u sredu za “Novosti” Svetlana Stojanović, potpredsednik DSS.
* Čini se, ipak, da ni Vojislav Koštunica više ne veruje u mogućnost da se ta vlada formira?
- Pa, zaista je nejasno oko čega se koalicija oko SPS više premišlja. Sve je kristalno čisto u našoj politici. Treba samo da kažu - da li je njihov prioritet odbrana državne celovitosti i očuvanje KiM, ili ne. Nemaju tešku dilemu.
* Oni to ne dovode u pitanje, već formalno traže garancije za ostvarenje socijalne politike...
- Mislim da to nisu pravi razlozi njihovog taktiziranja. Pa, neka uđu u nacionalnu vladu i tako preuzmu odgovornost za ostvarenje socijalne politike u punoj meri. To je jedino logično.
* Šta se, po vašem mišljenju, nalazi u pozadini njihove “kupovine vremena”?
- To što jedan njihov koalicioni partner - Jedinstvena Srbija, hrli da bespogovorno i bez ikakvih razjašnjenja ratifikuje SSP. Mi, s druge strane, očekujemo razjašnjenje, jer je više od 20 zemalja EU priznalo nezavisno Kosovo. Sa čvršćim i državotvornijim stavom prema Briselu, brže bismo i ušli u EU. Naravno, kao celovita država.
* Smatrate li da biste sa socijalistima lakše napravili vladu da nema Palme?
- Mi smo do sada mislili da je SPS stranka koja ne dovodi u pitanje opstanak države i da je i za njih očuvanje Kosova i Metohije prioritet. Tako je izgledalo i nadam se da će tako i ostati.
* Ne mislite da je SPS već napravio dogovor sa DS i da je to razlog njihovih izgovora?
- Velik je medijski pritisak da je “sve završeno”, sve gotovo” i da se “neko nekome obećao”. Mislim da stvarnost nije tako jednostavna. Ne vidim šta bi još sadržinski i suštinski povezivalo tu koaliciju SPS i ZES osim puke želje za vlašću.
* Na osnovu čega verujete da nisu već u “tajnom braku”?
- Puno puta su predstavnici DS stvarali jednu sliku u javnosti, pa ih je realnost brzo demantovala. Evo, na primer, Tadić je na Glavnom odboru podsmešljivo i ironično poručio da “DS nastavlja pregovore o vladi koje nije ni započeo”, da bi posle toga zvanično i bez ironije saopštio da zaista nisu ni počeli pregovori sa SPS.
* Znači, nisu baš prekinute sve niti između vas i SPS?
- Intuicija mi govori da nije sve gotovo, ali da će se sve znati vrlo brzo. (P. V.)

NIJE SMAK SVETA
* SPREMA li se DSS i za opoziciju?

- Opozicija nije smak sveta. Ispod linije odbrane države nećemo ići i, ako ne budemo imali većinu za tu politiku, nećemo biti u vlasti. Na vlast se dolazi, odlazi, pa ponovo dolazi. To je demokratija za koju smo se borili.