STAV o odluci predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija da raspiše izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM za 19. maj, predstavnici Srpske liste sa KiM izneće posle konsultacija sa srpskim državnim vrhom.

Oni će se već u sredu sastati sa predstavnicima vlasti u Beogradu, a kako su u ponedeljak saopštili, kao politička snaga sa gotovo stopostotnom podrškom Srba sa KiM, nastaviće da se uvek i svuda bore za srpske interese, i o svim važnim i osetljivim pitanjima, pa i o načinu reakcije, odluke će donositi u koordinaciji sa Beogradom.


PROČITAJTE JOŠ:
Tači odlučio: Izbori u četiri opštine severa 19. maja

Tači je u ponedeljak najavio izbore za gradonačelnike četiri opštine - Severne Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana, jer su prethodni gradonačelnici podneli ostavke 27. novembra, posle odluke vlade u Prištini da uvede takse na srpske proizvode 21. novembra prošle godine. Od tada opštinske uprave uspostavljene prema kosovskom sistemu nisu funkcionisale, i najavljeno je da će tako biti do povlačenja diskriminatorskih mera.

Prema kosovskom sistemu, gradonačelnici, kao i članovi skupština opština, biraju se direktno, a mandat im traje četiri godine. Redovni lokalni izbori održani su u oktobru 2017, i tada je za prvog čoveka Severne Kosovske Mitrovice izabran Goran Rakić. U Leposaviću je najviše glasova dobio Zoran Todić, u Zubinom Potoku Stevan Vulović, a u Zvečanu Vučina Janković.


Američka ambasada u Prištini je pre dve nedelje pozvala Tačija da odmah imenuje članove Centralne izborne komisije i tako omogući rad te institucije i izrazila zabrinutost što zbog kašnjenja imenovanja predstavnika CIK više od 30 članova skupština opština i jedan član Skupštine Kosova nisu bili u mogućnosti da preuzmu svoje dužnosti. Nekoliko dana kasnije, Tači je to i učinio. Među članovima komisije je i jedan Srbin, Stevan Veselinović, kojeg je još 2017. Srpska lista predložila za novog člana CIK-a.


PROČITAJTE JOŠ:
TAČI IZ LONDONA: Zemljama EU nedostaje hrabrost i jedinstvo da donesu odluke o Kosovu

HARADINAJ SE PREDOMISLIO

PREMIJER privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj pozvao je u ponedeljak građane da izađu na izbore 19. maja. Interesantno je, međutim, da je baš Haradinaj u decembru izjavio kako ostavke četiri gradonačelnika nisu prihvaćene jer su neustavne, pošto je na njima pisalo "Kosovo i Metohija" umesto "republika Kosovo".