TRI aktera: radikali, “narodnjaci” i blok oko SPS započeli su pregovore o strukturi nove nacionalne vlade Srbije - saznaju “Novosti”. Šema buduće vlasti još se samo nazire, jer predstoji razrada ključnih kadrovskih detalja.
Dogovor oko novog ministarskog kabineta izmešten je na najviši partijski nivo. Potvrđeno nam je da Tomislav Nikolić, Vojislav Koštunica i Ivica Dačić već kontaktiraju preko svojih bliskih saradnika, a možda se već u utorak može očekivati prvi sastanak šefova SRS, “narodnjaka” i koalicije SPS - PUPS - JS.
Iz sva tri štaba u ponedeljak su stizali signali da pregovori idu u dobrom smeru, ali da su na stolu sada teža pitanja. Raspodela kolača vlasti i načini sprovođenja pet temeljnih principa mogao bi zapravo da bude klizav teren.
- Što se nas tiče, u pregovorima o vladi nije postavljeno ni jedno jedino personalno pitanje - ko će biti na kom mestu, niti je bilo reči o raspodeli ministarstava u okviru koalicije - kazao je Dragan Todorović, potpredsednik SRS. - To je sve po strani kada postoji pet ključnih principa oko kojih smo se već dogovorili.
Slično poručuje i Branko Ružić, šef IO SPS:
- Ne želimo da se formiranje vlade svede na pitanje kadrovskih rešenja i pozicija koje će neko dobiti. Interesuje nas realizacija programskih opredeljenja.
Iako se tandem iz senke - Dragan Marković Palma i Jovan Krkobabić sve češće pominju kao mogući rušitelji gotovo izvesnog saveza, reflektori ostaju upereni ka lideru SPS Ivici Dačiću.
Kako nam je rečeno u vrhu SPS, jedinstvo u trouglu Dačić - Palma - Krkobabić zacementirano je, još uoči izbora, koalicionim sporazumom.
Po tom dokumentu, JS i PUPS ne mogu biti deo neke druge parlamentarne većine, ako u njoj nije SPS. U suprotnom, aktiviraju se blanko ostavke koje su u Dačićevom džepu. To znači da umesto neposlušnih poslanika dolaze novi.
Dok je karta nesloge još u vazduhu, Tadićeve demokrate ne gube vreme. Nezvanično saznajemo da je DS na lokalu krenuo u žestoku ofanzivu na odbore SPS.
Cilj je da se pre mogućeg pečata na sporazum Nikolić - Koštunica - Dačić u što više opština obezbedi savez sa socijalistima. To bi, računaju demokrate, bio dodatni pritisak iznutra da Dačić promeni kurs.
- Sa koalicijom okupljenom oko SPS vođeni su samo razgovori o formiranju vlasti na nižim nivoima, odnosno na nivou nekih opština i gradova - potvrdila je Jelena Trivan, portparol DS.
-Nadamo se da ćemo uskoro započeti formalne razgovore i o republičkoj vladi.
Lider G17 plus Mlađan Dinkić ponovio je da će ta stranka učestvovati u vladi samo ako bude postignut dogovor sa SPS na republičkom nivou i u Beogradu:
- Ako se to ne desi mogli bismo da podržavamo i manjinsku vladu koju bi formirale stranke okupljene oko DS i blok oko SPS.
U postizbornu kombinatoriku uključila se i Bošnjačka lista za evropski Sandžak. Iako viđen u jatu sa radikalima, “narodnjacima” i socijalistima, Sulejman Ugljanin priznao je da Tadiću nije zatvorio vrata:
- Obavestio sam predsednika Tadića da je naša koalicija spremna da radi sa svima koji žele da se angažuju na ostvarenju programskih ciljeva Bošnjaka u Srbiji.

* * * * *

PREDSEDNIK BORIS TADIĆ DAO ROK NARODNJAČKOJ KOALICIJI
IZJASNITE SE O SPORAZUMU


PREDSEDNIK Srbije i lider DS Boris Tadić pozvao je u ponedeljak stranke koje su u predizbornoj kampanji najavljivale poništavanje SSP da se izjasne da li su i dalje za to.
- Biću fer i daću im 24 sata da se javno izjasne da li i dalje stoje iza toga da u Skupštini odmah treba poništiti SSP - poručio je Tadić. - DSS je sa nezapamćenom brutalnošću govorila da su svi oni koji su potpisali SSP izdajnici, a sada govori da neće poništavati taj sporazum. Dobro je da ta stranka to kaže, ali je loše da obmanjuje građane.
Tadić je rekao i da se trenutno ne vode pregovori DS i SPS o formiranju vlade, ali da postoje kontakti na lokalnom nivou.
- Svi imaju pravo da pregovaraju s kim hoće, to poštujem, i sačekaćemo - rekao je Tadić. - U Srbiji će biti napravljena vlada koja će objediniti političke snage iz devedesetih i one koje su vodile Srbiju posle 2000. godine oko zajedničkih ciljeva. Na taj način će teške reči pasti u zaborav i Srbija će u sledeću deceniju ući kao stabilna zemlja.

* * * * *

ANDREJA MLADENOVIĆ, PORTPAROL DSS
VLADA VRLO BRZO


OČEKUJEM brzi dogovor i da Srbija uskoro dobije odgovornu nacionalnu vladu koju će da čini zdrava koalicija: SRS, DSS-NS, SPS-PUPS-JS - rekao je u ponedeljak za “Novosti” Andreja Mladenović, portparol Koštuničinih demokrata.
* Ministar Samardžić kaže da je usaglašena trećina koalicionog sporazuma?
- Samim tim što smo usaglasili pet ključnih principa državne politike buduće nacionalne vlade, načinjen je veliki korak ka novoj parlamentarnoj većini. Očekujem da će već u utorak biti intenzivirani razgovori. Čak i o strukturi vlade.
* Pregovaraće Nikolić, Koštunica i Dačić?
- Zaista ne znam. Ali, o svim kontaktima sa našim potencijalnim partnerima obavestićemo javnost.
* Je li tačno da je socijalistima obećano da SSP neće biti poništen ako uđu u vlast sa vama i radikalima?
- Koliko znam, o tome se uopšte nije pričalo na poslednjem trojnom sastanku. Ali, budite sigurni da se naš dogovor neće saplesti o SSP.
* Sumnjate li da će vam SPS okrenuti leđa i prići Tadiću?
- Utvrđivanjem pet zajedničkih principa, koalicija oko SPS-a jasno je pokazala da ima želju da razgovara sa nama i da je spremna da bude deo nacionalno odgovorne vlade. (M. B.)

* * * * *

DRAGAN MARKOVIĆ PALMA, LIDER JS, O DOSADAŠNJIM PREGOVORIMA
NE ODUSTAJEM OD SSP


ZAVRŠENO je tek pet odsto pregovora. Radne grupe pišu tekst sporazuma, koji još nisu pogledali lideri stranaka. Naš sledeći zadatak je da utvrdimo na koje sigurne prilive novca u državu možemo da računano ako formiramo vladu.
Ovako dosadašnji tok razgovora sa “narodnjacima” i radikalima ocenjuje Dragan Marković Palma, lider JS, koji odmah demantuje glasine o pukotinama u savezu SPS-PUPS-JS. On tvrdi da pregovorima nastupaju potpuno jedinstveno i poručuje da će se s koalicijom oko DS pregovarati samo ako propadnu započeti razgovori.
* Da li ste jedinstveni i oko sudbine potpisanog SSP?
- Mesec dana pre izbora rekao sam da bez stranih investicija i tog sporazuma nema ni napretka u Srbiji. To je moj stav i neću ga promeniti. I Dačić je to sada potvrdio.
* Šta na to kažu radikali i “narodnjaci”?
- Sa radikalima o tome nismo pričali, jer nisu bili na sastanku kad je to bila tema. Tada smo, inače, dobili uverevanje da na dnevni red Skupštine neće stići tačka - poništavanje SSP.
* Ko vam je to konkretno obećao? Koštunica, Ilić, Samardžić?
- Nije važno da li je rekao Pera ili Žika, tako je rečeno.
* U kojoj fazi su pregovori? Pominju li se kadrovska rešenja?
- Sporazum se još piše.
* Da li bi se vaša koalicija usprotivila da SRS preuzme MUP i BIA?
- Ta tema dosad nije pominjana. (D. M. S.)

* * * * *

JOVAN KRKOBABIĆ, LIDER PUPS, OPTIMISTA
NADAM SE DOGOVORU


TRENUTNO radimo na načelima nove vlade i do sada sve ide u pozitivnom smeru - kaže za “Novosti” lider PUPS Jovan Krkobabić, koji se nada da je moguće postići dogovor između radikala, “narodnjaka” i bloka oko SPS.
* Znači, vi ste za vladu sa DSS-NS i radikalima?
- Samo kažem da sve ovo što smo do sada uradili - obećava. Predstoji nam, međutim, materijalizacija dogovora. Ali, šta ako, recimo, jedna od strana u jednom trenutku kaže: mi to ne prihvatamo?
* Onda se okrećete Tadiću?
- Hajde prvo da vidimo šta su garancije za ostvarenje ugovorenih pet principa i koji su izvori za njihovo ostvarenje. Ponavljam, ako se svi uklopimo, nema razloga da se razilazimo, a ako ne, onda se može pregovarati i sa drugima. Ali, dok smo u poslu sa jednima, neću da lažem i da ispod žita radim sa nekim trećim.
* Je li bilo reči o resorima?
- Ne, bože sačuvaj. To dolazi na red tek kada ugovorimo temelje na kojima će počivati vlast.
* Hoćete li tražiti neku funkciju?
- Ne interesuju me stolice i kancelarije. Ljudi, dogovaramo se o državi. Nije to prodavanje krave.

ZAJEDNO
* CURE informacije da vi i Dragan Marković Palma vučete na Tadićevu stranu. Može li da se pocepa blok oko SPS?
- Ne verujem u to. Kud god da odemo - ići ćemo zajedno. Do sada nije bilo nikakvog iskakanja, jer je naša koalicija okupljena na principima.(M. B.)