Полагањем венаца на Спомен-гробљу ослободилаца Београда и на Споменик црвеноармејцу, председник Србије Александар Вучић и председник Белорусије Александар Лукашенко, одали су у понедељак поподне почаст страдалима у борби за ослобођење Београда у Другом светском рату.

Лукашенко је тиме започео дводневну званичну посету Србији.

Двојицу председника на Гробљу ослободиоцима Београда 1944. дочекали су почасни батаљон Гарде и оркестар Војске Србије, као и градоначелник Београда Зоран Радојичић, а уз интонирање химни две земље, Вучић и Лукашенко су најпре положили венце на Споменик ослободиоцима Београда 1944.

Вучић и Лукашенко су затим положили венце и на Споменик црвеноармејцу подигнутом у част совјетских војника палих за слободу Београда.

Лукашенко се уписао у књигу посета почасних гостију.

Претходно је председника Белорусије, на београдском аеродрому "Никола Тесла", дочекао председник Србије Александар Вучић.

"Добродошао велики и искрени пријатељу Србије", навео је председник Србије на свом званичном инстаграм профилу "будуцностсрбијеав", уз фотографије дочека.

Председник Белорусије дочекан је традиционално уз погачу и со.

БОРБА ЗА ОСЛОБОЂЕЊЕ БЕОГРАДА

Гробље ослободилаца Београда, које се налази преко пута Новог гробља, посвећено је југословенским и совјетским борцима погинулим у борбама за ослобођење Београда октобра 1944. године.

У меморијалном комплексу, отвореном 20. октобра 1954. године, сахрањено је 1.395 бораца Народноослободилачке војске Југославије и партизанских одреда Југославије (НОВ и ПОЈ) и 818 бораца Црвене армије.

Фото Н. Скендерија

У борбама за ослобођење Београда, од 12. до 20. октобра 1944. године погинуло је 2.944 бораца НОВ-а и ПОЈ-а и 961 борца совјетске Црвене армије.

На Позоришном тргу (Тргу републике) 27. октобра сахрањена је већа група совјетских бораца, а до децембра 1944.године подигнуто је 18 великих и 84 мала споменика совјетским војницима.

ПЛЕНАРНИ СУСРЕТ ДЕЛЕГАЦИЈА Вучић и Лукашенко у уторак ће имати састанак у четири ока после којег ће бити одржан пленарни сусрет делегација Србије и Белорусије. Након тога уследиће церемонија размене потписаних билатералних докумената, после чега ће се председници Вучић и Лукашенко обратити медијима.

Осим споменика на Тргу републике, подигнути су и споменици на Славији, код Вуковог споменика, код Студентског дома и на Старом сајмишту, а уклоњени су почетком педесетих година када су посмртни остаци страдалих бораца пренети на простор преко пута Новог гробља.

Спомен-гробље изграђено је по идеји архитекте Бранка Бона, док је парк унутар комплекса пројектовао инжењер хортикултуре Александар Крстић.

Аутор улазне камене капије са рељефом је вајар Радета Станковић, док је скулптура "Црвеноармејац", која се налази унутар спомен-гробља, дело вајара Антуна Аугустинчића.

На Спомен-гробљу се сваког 20. октобра полажу венци поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, као и 9. маја поводом Дана победе на фашизмом.

Гробље је обновљено 2009.године поводом 65. годишњице ослобођења Београда.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић и Иринеј: Више рада и јединства даје веће резултате

ЗНАЧАЈНА САРАДЊА ДВЕ ЗЕМЉЕ

Привредна комора Србије у сарадњи са Белоруском трговинско-индустријском комором и Амбасадом Белорусије у Београду организоваће у уторак и пословни форум са циљем развоја привредне сарадње две земље.

Фото Танјуг

Србија је, према последњим доступним подацима, за девет месеци ове године у Белорусију извезла робе и услуга у вредности од 41,4 милиона долара што је повећање од 12,8 одсто у односу на исти период прошле године.

С друге стране, бележи се пад увоза из Белорусије за скоро пет милиона долара, односно за 9,3 процента, показује статистика.

Спољнотрговинска размена Србије и Белорусије 2018. године достигла је 143,2 милиона долара, а извоз је износио 51,7 милиона долара, што је 22,5 одсто више него 2017. године када је износио 42,2 милиона америчких долара.

Према вредности извоза Белорусија је 34. партнер Србије, док је по вредности увоза на 37. месту.