SRBIJA sa Amerikom želi otvoren odnos, nema šta da krije i ne želi da ulazi u probleme sa SAD.

Ovu poruku u petak je šef diplomatije Ivica Dačić preneo Tomasu Zarzeckom, direktoru Posebnog odeljenja Stejt departmenta za sprovođenje člana 231 Zakona o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija (CAATSA), koji je posetio Beograd.

Posle sastanka sa zvaničnikom Stejt departmenta, Dačić je rekao da je razgovor bio konkretan, da je Zarzecki došao u Srbiju zato što je njegov posao da proceni da li neka zemlja ili kompanija treba da se nađe na udaru američkih sankcija, kao i da prema našoj zemlji kaznenih mera neće biti. Pre Srbije, Zarzecki je već obišao više od 60 zemalja.


PROČITAJTE JOŠ:
Ambasada SAD: Zarzecki u Beograd dolazi radi konsultacija

Cilj njegove posete Srbiji bio je da upozna nadležne resore u našoj vladi sa najvažnijim elementima američkog Zakona o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija, a posebno sa sprovođenjem člana 231 tog propisa, koji se odnosi na mogućnost uvođenja sankcija prema fizičkim i pravnim licima koja imaju poslovnu saradnju sa bezbednosnim i obaveštajnim sektorom Ruske Federacije.

Ovaj dokument, naime, sadrži i listu firmi iz oblasti ruske namenske industrije sa kojima je, prema američkim propisima, zabranjeno sarađivati.

Tokom prijema kod ministra Dačića, a posle toga i u razgovoru sa nadležnim ekspertima iz Ministarstva spoljnih poslova, kako je saopšteno, razmotrena su sva pravno-tehnička pitanja sprovođenja pomenutog zakona.

Uoči dolaska Zarzeckog, predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da građani ne treba da se sekiraju povodom navoda o mogućim sankcijama Amerike zbog kupovine ruskog naoružanja jer, kako je rekao, vlasti Srbije vode odgovornu politiku.

Pročitajte još - Dačić s ruskim ambasadorom Bocan-Harčenkom