DEO opozicije i građana koji protestuju pod sloganom "1 od 5 miliona", danas su razapeli šator u Pionirskom parku neposredno pored zgrade Predsedništva, nazivajući ga "Slobodnom zonom". Kako je najavljeno, u ovom šatoru svakog dana dežuraće neko od predstavnika opozicije i obraćaće se medijima i građanima. Današnji protest okupio je oko 800 građana, a počeo je kod Terazijske česme, gde se učesnicima obratio glumac i član DS Branislav Lečić.


On je podsetio da je u petak bio Svetski dan slobode medija, a da ga je Srbija dočekala sa Majom Pavlović (vlasnicom novosadskog Kanala 9), koja već dvadeseti dan štrajkuje glađu za slobodu medija. On je pozvao okupljene građane da Pavlovićevoj odaju počast s obzirom na njenu istrajnost i odluku vlasti da razgovor sa njom zakažu tek za utorak.

- Kada neko štrajkuje glađu, to je poziv na uzbunu. Takav čovek vredi kao sto hiljada ljudi i mora biti ispoštovan - rekao je Lečić.


PROČITAJTE I: Protest u Beogradu: Đilas i Borko vodili šetnju


On je upitao predsednika države Aleksandra Vučića koji je njegov plan za Kosovo i koje je to razgraničenje koje pominje:


- Ovaj narod mora da zna ono što ga se tiče. Još kaže da će posledice biti strašne. Koje su to konsekvence, saopšti nam - rekao je Lečić. - Hoćemo sistem koji nas motiviše i da volimo svoju vlast zato što nam čini dobro.


Lečić je osudio incidente vezane za pekaru u Borči, rekavši da nema srbovanja na primitivan način i da se naš narod oduvek držao svetosavlja:

- Kada si čovek, onda razumeš sve ostale, bez obzira na to koje su vere. To je svetosavlje.


Posle Lečićevog govora okupljeni su se uputili ka Pionirskom parku na zvanično otvaranje "Slobodne zone". Istovremeno, oko zgrade Predsedništva postavljene su metalne ograde i stajali su pripadnici policije.