GLASANjE na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji počelo je jutros u sedam sati, a biračka mesta zatvorena su u 19 sati.

Srpsku zajednicu na ovim izborima predstavljala je Srpska lista, koja ima podršku države Srbije i na čelu je svih 10 srpskih opština na KiM, Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija Sloboda sa sedištem u Gračanici, kao i Samostalna liberalna stranka iz Gračanice.

Prema kosovskim zakonima, za 100 poslaničkih mesta nadmetali su se kandidati albanskih političkih stranaka, dok je za pripadnike manjinskih zajednica - srpske, bošnjačke, turske, goranske, romske, aškalijske i egipatske - rezervisano 20 poslaničkih mesta, od kojih je deset garantovano za Srbe.

Srpska lista je do sada imala devet od deset srpskih poslaničkih mesta, a jedan je pripadao predsedniku Samostalne liberalne stranke Slobodanu Petroviću.

PROČITAJTE JOŠ:

Na severu KiM na dan izbora više od 650 policajaca


IZBORI NA KiM: 117.808 glasača bira 10 srpskih poslanika


Izbori na KiM: Dan D za srpske interese


Pogledajte kako Vučić prevodi albanski dokument na srpski (VIDEO)


07:23 - OTVORENA BIRALIŠTA U SEVERNOJ MITROVICI

U jednom od osam biračkih centara u Srednjoj Tehničkoj školi "Mihailo Petrović Alas" u severnoj Kosovskoj Mitrovici glasanje je počelo na vreme, tačno u sedam sati, i za sada protiče bez problema.

Foto Tanjug


Građani Severne Mitrovice glasaće na 27 biračkih mesta, a pravo glasa ima ukupno 22.457 upisanih birača.

07:33 - RASELjENI AUTOBUSIMA DOLAZE DA GLASAJU

Interno raseljena lica krenula su noćas, oko jedan sat posle ponoći, iz Beograda, organizovano autobusima, put Kosova kako bi ostvarili svoje pravo i glasali na prevremenim parlamentarnim izborima koji se održavaju danas.

Oni su za Kosovo Onlajn istakli da idu da glasaju kako bi pomogli opstanak i ostanak srpskog naroda na svojim ognjištima i pozvali na jedinstvo i na što veću izlaznost na birališta.

Raseljeno lice iz Prištine Marina Đuric poručila je da svoj glas daje za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

Foto Tanjug


„Najmanje što mogu da učinim je da odem i glasam“ rekla je Đurić i dodala da se nada opstanku i ostanku srpskog naroda kako više ne bi bili prinudeni da odlaze sa svojih ognjišta, već naprotiv, da se vraćaju u svoje domove.

Na put je krenuo i Ljubiša Tasić, raseljeno lice iz Kosovske Kamenice, koji smatra da je njegova patriotska dužnost da izade na biralište i glasa.

„Naši preci su živeli vekovima tamo“, kazao je Tasić i ukazao da ga pogađa položaj njegovih sunarodnika koji, ističe, žive u teškim usovima, te da očekuje da će i svojim glasom doprineti da se njihov život unapredi.

Njegova bratanica Jagodica Stojadinović nada se nečem boljem posle izbora, odnosno da će se položaj Srba popraviti ako svi izađu na biračka mesta i daju svoj glas za jedinstvo i opstanak.

08:15 - RIGOROZNE KONTROLE NA JARINjU

Na administrativnom prelazu Jarinje su od jutros rigoroznije kontrole, pa je vreme prolaska autobusa od 15 do 20 minuta.

Reporter RTS-a javlja da nije zabeleženo vraćanje sa prelaza.

foto I.Radulović

08:58 - RAKIĆ: IZBORI ODLUČUJUĆI ZA BUDUĆNOST SRPSKOG NARODA NA KIM

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas posle glasanja u severnom delu Kosovske Mitrovice da su ovi izbori odlučujući za budućnost srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije, te da je zato potrebno da ta lista osvoji svih 10 mandata u kosovskoj skupštini.


Kako je naveo, veoma je važno da na ove izbore Srbi izađu u što većem broju i pokažu svima koji prete i ucenjuju da ih ništa neće uplašiti i ništa neće pokolebati da ostanu i opstanu na tim prostorima.


"Kada Srbija zove, vidite kako to izgleda u Kosovskoj Mitrovici, od rane zore jutros su birači krenuli na birališta da daju svoj glas listi kojoj veruju", kazao je Rakić.foto D.Zečević


Ovi izbori odlučujući su iz više razloga, kazao je Rakić, a navodeći neke od njih rekao da su sve političke partije iz Prištine svoju kampanju započele upravo u južnoj Kosovskoj Mitrovici, a slogan im je bio ujedinjene Mitrovice.


"Mi koji živimo ovde odlično znamo šta to znači - u južnoj Mitrovici ne živi nijedan Srbin i to ujedinjenje znači proterivanje srpskog naroda sa ovih prostora", istakao je Rakić.

Kako kaže, izbori su važni i za Srbe južno od Ibra, koji žive u težim uslovima od Srba na severu pokrajine.

"Oni žive mnogo teže nego što živimo mi na severu i zavise od svoje države Srbije, jer država Srbija oko 40.000 plata obezbeđuje upravo za te ljude. Ukoliko se desi da Srpska lista ne osvoji svih 10 mandata može se desiti da dođe i do masovnog proterivanja srpskog naroda južno od Ibra", naveo je predsednik Srpske liste.

Foto Tanjug

09:26 - SIMIĆ: VERUJEMO U JEDINSTVO I SLOGU SRPSKOG NARODA

Potpredsednik Srpske liste i kandidat za poslanika u kosovskom parlamentu Igor Simić poručio je danas da veruje u sabornost, jedinstvo i slogu sprskog naroda, kao i pobedu Srpske liste, koja će značiti osvajanje svih deset mandata, jer je to jedini garant za opstanak i ostanak Srba na Kosovu i Metohiji.

Simić je dodao da očekuje veću izlaznosti i mnogo veću podrsku Srprskoj listi nego što je to bilo pre dve godine.

"Hvala svima koji su se odazvali pozivu naše države Srbije da glasaju i sačuvaju ''pupčanu vrpcu'' koja omogućava život Srbima na KiM", rekao je Simić novinarima nakon što je glasao na biračkom mestu u Tehničkoj školi u Severnoj Mitrovici.

On je pozvao sve međunarodne predstavnike, pre svega, evropsku posmatračku misiju, ali i OEBS, da ne dozvoli bilo kakve manupulacije koje bi omogućile da oni koje ne podrzava srpski narod dobiju priliku da odlučuju o srpskom narodu.

foto D.Zečević

"U ovom trenutku, ono što sam mogao da čujem od članova biračkih odbora jeste da sve protiče u najboljem redu, nema napravilnsoti i nikakvih kašnjenja, kao i da se koriste dokumenta koja su propisana", dodao je Simić.

Kako je rekao, više hiljada interno raseljenih Srba sa KiM stiglo je autobusima, ili krenulo ka južnoj pokrajini.

"Srbi koji žive na prostoru KiM su svesni zašto su se naši sunarodnici, koji su silom proterani sa ovih prostora, odazvali na naš poziv i poziv Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, da danas budu sa nama i daju nam podršku u borbi koja nam predstoji".

10:26 - GRAČANICA: VELIKA IZLAZNOST, GLASANjE NA 32 BIRAČKA MESTA

Građani Gračanice od jutros u 7 sati, kada su otvorena biračka mesta, glasaju u velikom broju za kandidate na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

U Gracanici se glasa na 32 biracka mesta i za sada izborni proces protiče bez problema, a izlaznost je velika.

Gracanica je opština s većinskim srpskim stanovništvom, a pravo glasa ima 21.837 birača.10:48 - ĐURIĆ: DANAŠNjI IZBORI PRELOMNA TAČKA ZA OPSTANAK SRBA NA KIM

Današnji dan je jedna od važnih, ako ne i prelomnih tačaka u našoj borbi za Kosovo i Metohiju i očuvanje Srbije i srpskih insteresa u južnoj pokrajini, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

On je istakao da zato ovi izbori pojedinim političarima iz Prištine, kao i pojedinim separatističkim liderima služe za realizaciju plana da Srbija bude u potpunosti istisnuta sa Kosmeta.

Đurić je za TV Pink kazao da je želja tih pojedinih političara da se Srbi danas ne odazovu na izbore i da kroz zastrašivanje Srba i pritiske potisnu Srpsku listu i da na mesta rezervisana za Srbe u pokrajinskom parlamentu postave ljude koji bi bili lojalni Prištini.

Direktor vladine Kancelarije je pozvao sve koji Srbiju osećaju kao svoju državu, kako kaže, i Srbe, muslimane, Aškalije, Bošnjake, Gorance, Rome da podrže Srpsku listu.

"To je jedina garancija da ćemo sačuvati i naše institucije, naše školstvo, zdravstvo..., da ćemo sačuvati institucionalni uticaj i prisustvo Srbije i Srba u pokrajinskim institucijama na KiM", kazao je Đurić.Foto D.Zečević

Kako je istakao, ako danas Srbi budu vredni i očuvaju slogu i jedinstvo, onda ni buduća pokrajinska vlada neće moći da bude formirana bez dogovora sa Srbima, Srbijom.

"Ako danas ne bismo uspeli da postignemo ono što nam je potrebno, a to je da nas izađe više nego ikada na ove izbore, onda bismo bili oslabljeni, a oni to upravo i žele i zato su zabranjivali spot Srpske liste, zato su proglasili da je poziv Srbija zove pozivanje na mržnju i SL kaznili drakonskom kaznom i samo je Srbima zabranjeno da imaju svoj spot", kazao je direktor vladine Kancelarije.

Đurić je dodao da je samo Srbima zabranjeno da im dođe neko iz centralne Srbije i podrži ih, kao i da vrše kampanju od vrata do vrata, već za to bivaju hapšeni.

Kako kaže, ovi izbori nisu stranačko pitanje, već su pitanje ostanka i opstanka i očuvanja jedinstva i veze sa državom Srbijom.

Upitan da prokomentariše to što je kandidat za premijera koalicije "Sloboda" Nenad Rašić snimio nekoliko spotova na albanskom jeziku, ispred crkve koju su Albanci pretvorili u javni toalet, Đurić kaže da Albanci upravo žele da preseku veze sa državom Srbijom, te da su "zato izmislili svoje kandidate - Radu Trajković, Nenada Rašić, koji na albanskom jeziku pozivaju Albance da glasaju za stvaranje najmlađe države na svetu i uklanjanje političkog monstruma SL".

"Ali, to ni za koga ni iz prištinskih institucija, ni iz međunarodne zajednice nije problem, nije pozivanje na mržnju", istakao je Đurić.


Foto D.Zečević

Kaže da se u stvari pozivaju Albanci da glasaju kako bi se njihovim glasovima zauzela srpska mesta, što pokazuje da oni spremaju i nove pritiske.

"Jedini naš odgovor je masovnost, da izađe svako ko može, jer ako nas izađe dovoljno neće moći da nam ukradu glas", istakao je Đurić.

Dodaje da žele da instaliraju sluge Prištine na 10 mesta rezervisanih za Srbe, te da su zato snimali spotove na albanskom jeziku, a to treba da bude i alibi za nepostojeće glasove.

"Ovo nije stranačko pitanje, ovo je državno i nacionalno pitanje. Možete da budete u centralnoj Srbiji za ovu ili onu političku opciju, ovu ili onu stranku..., ali ovde se radi o direktnim izborima za očuvanje veza Srbije sa srpskim narodom na KiM", kazao je.

Komentarišući to što je Rada Trajković kampanju započela na mestu stradanja Olivera Ivanovića i to što je navela imena srpskih mladića koji su joj nudili kasetu sa snimkom ubistva Ivanovića, Đurić je kazao da uvek bude tužan kada se nađe makar jedan Srbin koji je voljan da služi velikoalbanskim interesima.

Kako je naveo, život i opstanak Srba u južnoj pokrajini nezamisliv je bez institucionalnih veza i zato je važno da kada Srbija zove svako od nas ko može da svoj glas.

Zahvalio se interno raseljenim licima koji su u toku noći krenuli ka KiM kako bi izašli na izbore i dodao da je to veoma važno, jer se borimo za svaki srpski glas.


"Što više glasova, to više Srbije na KiM", istakao je direktor vladine kancelarije.

Navodeći da se na izborima glasa tako što se sa jedne strane zaokruži Srpska lista, koja je pod rednim brojem 135, a na drugoj strani najviše pet kandidata, Ðurić je kazao da to naglašava kako ne bi bilo grešaka, jer svaka i najmanja greška biće iskorišćena da se listić proglasi nevažećim.


"Danas se odlučuje sudbina i budućnost srpskih institucija na KiM", istakao je Đurić i pozvao sve Srbe u južnoj pokrajini da budu marljivi i da izađu i glasaju za Srpsku listu, jer samo tako država Srbija može sačuvati svoje institucije na Kosmetu.11:03 - SRBI MASOVNO IZLAZE NA IZBORE NA SEVERU KIM

Srbi na severu Kosova i Metohije danas masovno izlaze na glasanje za vanredne parlamentarne izbore.

Na biračkim mestima nalaze se i predstavnici OEBS koji, kako je ranije rečeno Tanjugu, pružaju tehničku podršku, ali nisu u posmatračkoj misiji.

U severnom delu Kosovske Mitrovice na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Sveti Sava" već je glasao veliki broj građana. Na birališta dolaze i mladi i stari, a mnogi od njih do svojih glasačkih mesta stižu porodično.

U Severnoj Mitrovici od jutros je, zbog izbornog dana, velika gužva na ulicama, kojima se kreće znatno više ljudi nego što je to uobičajeno nedeljom.

Foto D.Zečević11:42 - MITROVČANI: GLASAMO ZA SLOBODAN ŽIVOT I DA SE UKINU TAKSE

Građani severnog dela Kosovske Mitrovice od jutros masovno izlaze na glasanje, a očekuju da će Srpska lista (SL) pobediti i osvojiti svih deset mandata u kosovskom parlmentu, kao i da će posle izbora Priština ukinuti takse i da će biti rešeno kosovsko pitanje.

Mitrovčani ističu da pobeda Srpske liste za sve Srbe na Kosovu i Metohiji znači pravo na slobodan život i pravo da traže pomoć države Srbije koja ih je, ističu, i do sada podržavala u svemu.

Kako kažu, dajući glas Srpskoj listi glasaju za bolji život, nova radna mesta za mlade i za to da se reši kosovsko pitanje.


Miodrag Nedeljković, koji ceo život živi u Kosovskoj Mitrovici, kaže da očekuje da izbori završe na miran i legitiman način i da se posle izbora "smiri i srpski i albanski narod", kao i da se u južnu pokrajinu vrate raseljeni Srbi.

"Da se nastave pregovori, da se ukinu takse i da sve krene normalno, ništa drugo ne očekujemo, ali da sve bude u miru i razumevanju, da narod ne bude zavađen", naglašava Nedeljković.

Govoreći o rešenju kosovskog pitanja, Nedeljković smatra da je sa Albancima teško pregovarati i da oni traže nešto što nikad nisu imali.

"Ispada da su im Srbi oduzeli nezavisnost. Mi želimo da živimo sa njima, ali u Srbiji. Svi Albanci koji žele da normalno žive sa nama, imaće ista prava kao i mi, jer mi smo jedan narod, godinama smo živeli zajedno, prošli smo ratove, krize, bedu", naveo je Nedeljković.

On je pozvao je Albance da se "opamete i razmisle" jer je, kaže, ipak "bolje da živimo zajedno, a da nismo podeljeni".

11:48 - PRIVEDENE DVE OSOBE ZBOG OMETANjA IZBORNOG PROCESA

- U 9:30 privedena su dva lica u PS Mitrovica Sever, ne uhapšena, zbog neregularnosti na izbornom mestu. Najverovatnije se radi o članovima izborne komisije - potvrdio je za KoSSev portparol Kosovske policije za region Severa, poručnik Branislav Radović.

S druge strane, prištinski mediji javljaju, pozivajući se na tužioca Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, Šućrija Sulje da su dve su dva člana izborne komisije dozvoljavala da se glasa suprotno pravilima CIK-a na biračkom mestu u biračkom centru Sveti Sava u Severnoj Mitrovici. Privedeni su U.Ž. i T.V.

Foto AP12:33 - NA SEVERU KIM DO 11 SATI GLASALO 17,08 ODSTO BIRAČA

Na parlamentarne izbore na severu Kosova i Metohije, do 11 sati, prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije (CIK), izašlo je 17,08 odsto birača.

U severnom delu Kosovske Mitrovice glasalo je 3.653 birača, odnosno 16,27 odsto upisanih u birački spisak.

Kako je objavio CIK, u Leposaviću je glasalo 3.617 građana (20,33 odsto), u Zvečanu 1.745 (18,95 odsto), u Zubinom Potoku 1.031 (12,78 odsto).

U opštinama sa većinski srpskim stanovništvom Gračanici je glasalo 2.808 birača (15,08 odsto), u Štrpcu 1.802 (17,99 odsto), Partešu 489 (10,15 odsto), Klokotu 457 (11,87 odsto), Ranilugu 636 (11,26 odsto) i Novom Brdu 1.647 birača (16,89 odsto).


12:40 - KLINA: NEKIH SRBA NIJE BILO U BIRAČKIM SPISKOVIMA

Pojedini Srbi u Metohiji, koji su na prethodnim izborima bili u biračkim spiskovima, danas su imali problema da ostvare svoje pravo i glasaju.

Kako je objavila Prva televizija, članovi biračkih odbora nisu mogli da ih pronađu u spiskovima.

"Srbi koji su na ranijim glasanja bili na birackom spisku i koji žive u opštini Klina, u selima Vidanje i Bica, imaju velikih problema, jer ih trenutno nema na birackim spiskovima", kazao je za Prvu televiziju predsednik privremenog organa Opštine Klina Božidar Šarković.

12:41 - KOSNET OBIŠAO BIRAČKA MESTA U PRIŠTINI I GRAČANICI

Američki ambasador Filip Kosnet obišao je danas biračka mesta u Prištini i Gračanici da bi se, kako prenosi RTK2, uverio da izborni proces protiče pravilno.

Kosnet je prethodno pozvao građane Kosova i Metohije da glasaju na prevremenim parlamentarnim izborima.

"Danas je dan da izađete i glasate. Vaš glas je važan - glasajte za sebe, svoju zemlju, svoju budućnost", naveo je Kosnet u poruci objavljenoj na Tviteru.


13:28 - DALIBOR JEVTIĆ GLASAO U ŠTRPCU

Potpredsednik Srpske liste i dosadašnji ministar u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić glasao je danas u Osnovnoj školi "Staja Marković" u Štrpcu.


On je izrazio zadovoljstvo što je, i pored tehničkih problema, kada je usled greške CIK-a glasanje kasnilo pola sata, izborni proces nastavljen, prenosi Kosovo online.

"Prve informacije govore da će izlaznost i u Štprcu, ali i širom Kosova, biti velika. To je ohrabrujuća vest i očekujem da ovi izbori potvrde ono što je naš interes, a to je srpsko jedinstvo. S druge strane, želimo da nemamo niti jedan incident i da se sve završi u najboljem redu", rekao je Jevtić.

Foto Kosovo online

U devet birackih centara u Štrpcu postoji 21 biracko mesto, pet birackih mesta nalazi se u Štrpcu gde pravo glasa ima 3.500 birača, u Jažincu i Firaji po tri, dok u ostalim selima ima jedno ili dva biracka mesta.

13:44 - POSMATRAČ EU: PROCES GLASANjA PROTIČE BEZ PROBLEMA

Šefica posmatračke misije EU za praćenje prevremenih izbora na KiM Viola fon Kramon-Taubadel izjavila je danas da je otvaranje biračkih mesta proteklo bez problema.

Viola fon Kramon-Taubadel, koja je posetila nekoliko biračkih mesta u Prištini, rekla je da će proces glasanja biti nadgledan tokom celog izbornog dana.

Foto Tanjug


"Generalno nije bilo problema sa procedurama. Jedan ili dva birača nisu bili na pravom mestu glasanja, ali od onoga što smo do sada videli, oko 98 odsto protiče dobro i bez problema. Imali smo 30 timova za otvaranje glasanja i imaćemo 58 timova na terenu tokom celog dana", rekla je ona, prenosi RTK2.

14:25 - DO 13 SATI IZAŠLA PETINA SRPSKIH BIRAČA

Foto Radio Goraždevac

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je do 13.00 časova na izbore u južnoj pokrajini izašla petina srpskih birača, više nego 2017. do istog vremena.

Glasalo je, kaže, već 35.566 srpskih birača, odnosno 24,58 odsto, što predstavlja veću izlaznost nego 2017. godine kada je do istog vremena izašlo 20,84 odsto srpskih birača.

Đurić je naveo da u Leposaviću izlaznost iznosi 29,4 odsto, Kosovskoj Mitrovici 25,5 odsto, Zubinom Potoku 29,53, u Gračanici 26,40, Štrpcu 38,57, u Zvečanu 28,67, Obiliću 28,21, Srbici 49,81 odsto.

Direktor vladine kancelarije apelovao je na sve Srbe na KiM da izađu na glasanje ukoliko to još nisu učinili, ističući da je do zatvaranja biračkih mesta ostalo manje od pet sati, a da su ovi izbori jedinstvena prilika da se sačuva povezanost Srba u južnoj pokrajini sa drzavom Srbijom.

14:31 - VEĆA IZLAZNOST U SRPSKIM SREDINAMA, NEGO U ALBANSKIM

Foto Kosovo online

U Prištini je do 11 sati glasalo 22.374 birača ili 11,45 odsto, dok je, istovremeno, u svih deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom zabeležena do tog vremena znatno veća izlaznost nego u sredinama sa albanskom većinom.

Čak i mediji na albanskom jeziku istakli su ovu vest, navodeći da je najveća izlaznost na čitavom Kosovu i Metohiji bila u Štrpcu, gde je do 11 sati glasalo 2.790 birača, odnosno 20,34 odsto upisanih u birački spisak.

U Leposaviću je u istom periodu na glasanje izašlo 3.642 građana (20,24 odsto), u Novom Brdu 16,89 odsto, Zubinom Potoku 13,14 odsto, Zvečanu 18,95 odsto, Gračanici 15,12 odsto, Ranilugu j11,26 odsto, Partešu 10,15 odsto, Klokotu i Severnoj Mitrovici 16,27 odsto.

14:41 - INTERNO RASELjENI SRBI GLASALI ZA OPSTANAK I OSTANAK NA KIM

Foto Kosovo online

Veliki broj interno raseljenih osoba glasao je danas na prevremenim parlamentranim izborima na Kosovu i Metohiji, a došli su organizovano autobusima, iz više gradova u centralnoj Srbiji, kako bi ostvarili svoje glasačko pravo.

Neki od njih, koji su stigli autobusima sa čačanskom registracijom, nisu hteli da daju izjave u kamere, ali su izveštaču Tanjuga rekli da su došli da daju glas za "opsatanak i ostanak na Kosovu i Metohiji".

Potpredsednik Srpske liste i kandidat za poslanika u kosovskom parlamentu Igor Simić rekao je ranije danas da je više hiljada interno raseljenih Srba autobusima došlo na KiM da glasa.

16:42 - DO 15 ČASOVA GLASALO BLIZU 30 ODSTO GLASAČA

Do 15 časova na osnovu informacija sa 98 odsto glasačkih mesta na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu glasalo 554.750 ili 29,46 odsto upisanih glasača, što je za dva odsto više u odnosu na prethodne izbore 2017 godine. Bilo je nekih izolovanih incidenata i problema ali da CIK ocenjuje da oni ne mogu da utiču na regularnost izbora.

Istovremeno koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu (DnD) je na osnovu posmatrača sa terena ocenila da je opšta ocena da se izborni proces odvija mirno, ali da je bilo i nepravilnosti.

Iste su nepravilnosti bile prisutne i na poslednjim izborima 2017 godine.

17:01 - HRT IZBORE NA KOSOVU NAJAVIO UZ SRPSKU ZASTAVU!

U prilogu hrvatskog javnog servisa HRT o izborima na Kosovu i Metohiji u pozadini iza voditeljke videla se zastava Srbije.

"Na Kosovu se danas održavaju parlamentarni izbori, peti u poslednjih 12 godina", rekla je voditeljka najavljujući prilog, dok je u pozadini stajala srpska zastava, prenosi Indeks.hr.

Hrvatska je priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova 2008.

Na Kosovu i Metohiji se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori na kojima su stranke većinskih Albanaca u trci za 100 poslaničkih mesta, dok je manjinskim zajednicama osigurano 20 mandata, od kojih će 10 podeliti srpske stranke, podseća list.

17:09 - JEDNA OSOBA PREMINULA POSLE GLASANjA U PEĆI

Jedna osoba preminula je pošto je glasala danas u Peći na vanrednim parlamentarnim izborima na KiM, prenosi Kosova.info pozivajući se na RTV Dukađini.

Kako se navodi, H. F, (68) preminuo je od posledica srpčanog udara, iako mu je lekar na biračkom mestu u Osnovnoj skoli "Džemailj Kada" pružio prvu pomoć.

H. F. preminuo je u bolnici u Peći.

17:42 - GLASALI I LIDERI KOALICIJE SLOBODA I SLS

Lideri i članovi srpskih partija, Samostalne liberalne stranke i koalicije Sloboda, glasali su na prevremenim parlamentarnim izborima koji se danas održavaju na Kosovu i Metohiji.

Kandidat Samostalne liberalne stanke (SLS) Slobodan Petrović glasao je na biračkom mestu u OŠ ''Miladin Mitić'' u Lapljem Selu.

Nosilac liste koalicije ''Sloboda'' i kandidat za premijera Kosova Nenad Rašić glasao je u Osnovnoj školi ''Kralj Milutin'' u Gračanici.

U istoj školi glasala je i članica koalicije ''Sloboda'' Rada Trajković.

18:09 - DIREKTOR POLICIJE SA AMBASADORIMA NA BIRAČKIM MESTIMA

Direktor kosovske policije Rašit Kaljaj obišao je, zajedno sa ambasadorima Nemačke i Francuske Kristijanom Heldom i Mari-Kristin Butel, jedan od izbornih centara u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Kako je saopštila kosovska policija na svojoj Fejsbuk stranici, Kalaj je sa ambasadorima prethodno obišao severnu regionalnu direkciju u Kosovskoj Mitrovici i upoznao se sa sprovođenjem operativnog plana za izborni dan.

18:11 - NESTALI LISTIĆI NA POJEDINIM BIRAČKIM MESTIMA

Na pojedinim biračkim mestima u Prištini danas je nestalo glasačkih listića, a Centralna izborna komisija će tim glasačkim mestima dostavila dopunski materijal, prenosi KTV.

Kako se navodi, na biračkom mestu u školi "Dardanija" u Prištini ponestalo je glasačkih listića i koverata za uslovno glasanje i čeka se dopunski materijal iz CIK-a.

Slična situacija se dogodila i na izbornom mestu u školi "Faik Konic" u Prištini.

Kako prenosi KTV, u tom izbornom centru je samo na jednom biračkom mestu uslovno glasalo 220 građana.

18:43 - TUČA IZMEĐU ALBANACA

Demokratska liga Kosova saopštila je da je Fidan Kamberi, učitelj Osnovne škole u Mitrovici napadnut i pretučen od strane predstavnika PDK, partije Kadrija Veseljija.

18:59 - ZBOG SLIKANjA IZBORNOG LISTIĆA PRIVEDENO SEDAM OSOBA

Policija samoproklamovanog Kosova u Prizrenu saopštila je danas da je privela sedam osoba zbog toga što su fotografisali svoj glasački listić. Opširnije pročitajte OVDE.

19:00 - ZATVORENA BIRAČKA MESTA

Biračka mesta na KiM zatvorena su u 19 sati, a za nekoliko sati očekuju se preliminarni rezultati.

19:13 - ĐURIĆ: SRPSKE SREDINE PRVE PO IZLAZNOSTI

Direktor Kancelarije za KiM marko Đurić izjavio je večeras da su srpske sredine na Kosovu i Metohiji apsolutno prve po izlaznosti, kao i da je u odnosu na 2017. godinu izašlo hiljade birača više.

On je za televiziju Pink rekao da su Srbi izašli mnogo masovnije od Albanaca, uprkos raznim ometanjima.

"Srpska lista i Srbija mogu da budu ponosni na snagu i hrabrost našeg naroda koji se bori u teškim uslovima. Na razne načine su ometani. Sve je bilo i još uvek je protiv nas", rekao je Đurić.

Kako je rekao albanska strana je uradila sve da "Srbiji iseče krila".

"Zato je tolika kampanja protiv Srpske liste i zato je Vučić u svim medijima glavni protivnik i u njihovim kampanjama. svi su o njemu pričali u kampanjama, ali srpski narod je pokazao snagu", rekao je Đurić.

On je pozvao sve da do kraja glasanja izađu na birališta dodajući da će o rezultatima govoriti tek kada bude imao sve podatke.

19:44 - POBEDNIK IZBORA JE SAMOOPREDELjENjE

Egzit pol Instituta za studije javnosti (PIPOS) i Radio televizija Kosova objavili su egzit pol rezultata današnjih prevremenih parlamentarnih izborana Kosovu prema kojem je pobednik Samoopredeljenje sa 28,1 odsto.

Na drugom mestu je Demokratski savez Kosova sa 27,9 odsto i Demokratska partija Kosova sa 25,8 odsto.

Prethodno je prištinska televizija Klan Kosova objavila rezultate egzit pola današnjih prevremenih parlamentarnih izbora prema kojem dva prva mesta dele Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje sa 30 odsto dobijenih glasova.

Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova sa 22,28 odsto glasova, slede Alijansa za budućnost Kosova u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Kosova sa 10,58 odsto glasova.

Prema ovom egzit polu koalicija Socijaldemokratska inicijativa Kosova, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde nisu prošli izborni prag, dobili su svega 4,41 odsto.

Prema ovakvim rezultatima DSK i Samoopredeljenje dobiće po 32 poslanička mesta, DPK 24, ABK-SDPK 11 poslaničkih mesta.

Marža moguće greške iznosi jedan odsto.

20:15 - CIK: GLASALO JE 44,15 ODSTO UPISANIH GLASAČA

Prema rezultatima objavljenim na sajtu Centralne izborne komisije (CIK) na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu do 19.30 glasalo je 783.423 građana ili 44,15 odsto upisanih glasača.

Podaci se zasnivaju na informacijama koje su dobijene sa 95 odsto glasačkih mesta na celoj teritoriji Kosova.

Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu odvijaju se na 2.547 glasačkih mesta, pravo glasa ima 1.937.869 glasača, odnosno 111.733 glasača više u odnosu na lokalne izbore 2017. godine.

Centralna izborna komisija Kosova je odlučila da 35.087 građana van Kosova imaju pravo glasa.

20:40 - TRI ALBANSKE STRANKE PROGLASILE POBEDU

Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtina, Demokratski savez Kosova Ise Mustafe I Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija proglasile su večeras u Prištini pobedu na izborima, javili su prištinski mediji.

Preliminarni rezultati današnjih prevremenih parlamentarnih izbora se očekuju za nekoliko sati.

Zeri piše da je bivši ministar pravde u Haradinajevoj vladi iz Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri izjavio je da je ta stranka pobednik ovih izbora.

I kandidat za poslanika Pokreta Samoopredeljenje, Albulena Hadžiju, rekla da je taj pokret takođe pobednik na izborima.

„Mi smo pobednici od pokazuju ankete naših izveštača sa terena. Ali za nas je važan zvanični rezult I slavlje ćemo odložiti dok ne dobijemo rezultate CIK”, rekao je.

Pobedu je proglasio I Ljumir Abdžik iz Demokratskog saveza Kosova, a na snovu prvih rezultata iz izbornih štabova.

„Tokom celog dana smo dobijali informacije iz izbornih štabova. Zadovoljni smo kako je sve prošlo, a prvi rezultati ohrabruju. Rezultati koje dobijamo idu u našu korist”, rekao je Abdžik.

21:02 - SRPSKA LISTA UBEDLjIVA

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, glasalo više od 64.000 ljudi, što je za 15 odsto veći odziv nego 2017. godine, saznaju "Novosti". Opširnije pročitajte OVDE.

21:17 - KONjUFCA: SAMOOPREDELjENjE I DSK FORMIRAĆE VLADU

Funkcioner Pokreta Samoopredeljenje, Glauk Konjufca, takođe tvrdi da je taj pokret odneo pobedu na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu I najavio da će ta stranka vladu formirati sa Demokratskim savezom Kosova, Ise Mustafe.

Ocenujući da su današnji izbori bili, kako je rekao, najmanje incidentni do sada, Konjufca je poručio:

“Podaci se obrađuju. Naši izveštaji sa terena pokazuju da smo prvi, da je Samoopredeljenje pobedilo na izborima i ponovo želim da čestitam građanima. Ovom prilikom izražavamo čestitke za drugoplasirani Demokratski savez Kosova, stranku sa kojom mislim da ćemo formirati vladu”, rekao je Konjufca, prenela je prištinska Koha.

21:27 - HARADINAJ PRIZNAO PORAZ

Lider koalicije Alijanse za budu Kosova i Socijaldemokratske partije Ramus Haradinaj prvi se večeras pojavio na konferenciji za novinare i, prema Klanu Kosova, indirektno priznao poraz na parlamentarnim izborima.

Kako prenosi Klan Kosova, Haradinaj je pre izbora smatrao sebe pobednikom.

"Alijansa ima porast, ali tesko je dati tačan rezultat", rekao je Haradinaj.

Prema trenutnim prognozama njegova Alijansa je na oko 10 odsto glasova.

23:10 - SAMOOPREDELjENjE VODI

Posle 70 odsto pregledanih glasačkih lista, Pokret Samoopredejenje I dalje je prvi sa 26,03 odsto glasova, dok drugoplasirani Demokratski savez Kosova ima 25,35 odsto osvojenih glasova.

Demokrtka partija Kosova Kadrija Veseljija je na trećem mestu sa 21,63 odsto, dok koalicija ABK SDP, Ramuša Haradinaja I Špent Ahmetija ima 11,74 odsto osvojenih glasova.

Inicijativa Fatmira Ljimaja, na ivici je da padne ispod cenzusa sa svega 5,16 odsto glasova.

23:12 - MITROVČANI SLAVE APSOLUTNU POBEDU

Pristalice Srpske liste, predvođene predsednikom SL Goranom Rakićem, ispred sedišta SNS kod spomenika knezu Lazaru, proslavili su apsolutnu pobedu na vanrednim parlamentarnim izborima, na kojima su osvojili svih deset poslaničkih mandata garantovanih za Srbe. Kako je izgledalo, pogledajte OVDE.

23:40 - RAKIĆ U BOLNICI OBIŠAO PRITVORENE ČLANOVE BIRAČKOG ODBORA

Predsednik Srpske liste (SL) Goran Rakić obišao je večeras u bolnici u severnoj Kosovskoj Mitrovici dva člana biračkog odbora iz SL, koji su uhapšeni tokom glasanja na izbornom mestu u Osnovnoj školi "Sveti Sava", i rekao da još ne može da saopšti precizne informacije o njihovom zdravstvenom stanju.

Rakić je rekao novinarima da je Tomislav Vakić zbrinut na internom odeljenju Kliničko-bolničkog centra, a Uglješa Živulov na nekom od drugih odeljenja.

"Nismo uspeli da uđemo i vidimo Vakića. Razgovarali smo sa doktorom, koji nam je preneo da je on primio terapiju i zaspao", rekao je Rakić, koji je potom otišao da vidi Uglješu Živulova.

Vakić i Živulov bili su ranije danas prebačeni u pritvorsku jedinicu u Leposaviću, pošto im je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati zbog "neregularnosti u izbornom procesu".

00:08 - CIK: PREBROJANO 80,57 ODSTO GLASOVA, VODI SAMOOPREDELjENjE

Na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji, na osnovu 80,57 odsto prebrojanih glasova, vodi Pokret Samoopredeljenje sa 26,91 odsto glasova.

Srpska lista osvojila je na čitavoj teritoriji Kosmeta 5,96 odsto glasova ukupno izašlih birača.

Kako je saopštila Centralna izborna komisija, na drugom mestu po broju osvojenih glasova je Demokratski savez Kosova sa 25,03 odsto, a treća je Demokratska partija Kosova sa 21,17 odsto.

Koalicija Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija je osvojila 11,63 odsto glasova birača, dok je NISMA-Alijansa novo Kosovo "uzela" 5.03 glasova birača, pokazuju preliminarni rezultati.

Samostalna liberalna stranka ima 0,2 odsto glasova, Pokret Kosovskih Srba - 0,1 odsto glasova i Koalicija Sloboda - 0,09 osvojenih glasova birača.

U preliminarne rezultate se ne ubrajaju uslovni glasovi, glasovi putem pošte i glasovi osoba sa posebnim potrebama, saopštava CIK.

00:20 - HARADINAJ: ODLUKA DA SE ODLUČIVANjE VRATI NARODU BILA JE ISPRAVNA

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i bivši premijer južne pokrajine Ramuš Haradinaj izjavio je da se njegova odluka da vrati odlučivanje narodu u vreme kada se Kosovo nalazi na raskršću, pokazala ispravnom.

U poruci na svom fejsbuk nalogu Haradinaj je zahvalio partijskoj strukturi, aktivistima i pristalicama ABK, a posebno svakom biraču koji je, kako je naveo, glasao za koaliciju ABK-SDPK, izražavajući duboku zahvalnost za naporan rad i nepokolebljivu veru koju su joj dali.

"Danas bih zahvalio državnim institucijama koje su bile opterećene organizacijom izbora i njihovim napretkom, na visokoj odgovornosti koju su pokazale u toku ovog tekućeg procesa", napisao je Haradinaj.

00:40 - KURTI: OD DANAS POČINjEMO DA RADIMO NA STVARANjU NOVE VLADE

Lider Samoopredeljenja i kandidat te stranke za premijera tzv. Kosova Aljbin Kurti proglasio je pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu i izjavio da od danas počinje da radi na stvaranju nove Vlade sa njim kao premijerom.

"Mi smo naporno radili, dugo smo bili angažovani, ali sve se isplati, jer svaka žrtva vredi za naše voljene građane. Smatrali smo to svojom obavezom i mi ćemo vratiti zemlju na pravi put", rekao je Kurti.

Kurti je rekao da večeras slave, a da će se u ponedeljak "obavezati na stvaranje Vlade".

"Uspostavićemo kontakt sa Demokratskim savezom Kosova kako bismo krunisali promene. Kada opozicija postane vlada, onda se promena kruniše. U međuvremenu se promena dogodila našom pobedom", rekao je Kurti.

Što se tiče dijaloga sa Srbijom, rekao je da će kao premijer preuzeti odgovornosti koje mu pripadaju po Ustavu, a da pod njegovim vođstvom neće biti pitanje šta Kosovo daje Srbiji u zamenu za priznanje, već dug koji Srbija ima prema Kosovu.

23:50 - NA BIRAČKOM MESTU ZASTAVA ALBANIJE

Na biračkom mestu u Kišnici u opštini Gračanica, pored kosovske zastave bila je istaknuta i zastava Republike Albanije, što je u suprotnosti sa izbornim zakonom o isticanju nacionalnih simbola drugih država na glasačkom mestu.

Odbornica Srpske liste u Opštini Gračanica Snežana Jovanović videla je spornu zastavu kada je otišla da glasa.

"Ovu nepravilnost uočili smo i ja i posmatrači, tako da će ona biti prijavljena policiji, a biće uložena i žalba izbornom panelu", rekla je odbornica Jovanović za Kosovo onlajn.

Na biračkom mestu u Kišnici upisano je 450 glasača, od kojih je 50 iz srpske zajednice.