Švajcarski list Noje cirher cajtung objavio je tekst u kojem piše o baškarenju kosovskog premijera za doček Nove godine uz dilemu: odakle njemu toliki novac?

Pročitajte još: Nakon novih diplomatskih aktivnosti, Haradinaj ne menja stav

„Nemoguće je sakriti se od političkih protivnika na Kosovu. To su pre deset godina iskusili svedoci koji su hteli da svedoče protiv Ramuša Haradinaja, a onda zaćutali. Haradinaj je dvaput oslobođen optužbi za ratne zločine i danas je premijer zemlje. No sada je morao sam da shvati da je i dalje teško sačuvati tajne u ovom isprepletanom društvu velikih porodica“, piše Noje cirher cajtung u osvrtu na „misteriozno bogatstvo bivšeg gospodara rata“, prenosi Dojče vele.

Pročitajte još: Haradinaj dobio albanski pasoš

Haradinaj je naime tiho proslavio Novu godinu sa suprugom, troje dece i nećakom u Švajcarskoj – ni manje ni više nego u hotelu Karlton u Sankt Moricu.

„Povezanost sa Švajcarskom on deli sa mnogim bivšim kadrovima gerilske trupe OVK. Pre nego što je u ratu 1998/99. postao ratni vođa regiona Dukađin, radio je u Romandiji kao izbacivač u noćnom klubu. Švajcarska je dakle logičan izbor za odmor“, piše list.

„Ali otkud Sankt Moric i otkud Karlton, pita se istraživački portal Insajderi. Za jednu noć u 160 kvadrata carskog apartmana, koji je Haradinaj navodno rezervisao, mora da se izbroji oko 5.000 franaka. Zajedno sa novogodišnjom večerom i drugim udobnostima je desetodnevni odmor navodno stajao oko 80.000 franaka. Portal prenosi da se tačan iznos ne može dati jer hotel ne daje podatke. I kabinet premijera ćuti. Tamo kažu da se radi o privatnim izdacima sa kojima država nema ništa.“

Ciriški list podseća da je Haradinaj nedavno sebi podigao platu – tada je objasnio da ima troškove odevanja u skladu sa funkcijom – te da je sada najplaćeniji premijer regiona. „Ali i sa takvom zaradom je teško platiti odmor u Sankt Moricu. Kao što rekosmo, na Kosovu je skoro nemoguće imati tajnu. Nerešena ostaje samo misterija otkud bogatstvo ljudima poput Ramuša Haradinaja.“, zaključuje list.