MAĐARSKA ne prihvata da bilo ko iz nekog razloga blokira ili otežava pristupanje Srbije EU. Za zvaničnu Budimpeštu jedino merodavno za napredak naše države ka članstvu biće ono što smo završili u procesu integracija, a ne da li se neko nekome dopada ili ne.

Ovu poruku podrške uputio je u ponedeljak mađarski premijer Viktor Orban, koji se u Beogradu sastao sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem. Orban je rekao da ovo ostaje stav Mađarske i da Srbija može da računa na ovu zemlju u pregovorima sa Briselom.

Dvojica premijera pretresla su sve aktuelne teme u regionu i EU, od dobrosusedskih odnosa, migrantske krize, ekonomije, novih investicija... Vučić je konstatovao da je bilateralna saradnja Srbije i Mađarske sve bolja i zahvalio je premijeru Orbanu i šefu diplomatije Mađarske Peteru Sijartu na izuzetnoj podršci koju ta zemlja pruža Beogradu.

- Razgovarali smo o većem dolasku mađarskih investitora u našu zemlju i zahvalan sam Orbanu što je rekao da ćemo videti mađarske investicije ne samo u Vojvodini i na severu, već svuda - rekao je Vučić.

On je poručio da će Srbija i ubuduće nastojati da pokazuje humanost i solidarnost prema migrantima, ali neće prihvatiti ilegalne migrante:

- Srbija danas ima više problema nego Mađarska, jer sada 81 odsto migranata čine ekonomski migranti iz Avganistana, zbog čega je atmosfera drugačija od one koju smo imali na početku krize. I ubuduće ćemo pokazivati solidarnost i humanost, ali ilegalne migrante ne možemo da prihvatimo.

Premijer je istakao i da Srbija neće imati nikakav problem da mađarske snage pruže pomoć srpskim policajcima i vojnicima na granici sa Bugarskom, na isti način kao što je ta saradnja ostvarena na granici sa Makedonijom.

Premijer Mađarske upozorio je na to da se ne može isključiti mogućnost da se migrantska kriza pogorša i da države Evrope moraju za to biti spremne. On je naglasio da Mađarska u vezi sa tim pitanjem neće učiniti ništa što bi moglo da ugrozi Srbiju.

Govoreći o Mađarima u Srbiji, Vučić je kazao da veruje da ta nacionalna manjina oseća da ih rukovodstvo Srbije ceni i poštuje i voli jednako kao i sve druge građane. Na to je Orban uzvratio da Mađari u Srbiji žive u veoma dobrim uslovima.

SEDNICA VLADA

DO kraja godine u centralnoj Srbiji biće odžana sednica vlada dveju zemalja, najavili su premijeri Vučić i Orban. Ideja je da se zbliže dve privrede i otvore mogućnosti da se upoznaju investitori. Orban je na sastanku sa Vučićem zatražio i podršku za kandidaturu Budimpešte za Letnje olimpijske igre 2024.