OD članova Glavnog odbora svoje stranke Boris Tadić u subotu je zatražio i dobio podršku da DS napravi vladu sa listom Socijalističke partije Srbije. Lider demokrata zatražio je da se na lokalu naprave dogovori sa socijalistima, "da se stegne ruka onima sa kojima su se sukobili devedesetih" i da se nađu zajednička rešenja za bolju budućnost.
U "demokratskom" duhu, šaljivim tonom, Tadić je poručio članovima GO da će, ako ne urade onako kako im je rekao, onda "imati problema sa njim".
Kakvim su tonovima oni uzvratili Tadiću, ostalo je iza zatvorenih vrata drugog dela sednice, nakon koje je saopšteno da je GO ovlastio predsednika stranke da vodi pregovore o formiranju vlade i da odluči o kadrovskim rešenjima iz DS za novi ministarski kabinet.
- Sa SPS smo bili veliki protivnici devedesetih, ali mi nismo zlopamtila. To je snaga DS-a: spremni smo zarad budućnosti na političke dogovore. Ne tražim podršku za formiranje vlade sa listom koju vodi Vojislav Koštunica, niti sa listom koju vodi Vojislav Šešelj - obratio se Tadić članstvu, a za ovu poslednju rečenicu nagrađen je aplauzom.
Zatim je nasmejao sve najavom koja je potpuno otvorila sve karte:
- Nastavićemo pregovore, koje još nismo započeli, sa svim predstavnicima stranaka koje su ušle u parlament.
Time je lider DS potvrdio da njegova lista nije na klupi za rezervne igrače kada se pregovara o vladi, već da u tim razgovorima i te kako učestvuje.
Sudeći prema raspoloženju visokih funkcionera DS, oni vladu očekuju već krajem meseca.
Ističući da je Srbiji potrebna vlada što pre, Tadić je rekao da je "ovo šansa da u predstojeće četiri godine građani budu objedinjeni za ulazak u EU, za očuvanje integriteta i socijalno odgovornu državu".
- Kada bi opet bilo izbora, lista koju bi predvodila DS dobila bi još veći broj glasova, ali DS ne kalkuliše novim izborima - tvrdi njen lider. - Nama je data odgovornost da pronađemo rešenje i jedini izlaz je da uspostavimo vladu sa SPS u kojoj bi bili i predstavnici vojvođanskih Mađara, a kasnije bi ta grupacija mogla da uspostavi dijalog i sa drugim strankama. To je jedini način da se izađe iz pat pozicije.
Kako je sročio Tadić, "legitimni predstavnici Srbije od pre 2000. godine (SPS) i njeni legitimni predstavnici posle 2000." mogu da dovedu do socijalnog pomirenja i socijalno odgovornog društva.
Kao što je DS spremna da sve oprosti onima sa kojima se sukobljavala devedesetih, prema rečima njenog lidera, spremna je da oprosti i onima sa kojima se sukobljavala pre mesec dana. Tako je on najavio da će po formiranju vlade sa SPS, morati da se otpočene dijalog i sa drugim listama, "jer DS vodi državotvornu politiku".
Ali, pošto su pobede te koje se broje, Tadić je zaključio:
- Džaba nam pobeda na izborima ako ne pobedimo u formiranju vlade, kako bismo mogli i da sprovodimo politiku za koju se zalažemo.

OČEKUJEM IZVINJENJA
TREBA nam vlada koja će pomiriti etničke sukobe, a ne takozvana nacionalna vlada koja samo može da dovede do novih tenzija. Ona ne može biti ništa drugo do nacionalistička - rekao je Tadić. Zatim je naveo principe nacionalne strategije u okolnostima u kojima živimo u regionu: priznavanje teritorijalnog integriteta svake susedne države; namera za pomirenje među narodima bivše Jugoslavije; oni koji su počinili zločine da budu osuđeni; Srbija i srpski narod imaju legitiman interes da budu zajedno, povezani i niko ne može da spreči srpski narod da sprovodi svoje legitimne interese; investicije u regionu gde god živi srpski narod; neprihvatanje negiranja zločina prema našem narodu.
- Zato očekujem izvinjenje sa druge strane - rekao je Tadić, podsećajući da je on taj korak već učinio.

POJAČANJA
ČLANOVI Glavnog odbora Demokratske stranke od subote su i istoričar Predrag Marković, profesor Stevan Lilić, glumac Predrag Ejdus, sportski direktor VK Partizan Nenad Manojlović, vaterpolista Aleksanadar Šapić, fudbaler Savo Milošević, Nebojša Krstić...
U Predsedništvo demokrata ušli su Srđan Šaper i Borislav Novaković.