Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se u Vašingtonu sa glavnom zamenicom pomoćnika državnog sekretara SAD Džudit Garber i tom prilikom istakao da Srbija želi da gradi svoj inovacioni ekosistem ugledajući se na Ameriku, koja je, prema njegovim rečima, tehnološki i inovacioni lider u svetu.

Popović je naglasio da inovacione i tehnološke veze Srbije i SAD imaju dugu istoriju i da traju još od 1884. godine, kada je Nikola Tesla došao u Ameriku, saopšteno je iz Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

PROČITAJTE JOŠ: Popović: Srbija uskoro - regionalni centar za inovacije

Ministar je izrazio zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama na pomoći koje pružaju institucijama i građanima Srbije, posebno u oblasti inovacija, istakavši da je SAD značajan partner inovacione i tehnološke zajednice u Srbiji.

On je predstavio programe Vlade Republike Srbije za razvoj inovacionih startap centara u regionima Srbije, naglasivši da Vlada na ovaj način želi da obezbedi mladima jednake šanse za razvoj i da ih motiviše da ostanu u Srbiji, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ: Popović: Iz budžeta 2,7 miliona evra za razvoj inovacija

Zamenica Garber, koja je ujedno i šef Biroa nadležnog za područje inovacija u Stejt Departmentu, pozdravila je realizaciju ovog programa i izrazila zadovoljstvo zbog dobre saradnje koju dve zemlje ostvaruju u oblasti inovacija.

Na sastanku je razmatrana mogućnost sprovođenja zajedničkih programa u cilju razvoja inovacionog preduzetništva u regionu Balkana. Popović je ukazao na značaj razvoja regionalne saradnje, ocenivši da bi realizacija ovih programa doprinela čvršćoj ekonomskoj integraciji zemalja u regionu.

Ministar je ukazao da je interes Srbije da radi na čvršćem povezivanju srpskih startap i tehnoloških kompanija sa američkim investitorima, kao i da će on lično učiniti sve da što više američkih investitora dođe u Srbiju.