ФОРМИРАЊЕ заједничке комисије за дефинисање фер и поштених избора, избор новог састава РЕМ и довођење нестраначких личности на челне позиције РТС и РТВ, које би делегирале и власт и опозиција - три су кључна захтева изнета на протесту "Сви као један - Један од пет милиона", одржаном у суботу испред Дома Народне скупштине.

Организатори протеста, међу којима су и странке окупљене око Савеза за Србију, поручили су да су спремни за разговор и договор са надлежним државним органима око остварења свих тих захтева, а у наредним данима "уједињена опозиција изабраће своје преставнике за све три радне групе".

Ови захтеви прочитани су на на скупу који је најављиван као најмасовније окупљање од почетка четворомесечних протеста, а који је након говора јавних личности и шетње демонстраната до Владе Србије, преко Славије и назад до парламента, окончан обраћањима лидера СзС, али се на бини није појавио Драган Ђилас.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Стефановић: Полиција у парламенту због безбедносне процене; Вучић одустао од обраћања грађанима

На скупу је речено да власт има рок од шест дана, до следећег петка, да позитивно одговори на захтеве, а у супротном најављено је ново окупљање. Такође, порука је да нема никаквих преговора са председницом парламента Мајом Гојковић. Лидер Двери Бошко Обрадовић поновио је захтев за слободним медијима и изборима:

- Нећемо одустати све док Србија не буде нормална.

За Вука Јеремића, председника Народне странке, "у Србији се упалило светло":

- Овај 13. април памтићемо као дан кад је Србија почела да се буди из кошмарног сна.

Председник ДС Зоран Лутовац оптужио је власт да почива на страху и лажи:

- Овде смо да покажемо да се не плашимо, да хоћемо нормалну и уређену државу.

Зоран Живковић, из Нове, рекао је да су грађани на улици јер није завршен посао започет 5. октобра.


Лидер СДС Борис Тадић, чији је говор у неколико наврата био прекидан звиждуцима, оптужио је Вучића да је "трговац људским душама, непријатељ слободе и да од грађана прави поданике". А председник Левице Србије Борко Стефановић, показујући крваву кошуљу коју је носио кад је био нападнут, рекао је да "власт вређа наше претке тврдњама да смо ми фашисти".

Скуп је протекао без инцидената. Према проценама МУП, испред парламента окупило се око 7.500 људи, док их је према тврдњама организатора било неколико пута више.

Окупљенима су се у првом делу митинга обратили и проф. Чедомир Чупић, судија Зоран Ивошевић, Милован Јаковљевић из Удружења малинара, новинар Срђан Шкоро, један од студената ухапшених због упада у РТС Стефан Новаковић, председник ПСГ Сергеј Трифуновић, Војкан Младеновић, борац са Кошара, и драматург Синиша Ковачевић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дачић о протесту: Потпуни дебакл


СЕРГЕЈ ПСОВАО И ПРЕТИО


ЈЕДИНИ страначки лидер који се у првом делу протеста обратио окупљенима био је председник ПСГ Сергеј Трифуновић. Његов подужи говор био је пун увреда и најексплицитнијих псовки на рачун државних функционера. Тако је Трифуновић узвикивао: "кур..", "изј... си народ", "је.. сам ти мајку", "говна да оду у уски сливник"... Чак је оптужио Вучића да "насељава Арапе и Мађаре." Он је казао да ће се "до крви" борити за лустрацију, и да је свако ко седне у "исту собу са било којим чиниоцем ове власти за њега највећи непријатељ":

- Нема компромиса, нема Љајића, Јовановића, Дачића, Чанка, више вас неће бити, нестаћете као дрек на ветру, ја вам то обећавам.

В. Н.