UKOLIKO Boris Tadić pristane da bude novi premijer, savezi oko DS i SPS mogli bi već pre inauguracije Tomislava Nikolića na mesto predsednika Srbije da ugovore vladajuću koaliciju.

Kako "Novosti" saznaju, demokrate i socijalisti bi tako, već na prvom zvaničnom krugu razgovora o formiranju vlade, sredinom juna, prijavili novom predsedniku države da imaju većinu i zatražili bi od njega da im poveri mandat.

U tom slučaju, izbeglo bi se da Nikolić najpre dodeli mandat najjačoj stranci u parlamentu - SNS. Jer, bilo bi potpuno politički izlišno da kandidat naprednjaka za premijera Jorgovanka Tabaković krene u "lov na većinu" ukoliko demokrate i socijalisti Nikoliću "pokažu" više od 125 poslanika koji stoje iza njih.

Prema našim informacijama, Tadić i Dačić bi trebalo da u narednih nekoliko dana skiciraju kako će da izgleda nova parlamentarna većina i da ugovore sa kim će još da sklope politički savez. Navodno, otvoreno bi ponudili saradnju i "Preokretu", URS, svim poslanicima nacionalnih manjina.

Ukoliko se taj dogovor "skocka", a Nikolić im zvanično poveri mandat za sastavljanje vlade, demokrate i socijalisti bi tek tada sa partnerima ugovarali broj ministarstava, sastav vlade i kadrovska rešenja. Mada, u nezvaničnim konsultacijama međupartijskih vrhuški, već je počela i raspodela resora i ostalog "kolača vlasti".

U slučaju da Tadić ostane pri onome što je, verovatno sa emocijama i nespreman, poručio u izbornoj noći i odustane od premijerske funkcije i kohabitacije, međupartijski dogovori mogli bi da se zakomplikuju i oduže.

Rezervna varijanta je, navodno, velika koalicija koju, kako se sve glasnije spekuliše, "guraju" pojedine zapadne ambasade i centri moći.

NAPREDNJACI NE POKUŠAVAJU Naprednjaci još nisu ni nezvanično pokušali da okupe potencijalne saveznike i da načelno bar ugovore većinu u parlamentu. Kako "Novosti" saznaju, Tomislav Nikolić i Vojislav Koštunica, lider DSS, samo su razmenili kurtoazne poruke posle izborne noći i nisu razgovarali o eventualnoj koalicionoj saradnji u novom parlamentu. Vrh SNS nije započeo ni pregovore sa nacionalnim manjinama. Nikolić se sreo sa Ivicom Dačić neposredno posle drugog kruga predsedničkih izbora, ali naši izvori tvrde da nisu ni pokušavali da ugovore savezništvo za vladu.

Uz SNS i DS kao dve najjače snage, u taj široki blok bi sigurno ušli i socijalisti sa svojim partnerima iz PUPS i JS kako bi se uspostavila politička ravnoteža i da bi parlamentarna većina bila ubedljiva. Tako bi se izbegla i kohabitacija predsednika i premijera, jer bi naprednjaci participirali i u izvršnoj vlasti.

Zvanično, iz šturih izjava političara, teško je naslutiti konačni epilog.

Nada Kolundžija, funkcioner DS, rekla je da je vrlo važno da se dogovor o vladi postigne što pre.

- Još se unutar DS nije razgovaralo o personalnim rešenjima. Sigurno je da premijer mora da bude jaka politička ličnost sa velikim kredibilitetom i snagom da vodi vladu - rekla je Kolundžija uz ocenu da koalicija sa naprednjacima ne bi bila najsrećnije rešenje i da su male šanse za to.

Iako je na pomolu novi zagrljaj demokrata i socijalista, ni u taboru naprednjaka još ne odustaju od formiranja vladajuće većine:

- Normalno je da buduću vladu vodi SNS kao najjača stranka. Nikolić, kao predsednik republike, ponudiće mandat za njen sastav onoj opciji koja obezbedi neophodnu skupštinsku većinu. Sve priče i spekulacije o velikoj koaliciji su izmišljotine - rekao je za "Novosti" Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS.

Socijalisti, koji i u ovim pregovorima imaju ključnu rolu, već su ovlastili svog lidera Ivicu Dačića da pregovara sa ostalim stranačkim šefovima:

- Pregovori teku. Sa moje strane Ivica Dačić ima puno ovlašćenje, on je sjajan političar i to će uspešno da završi. Lično sam zainteresovan samo za Ministarstvo infrastrukture jer želim da završim veliki posao koji sam započeo za Srbiju - rekao nam je potpredsednik SPS Milutin Mrkonjić.

Iz "socijalističke" koalicije, samo će PUPS da pregovara samostalno.

- Odgovorno tvrdim da još ni s kim nismo razgovarali o formiranju vlade, ni s postojećim koalicionim partnerima, ni sa DS ni sa SNS. Sve odluke donosićemo na stranačkim organima i samostalno - rekao nam je Milan Krkobabić, funkcioner PUPS.


ZAŠTO TREBA DA BUDE PREMIJER

Nedeljne, porazne noći, iako sa osmehom, Boris Tadić je, možda malo u euforiji i s gorčinom, izrekao dve poruke:

- Neću u kohabitaciju.

- Neću za premijera!

Treba li Tadić da se drži te ishitrenosti?

Odgovor nemalog broja političkih analitičara i vrha DS je - ne!

Zašto Tadić kad je već izgubio? Evo njihovih glavnih argumenata koji su se do sada čuli u javnosti:

- Tadić najbolje zna Evropu i glavne igrače u njoj.

- Izgradio je prestižan uticaj u regionu.

- Vodio je razgovore sa najvećim stranim investitorima.

- Reforme su ostale u pričama i obećanjima Briselu i narodu - valja ih pretočiti u svakodnevni život.

- Sva obećanja koja je davao kao predsednik može da ispuni kao premijer.

- Državnu strategiju 2020, koju je sam trasirao, moći će da proba da realizuje.

- Jaka je politička figura koja bi predstavljala nesumnjivi autoritet koalicionim partnerima.

- Kohabitacija bi sada mogla da primiri strasti i da utiče na političku stabilnost - uveravaju zastupnici predloga da bivši šef države preuzme kormilo vlade.


PARTNERI ČEKAJU BORISA

I ostali partneri DS u odlazećem mandatu kao da čekaju da Tadić preuzme palicu u Nemanjinoj 11. Spremni su da pomognu.

* Ištvan Pastor, lider SVM, poručio je u sredu da želi da DS bude stožer buduće parlamentarne većine:

- SVM danas nije spreman da pregovara sa Nikolićem. Ali nije to osnovno pitanje. Najvažnije je kada će DS prelomiti u sebi tu dilemu. Ne može se na to dugo čekati.

* Draškovićev SPO, koji je deo "Preokreta", podržao je predlog da Tadić bude novi premijer, uz ocenu da bi njegov izbor omogućio nastavak reformi i evropskih integracija.

* Funkcioner Ljajićeve SDPS Meho Omerović ocenio je da DS i njen predsednik moraju preuzeti odgovornost za vođenje vlade.