BEOGRAD - Dileme oko toga kada će se i gde izvoditi himna "Bože pravde" i kako će se koristiti zastava i grb Srbije, više nema. Vlada Srbije donela je prečišćen Zaključak o upotrebi državnih znamenja koji bi trebalo da važi sve dok jednog dana ne bude donet novi ustav, a posle toga i zakonski propisi kojima će državni simboli i njihova upotreba biti regulisani.
Jer, Srbija je pre dve godine dobila, kao privremene, državne simbole koje je, u formi Preporuke o korišćenju grba, zastave i himne, usvojila Skupština Srbije. Tada je svečana pesma "Bože, pravde", koja je nešto pre te skupštinske preporuke prvi put intonirana prilikom inauguracije predsednika Srbije Borisa Tadića, "preporučena" kao himna, a dvoglavi beli orao sa štitom, krstom sa četiri ocila i krunom Nemanjića, kao grb Srbije, i to u dva nivoa - veliki i mali. Zastava utvrđena kao državna nosi mali grb, a narodna je trobojka bez grba.
Nije naodmet podsetiti zašto je tada parlament usvojio samo preporuku: zato jer je još važećim Ustavom, u članu 5, predviđena skoro neizvodljiva procedura za utvrđivanje državnih simbola koja predviđa raspisivanje referenduma i usvajanje rezultata dvotrećinskom parlamentarnom većinom.
U vladinom dokumentu predviđeno je i kada se izvodi himna: prilikom polaganja zakletve predsednika Republike, zatim odavanja pošte Neznanom junaku na Avali i kada zvanični predstavnici Srbije polažu vence na grobove žrtava rata. Ona se može izvoditi i na proslavama i manifestacijama kojima se zvanično obeležavaju događaji važni za Srbiju, kao i na sahranama zaslužnih građana.

MARŠ NA DRINU
PRE nego što je, uz podizanje zastave na jarbol intonirana himna "Bože pravde", ispred zdanja nekadašnjeg saveznog parlamenta svirana je pesma "Marš na Drinu". Kako je "Novostima" objašnjeno, nije bilo nikakvih zakulisnih priča, nego je sinopsisom za tu svečanost bilo predviđeno da garda svira marš dok gardisti nose trobojku prema jarbolu.

VOJVODINA TEK NA JESEN TREBA DA "LEGALIZUJE" SVOJE SIMBOLE
OTPALA "ODA RADOSTI"

     NOVI SAD - O svojoj potencijalnoj svečanoj pesmi Vojvodina će moći da razmišlja tek pošto (i ako) na jesen budu legalizovana dva ranije usvojena vojvođanska simbola - grb i zastava.
     - Očekujem da će vojvođanski parlament razmatrati predlog o grbu i zastavi najkasnije do sredine novembra -potvrdio je u ponedeljak “Novostima” Bojan Kostreš, predsedenik vojvođanske Skupštine.
     Kostreš je dodao i da, u ovom sazivu pokrajinskog parlamenta, nije bilo predloga da Vojvodina dobije i himnu, ali ako ovu ideju budu podržale poslaničke grupe vladajuće koalicije (DS, SVM, LSV, PSS), predsednik SAPV spreman je da i nju stavi na dnevni red.
     Početkom 2004, na inicijativu Čankove Lige socijaldemokrata Vojvodine, poslanici su se izjašnjavali o zastavi i himni. Pošto su demokrate, najjača stranka u vladajućoj koaliciji, smatrale da je himna za razliku od zastave državno obeležje, Vojvodina je tada dobila samo crveno-plavo-belu zastavu ukrašenu s tri žute evropske zvezdice. Predlog da Betovenova Deveta simfonija “Oda radosti”, inače zvanična himna Evropske unije, postane i vojvođanska svečana pesma odbijen je tada kao neprimeren.
J. SIMIĆ