PRVI put posle izbornog megdana razgovarali su Tomislav Nikolić i Boris Tadić. Nisu se dotakli formiranja buduće vlade Srbije i eventualne zajedničke koalicije, ali su napravili uvod u smirivanje političkih tenzija posle višemesečnog žestokog i na momente prljavog međustranačkog rata.

Da su se dve ključne političke figure na političkoj sceni od kojih zavisi budući put Srbije videli i razmenili poruke, otkrio je Nikolić u četvrtak uz stav da velika koalicija SNS i DS nije objektivna priča:

- Niko sa Zapada nije tražilo veliku koaliciju. Lično sam zamolio Tadića da što pre reši dileme koje ime. Nismo pričali o formiranju vlade. Predložio sam mu da napravimo konsenzus oko Kosova i da se viđamo jedanput mesečno da razgovaramo o svim državnim temama. Tadić je prijateljstvo koje smo imali brutalno prekinuo u aprilu prošle godine i sada sam mu to prijateljstvo ponovo ponudio - rekao je Nikolić uz šalu da su se sreli u njegovoj rezidenciji.

Budući predsednik je otkrio i da se video sa Ivicom Dačićem, liderom SPS i da u žiži njihovog kurtoaznog razgovora nije bilo formiranje vlade:

- Dačić mi je samo rekao da njihov savez sa DS ide ka ozbiljnoj finalizaciji i ostaje da vidimo kako će to da se razvija. Ko obezbedi većinu dodeliću mu mandat za sastav vlade. Ako se niko ne javi, ponudiću mandat najjačoj stranci, a to je SNS. Neću se mešati u ono što radi SNS i nikome ko obezbedi najmanje 126 poslanika neću zameriti - rekao je Nikolić.

I predvodnik saveza SPS-PUPS-JS Dačić otkrio je za "Novosti" da se čuo sa Borisom Tadićem i otvoreno mu rekao da nema ništa protiv da on bude premijer.

SUSRET SA VORLIKOVOM I ŠOŠKIĆEM

Nikolić se u četvrtak sastao sa američkom ambasadorkom u Beogradu Meri Vorlik.

- Čestitala mi je pobedu i između ostalog me pitala za mogućnost velike koalicije sa DS. Odgovorio sam joj da u tome ne učestvujem, da smo posle izborne noći čuli da već postoji parlamentarna većina i da ćemo sačekati da oni izađu u javnost - otkrio je Nikolić.

Na inicijativu guvernera NBS Dejana Šoškića u četvrtak je organizovan susret prvog čoveka centralne banke i Nikolića. Kako “Novosti” saznaju, Šoškić je upoznao Nikolića s kretanjima u monetarnoj politici, ali je i upozorio da bi odlaganje formiranja vlade dovelo do daljeg pada domaće valute i intenziviranja rasta cena.

- Ali, on mi je odgovorio da još nije ništa odlučio - preneo nam je lider socijalista.

Iz ovih "usijanih linija" između političkih lidera i sadržaja tih razgovora naslućuje se da nova vladajuća koalicija još nije dogovorena i da je na stolu više različitih opcija:

1. Da Tadić prihvati premijersku funkciju i započne sklapanje koalicije sa SPS-PUPS-JS, Preokretom, URS i manjinama;

2. Da Dragan Đilas bude premijer ispred te vlade, a da se Tadić posveti vođenju stranke;

3. Da se pod uticajem nekih zapadnih država ipak pomire SNS i DS i sklope veliku koaliciju.

Sve oči glavnih aktera na političkoj sceni uprte su i dalje u lidera DS, koji kao da je uzeo predah da sam razmilsi i preseče. U ovu političku jednačinu sa više nepoznatih uključila se u četvrtak i Evropska unija, koja je u Beograd poslala svog specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka sa porukom - što pre formirajte vladu.

Prema našim informacijama, kako god da se sklope kockice, stranačke vrhuške postaju svesne da su izbori i kampanje završene i da će u nekoj formi morati da sarađuju. Zbog toga nije isključena ni kohabitacija SNS i DS, ni neka vrsta njihovog strateškog dogovora po kom bi se, zarad spuštanja tenzija i stabilnosti u državi, za početak dozvolile koalicije u velikim gradovima i na lokalu.

Da dogovor u vladi tapka u mestu otvoreno nam je rekao Dačić, koji i sam očekuje da DS i SNS daju predloge za formiranje vlade. On ne odustaje od teze da se "kuva" i velika koalicija.

- Da nije tako, već bi me i jedni i drugi zvali sa konkretnim predlozima da pravimo vladu. Naprednjaci nisu čak ni izrazili želju. Ne vidim zašto bi SPS, PUPS i JS bili deo koalicije, ukoliko se Nikolić i Tadić dogovore. U tom slučaju želim im srećan put - poručio je Dačić.

Celu Dačićevu izjavu pročitajte OVDE

On se u četvrtak ujutru prvi sreo sa Lajčakom i obavestio ga da njegova koalicija insistira na formiranju nove vlade sa DS.

- Istakao sam da tražimo brzo konstituisanje novoizabranih organa vlasti i brz dogovoru o formiranju nove vlade. Lajčak se nije izjašnjavao ko može, a ko ne može u vladu već je došao

da sasluša mišljenje najvećih stranaka - rekao je Dačić posle sastanka.

I Tomislav Nikolić, budući predsednik države, preneo je evropskom izaslaniku da želi brzo formiranje vlade:

- Ta vlada će imati zadatak da se što pre uhvati ukoštac sa problemima sa kojima se građani danas suočavaju. Posebno ću insistirati na nastavku evropskog puta Srbije, na stvaranju nacionalnog konsenzusa za rešenje problema Kosova i Metohije, na borbi protiv korupcije i kriminala, a pružaću svaku potrebnu pomoć Vladi Srbije pri stvaranju novih radnih mesta - rekao je Nikolić gostu iz Brisela.

Funkcioneri DS posle razgovora sa Lajčakom nisu otkrivali da li je bilo nekakvih sugestija o sastavu buduće vlade i novoj političkoj podeli karata.

Šef diplomatije Vuk Jeremić rekao je specijalnom izaslaniku da je prioritet dosadašnje vlade bio proces evropskih integracija i da veruje da nova vlada, neće promeniti politiku po ključnim spoljnopolitičkim prioritetima.

Pošto se sreo i sa potpredsednikom DS i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, izaslanik EU je zaključio da Brisel prihvata rezultate izbora za predsednika Srbije i očekuje da ubrzo bude formirana nova vlada.

- Ne utičemo na to ko bi trebalo da formira vlast. Unija bi volela da vidi vladu spremnu da nastavi reforme, evropske integracije i dijalog Beograd - Priština kao prioritete - poručio je Lajčak uz napomenu da mu je Nikolić obećao da će posle inauguracije prvo da poseti Brisel.

Van ovih kurtoaznih razmena poruka i suvih protokolarnih izjava, vodeći srpski političari nisu još do kraja otkrivali buduću strategiju.

Svi naši sagovornici iz vlasti ali i iz opozicije, rekli su nam da u ovom momentu presudnu reč ima Tadić i da su bilo kakvi pregovori i "podela kalača" preuranjeni dok lider DS ne obelodani šta je odlučio.


BIRAČI TRAŽE DA VLAST RADI ZA NJIHOVO DOBRO

Čas lagana, čas brza, čas kusa, čas nedorečena izjašnjavanja političara ovih dana, upozoravaju nas da, za mnoge od njih - kao da izbora nije ni bilo.

A valja im ponoviti: hteli ste izbore, redovne i vanredne i dobili ste - odgovor naroda!

Taj odgovor nije utešan za mnoge. Pa ni za one koji se smatraju pobednicima (a svi se smatraju!).

Prvo poređenje: Toma Nikolić je svojevremeno, kao predsednički kandidat dobio više od 2,2 miliona glasova pa nije postao predsednik. Sada je sa 700.000 manje - postao.

Drugo: SNS iako je najveća stranka u parlamentu još nema kapacitet da formira Vladu.

Treće: DS je izgubila predsedničku funkciju i osvojila je manje mandata u Skupštini nego na prošlim izborima.

Četvrto: Prvi put je kandidat demokrata izgubio u Beogradu.

Peto: Niš je i u vreme Miloševića bio u rukama "žutih", a sada, najverovatnije neće, kao ni ceo niz velikih gradova...

Jednostavno: promenili su se odnosi, ambijent, želje, planovi...

Srbija danas misli drugačije nego juče.

Tu promenu kod birača, u narodu, kao da ne razumeju političari, lideri i vođe. Oni kao da bi i dalje da kroje odela po svojim idejama i ambicijama.

Ako je interes države da se zaboravi malo prošlost, stabilizuje stanje, podiže standard, uđe u Evropu, grade putevi, otvaraju radna mesta, dolaze investitori - onda se i političke strasti i ambicije moraju smiriti.

Politike se moraju - miriti.

Biračima je, manje više svejedno, ko će s kim - samo neka rade za njihovo dobro. Neka je vlast - dobra. Od mesne zajednice do državnog parlamenta. Od direktora malog preduzeća do direktora EPS ili Telekoma.

Ne bude li se uspostavila ta ravnoteža u Srbiji, ma kako se ona zvala - kohabitacija, pomirenje, saradnja, interes - ostaćemo na trustnom tlu, podložnom i jačim udarima. A zemljotresi nigde ne donose dobro.


SAVEZ UNAPRED OTPISIVALI

PREPREKA za stvaranje "velike koalicije", koju po rečima Ivice Dačića "guraju" pojedini strani ambasadori, biće i poruke koje su lideri DS i SNS slali proteklih meseci i godina.

"Novosti" podsećaju na njihove izjave o eventualnom savezništvu koje su davali za naš list:

Tomislav Nikolić:

* 10. januar 2011 - Nećemo praviti Vladu sa DS. Stavite me na stub srama ako pogazim reč. Pre ćemo ići na nove izbore nego u savez sa njima.

* 13. mart - Očigledno je samo da posle izbora nećemo sa DS.

* 25. april 2012 - Neću u Vladu sa DS koja je opustošila zemlju u prethodnih 12 godina

Boris Tadić:

* 5. januar 2012 - SNS svakako nije partner. Prilagodili su evropsku retoriku uspehu na izborima, a nema dokaza da su promenili suštinu svoje politike.

* 10. mart 2012 - Nećemo praviti Vladu sa DSS, SRS i SNS.

* 10. maj 2012. - Političke vizije DS i SNS nisu podudarne i ove dve stranke neće praviti Vladu jer se radi o dve dijametralno suprotne vizije za budućnost.