PRVU šansu za formiranje vlade imaće Demokratska stranka, socijalisti i "Preokret". Rukovodstva DS i SPS vanredno su u petak zasedali čitavog dana, a svi nezvanični signali koji su jedva dopirali iz čvrsto zaključanih štabova nagoveštavali su stvaranje ove vladajuće koalicije. Iako se čekalo da Boris Tadić prihvati kandidaturu za premijera, stranački prvaci su odlučili da prvo sakupe većinu, a onda odrede mandatara i sva kadrovska rešenja u vladi.

Posle više od četiri sata većanja na sednici užeg Predsedništva DS, od koga se očekivalo da usmeri buduća politička kretanja u državi, nije presečena do kraja enigma ni ko će činiti vladajuću koaliciju, niti ko će naslediti Mirka Cvetkovića u Nemanjinoj 11.

- Jedina tema bila je nastavak razgovora sa potencijalnim partnerima, pre svih sa koalicijom oko SPS. Razgovarali smo o strateškim ciljevima i programu buduće vlade koja će se boriti za nastavak reformi, izgradnju pravednijeg društva i protiv kriminala i korupcije. Cilj je i približavanje građanima i njihovim problemima, a najbitnije je otpočinjanje pregovora za članstvo u EU - poručio je lider DS Boris Tadić posle maratonske sesije.

Okružen najbližim saradnicima, Tadić je rekao da će ove odluke da potvrde šire

predsedništvo stranke i Glavni odbor.

- O personalnim rešenjima pričaćemo tek kada se postigne dogovor sa koalicionim partnerima - zaključio je vođa demokrata.

Posle te kratke izjave, novinari nisu imali pravo da postavljaju pitanja, pa je ostala nedoumica da li je Tadić odložio odluku da se prihvati premijerskog mesta ili je tu funkciju spreman da prepusti nekom od svojih partijskih saboraca.

U slučaju da Tadić odoli apelima stranačke vrhuške da uzme palicu predsedavanja vladom, drugi adut za to mesto mogao bi da bude Dragan Đilas, zamenik predsednika DS.

Na suprotnom kraku političke lepeze naprednjaci nisu gubili nadu da će oni povesti novu vladu. Najavili su da će Tomislav Nikolić o budućim državnim potezima razgovarati sa svima, a sa Tadićem je već zakazao susret za ponedeljak.

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak nije doneo samo u Beograd kurtoazne postizborne pozdrave i čestitke iz Brisela. Više o tome pročitajte OVDE

Veliku vladu demokrata i naprednjaka još svi akteri vide kao najmanje realnu, ali niko još tu opciju potpuno ne isključuje. Socijalisti su utvrdili stav da u taj savez ne bi ulazili.

Tabori DS i SPS istovremeno su bili zakazali sednice predsedništva - u 14 časova. Demokrate su se okupile sa satom zakašnjenja. Tadić je u sedište stranke u Krunskoj ulici stigao posle potpredsednika, ali nije davao izjave. Nije se moglo naslutiti kakvu odluku nosi pred stranačke saborce.

Na Studentskom trgu, gde se vijore zastave SPS, Dačić i drugovi kuvali su svoju strategiju i čekali vesti iz DS. Njihov lider otkrio je i pre sastanka da "ne treba očekivati brzo formiranje vlade, ali ni veliku dramu".

- Ostajemo pri načelnom dogovoru sa DS o formiranju većine. Premijersko mesto pripada

njima i ne bih ja da im sugerišem treba li to da bude Tadić. Za nas je neprihvatljivo učešće u vladi koju bi eventaulano formirali DS i SNS. Dobro smo razmislili i doneli smo tu odluku. Ne bismo bili ljuti ni ako bi došlo do tog razgovora. Bio bih čak srećan, jer bismo na sledećim izborima osvojili 40 odsto glasova.

On je ponovo pozvao demokrate da aktiviraju pregovore o formiranju vlade:

- U suprotnom, upašćemo u prazan hod, koji otvara mogućnost za razne interpretacije u javnosti.

Za razliku od Dačića, njegov koalicioni partner Dragan Marković Palma otvoreno je zatražio od Tadića da prihvati kandidaturu za premijera.

- Neka što pre pozove na dogovor oko nove vlade političke stranke koje su bile do sada u vlasti.

Lider LDP Čedomir Jovanović ocenio je da je Srbiji potrebna Vlada kojoj će građani verovati, a ne vlada formirana zbog pritiska rokova, u strahu od novih izbora.

- Mora se staviti tačka na konfuziju i političke intrige koje prate dogovore o formiranju vlade.

I do naprednjačkih vrata stigla je glasina o savezu DS, SPS i Preokreta.

- Njima nedostaje legitimitet u formiranju vlade, ali ukoliko obezbede većinu nećemo im praviti problem - obećava Aleksandar Vučić, v. d. predsednika SNS.

Na pitanje da li je moguća koalicija između SNS i DS, ili neki "oročeni" dogovor te dve stranke, Vučić je rekao:

- Takva odluka bila bi teška za nas i po meni nemoguća. Ali, konačan sud daće naši stranački organi. Ja lično to neću predlagati.

Sva ovu političku akrobatiku lider LSV Nenad Čanak nazvao je "političkim svingerajem".

Sledi teži zadatak da koalicije oko DS i SPS usklade strateške političke vizije sa “Preokretom” Čedomira Jovanovića, koji je često žestok kritičar aktuelne nacionalne politike, a koju su upravo trasirali Tadić i Dačić. U rešavanje te enigme sa puno nepoznatih odgovora, umešani su i strani centri moći čija reč nije bez značaja.

Teško je očekivati, kažu nam izvori iz vodećih partija, da buduća vlada u ovako teškim unutrašnjim i spoljnim odnosima snaga bude formirana preko noći i na prečac.

NIKOLIĆ: VLADA BEZ ODUGOVLAČENJA

NISAM uključen u proces formiranja vlade i apelujem na stranke da se što pre formira vlada - izjavio je u petak uveče Tomislav Nikolić, novi predsednik Srbije.

On je priznao da ne zna ko će da formira vladajuću većinu:

- Ipak, čini mi se da će to da urade demokrate, SPS i stranke bivše koalicije. Molim ih da o tome odluče što pre pošto bih želeo da što pre poverim mandat za sastavljanje vlade - rekao je Nikolić za RTS.

On je naveo da ne misli da će bilo ko od stranaka da odugovlači sa formiranjem do poslednjeg roka, u septembru, jer su svi svesni koliko to teško može da bude za Srbiju.

- Razumem Tadićeve dileme oko prihvatanja funkcije mandatara. Naši odnosi su posle godinu dana ponovo dobri. To je neophodno, ako ni za šta drugo, onda za rešavanje pitanja Kosova i Metohije, za koje nam je potreban konsenzus. Ukoliko Tadić formira vladu, ona treba da izađe sa planom za Kosovo oko kojeg bi se dogovorili i koji bi on podržao. Ako se to ubrzo ne dogodi, moja obaveza je da sazovem sastanak i predložim način rešavanja tog problema.

Govoreći o EU, Nikolić je rekao da od nje mnogo toga zavisi.

- Srbija treba da bude u Uniji, i ja to želim. Nama saradnja sa EU predstavlja uređivanje zemlje, i Ustavom smo obavezani na evropske vrednosti, jer to je mogućnost za Srbiju. Građanima ću reći i šta su konačni uslovi EU što se tiče Kosova, jer meni to niko nikada kao članu opozicije nije rekao.