Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Minhenu sa državnom ministarkom za evropske poslove i regionalne odnose Bavarske, dr Beate Merk, saopštila je Vlada Srbije. Na sastanku je istaknuto da su bilateralni odnosi Srbije i Nemačke "jako dobri i da je dalje unapređenje za Srbiju od posebnog značaja".

Pročitajte još: Vulin zahvalan Paragvaju na nepriznavanju Kosova

"Srbija je zahvalna Nemačkoj na pomoći i podršci u procesu evropskih integracija, jer je članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljnopolitički cilj naše zemlje", naglasila je predsednica Vlade u razgovoru sa državnom ministarkom Merk.

Premijerka Brnabić upoznala je ministarku Merk sa aktuelnim političkim temama u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.

"Srbija insistira na punoj primeni već dogovorenog u okviru Briselskog dijaloga, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, na šta se Priština obavezala", naglasila je Ana Brnabić.


Pročitajte još: Čepurin: Rusija traži adekvatnu istragu ubistva Ivanovića

Ona je rekla da se Srbija zalaže za stabilnost regiona Zapadnog Balkana i da će, kao pouzdan, odgovoran i predvidiv partner, nastaviti da radi na unapređenju regionalne saradnje i stabilnosti.

Posebna tema razgovora bili su ekonomski odnosi i ekonomska saradnja Srbije i Nemačke jer je Nemačka investirala više od 1,4 milijarde evra, a u više od 370 nemačkih kompanija u Srbiji zaposleno je oko 35.000 radnika.

"Nemačka je među vodećim privrednim i spoljnotrgovinskim partnerima Srbije i jedna od prvih pet investitora", istakla je Brnabić.

Dodala je da je Srbija posebno zainteresovana za povećanje nemačkih investicija, pre svega u oblastima infrastrukture, autoindustrije, energetike i poljoprivrede.

"Saradnja u oblasti digitalizacije posebno je značajna i na tome će dve zemlje raditi u narednom periodu", istaknuto je na sastanku.

Nemačka je i najveći bilateralni donator Srbije jer je od 2000. do danas odobrila oko 1,6 milijardi evra razvojne pomoći u vidu bespovratnih sredstava i mekih zajmova.

Brnabić i Merk razgovarale su i o nastavku podrške Bavarske dualnom obrazovanju u Srbiji.

Premijerka Brnabić boravi u Minhenu, u okviru učešća na konferenciji Digital, Life, Desing, a konferencija, koja je po oceni The Economist jedna od dve najvažnije inovativne konferencije u Evropi, okupila je oko 150 govornika i više od 800 učesnika po pozivu iz celog sveta.