Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај је изјавио да се гласањем за трансформацију Безбедносних снага Косова у Оружане снаге Косова за Србе ништа неће променити на горе већ, како је рекао, може да буде само боље.

"Ништа се у правима Срба на Косову неће променити на горе гласањем о војсци. То се неће догодити ни у њиховом животу нити безбедности. Може да буде само на боље", казао је Харадинај за приштинску кабловску телевизију Т7.

Подвукао је да ће формирањем војске, Косово бити сигурније и да ће безбеднији бити и они који живе у њему.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  БЕЗРЕЗЕРВНА ПОДРШКА АМЕРИКЕ ПРИШТИНИ: У строј испод застава САД

Према његовим речима, Србија треба да поздрави стварање војске тзв. Косова, "војске која долази за мир и која је у интересу свих у региону".

Харадинај је рекао да је Косово заинтересовано да у односима са Србијом од "тензија предје у стални мир измедју два народа".

"Њихов агресивни приступ, то што је урадила (Србија) у прошлости, је потврдило да тако нешто није ни у чијој користи", казао је Харадинај.

ПРЕМИЈЕР ТЗВ. КОСОВА ПРЕДСТАВИО АМБАСАДОРИМА КВИНТЕ И ПРЕДСТАВНИЦИМА ЕУ НАЦРТ СВЕОБУХВАТНОГ СПОРАЗУМА

Премијер тзв. Косова Рамуш Харадинај предао је нацрт Свеобухватног споразума између Косова и Србије амбасадорима Квинте, а истовремено и специјалној представници ЕУ на Косову, написао је Харадинај на друштвеним мрежама.

Како је навео на Твитеру и Фејсбуку та иницијатива "подржава и подстиче постојећи процес дијалога и о њој ће се разговарати са ширим политичким спектром и цивилиним друштвом".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Haradinaj: Dokazano da je tzv. OVK vodila sveti rat

Он је навео да је нацрт споразума такође поделио са свим институцијама и парламентарним групама "чија стручност и допринос су кључни за грађење националног консезнуса".

Уз објаву, у којој се не наводе детаљи споразума, објављена је на друштвеним мрежама и фотографија Харадинаја како са својим сарадницима седи са шест међународних званичника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Haradinaj odustao od dodatnih mera protiv Srbije? Odbijene ostavke gradonačelnika sa severa

Земље Квинте су САД, Велика Британија, Француска, Италија и Немачка.