BEOGRAD - Lider SPS Ivica Dačić izjavio je večeras da je Srbija još daleko od formiranja vlade, da je pogrešan utisak da se za to čeka odluka SPS i da je "lopta zapravo u dvorištu DS i SNS, odnosno Borista Tadića i Tomislava Nikolića".

Dačić je novinarima u Centru "Sava" rekao da je SPS spremna da učestvuje u strateškom partnerstvu poštujući izborni rezultat, ali da pre toga treba da im kažu na koji način.

"Niti je sa DS i Tadićem do kraja zatvorena priča, niti je DS odredio svog kandidata za premijera, niti je precizirao ko bi činio tu parlamentarnu vecinu, a s druge strane ni SNS nije izrazio bilo kakav zahtev za formiranjem parlemntarne većine", naveo je Dačić.

On je poručio da DS prvo treba da odluči da li će u vlast ili u opoziciju, ko će biti premijer, da li će da prave koaliciju sa SPS ili sa SNS i naglasio da na ta pitanja još nema odgovora.

Lider SPS je rekao i da dve najveće partije treba da kažu da li žele sa socijalistima ili žele međusobnu koaliciju.

"Ako je žele, spremni smo da odemo u opoziciju. U svakom slučaju apelujem da se razgovori ubrzaju i vlada formira što pre. Mi imamo načelni dogovor sa DS, odnosno sa Borisom Tadićem, ali svaka partija iz naše koalcije imaće svoj poslanički klub, a samim tim i pravo na sopstvenu odluku", poručio je Dačić.

Dačić je rekao i da ni sa jednom od dve najveće stranke nije razgovarao o formiranju vlade, već o izbornom razultatu.

"Da ne bude dileme i da se ne bi svaki dan spekulisalo o navodnim satnicama mojih razgovora sa DS i SNS, ja nisam (Marti) Ahtisari da vršim šatl diplomatiju. I sa jednima i sa drugima sam razgovarao povodom izbornih rezulatata, ali ne i o formiranju vlade. Ja ne trgujem, hoću da učestvujem u dogovoru, ali da vidim prvo kakvom", poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, pitanja o kojima se ovih dana govori u javnosti su pitanja za dve najveće stranke, a ne za SPS, pošto su oni osvojili najveći broj glasova, iako nedovoljan da sami formiraju Vladu.

Dačić smatra da se mora pažljivo, ali što pre, pristupiti konstituisanju parlamenta, poslaničkih klubova i drugih organa vlasti i ističe da je sve to dug proces.

"Još smo daleko od formiranja vlade", istakao je Dačić, koji je najacvio da će tokom vikenda glavni odbor SPS razgovarati detaljinije o pitanja vezanim za formiranje vlade.

Dačić je ponovio i da za SPS nisu glava personalna rešenja, niti hoće li imati premijera, već suštionska pitanja. "Sigurno nećemo ući u vladu koja će zastupati ekonomsku politiku neoliberazlizma", kazao je on, naglasivši da postoje neprincipijelne koalicije, kao i one koje su u državnom interesu.

"Samo u takvim bi SPS, koji ne zateže oko vlade, učestvovao". zaključio je Dačić.


MRKONJIĆ: DAČIĆ OVLAŠĆEN ZA PREGOVORE

Potpredsednik SPS Milutin Mrkonjić nije precizirao koje stranke vode pregovori o formiranju vlade, naglasivši da je lider socijalista Ivica Dačić jedini ovlašćen da vodi te razgovore, a da je on zainteresovan samo za Ministarstvo infrastruktre.

"Pregovori teku kako teku. Sa moje strane Ivica Dačić ima puno ovlašćenja, on je sjajan političar i to će uspešno da završi", kazao je Mrkonjić nakon dodela sertifikata o kvalitetu Putevima Srbije.

Mrkonjić najpre nije želeo da odgovora na pitanja novinara na temu pregovora i formiranja vlade, izjavivši da "nema pojma" da li se vode pregovori ili ne. On je dodao da je ipak stranka jedinstvena po pitanju toga da niko drugi ne vodi pregovore osim Dačića.