Prema preliminarnim rezultatima pobednik na predsedničkim izborima u Srbiji je lider naprednjaka Tomislav Nikolić . RIK je u 22 sata saopštila da je Tadić osvojio 46,77%, a Nikolić 50,25 odsto glasova građana. Tomislav Nikolić: Ovo je Božja pravda, hvala svima i ne ljutim se ni na koga. Tadić: Čestitam Nikoliću. Građani su izabrali

23: 56 PRISTALICE SNS SLAVILE PO SRBIJI

Pristalice na Trgu Republike u Beogradu proslavljaju pobedu Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima.

Oni su bili i ispred prostorija Gradskog odbora Demokratske stranke u Kolarčevoj ulici, gde su na zgradu bacili upaljenu baklju. Oni nose zastave Srbije, stranačka obeležjai Nikolićeve slike. Pristalice lidera SNS slave pobedu Nikolića i u njegovom rodnom gradu Kragujevcu.

Pristalice i simpatizeri SNS-a okupili su se ispred sedišta gradskog odbora te stranke u glavnoj gradskoj ulici.

Sa slavljem su počeli odmah pošto je Nikolić proglasio pobedu uz skandiranje "Tomo, Tomo".

Nikolićeve pristalice potom su u automobilskoj koloni, sa uključenim sirenama i sa zastavama Srbije i Srpske napredne stranke, krenuli u vožnju centralnim ulicama Kragujevca, dok ih je jedan broj pratio šetnjom.

Ulicama Niša kolona automobila sa pristalicama Nikolića večeras slavi pobedu. Slavilo se i u Kosovskoj Mitrovici gde se pucalo iz vatrenog oružja.

Članovi i građani slave i na ulicama Ćuprije, Paraćina, Svilajnca, Despotovca i Rekovca.

22:10 NIKOLIĆ: RAZGOVOR SA TADIĆEM KULTURAN I OZBILJAN

Malopre sam imao razgovor sa Borisom Tadićem, koji je ličio na neke stare razgovore, kulturan i ozbiljan. Hvala mu što mi je čestitao na ovim rezultatima - izjavio je lider SNS.

Biografiju Tomislava Nikolića pročitajte OVDE

22:00 RIK: TADIĆ 46,77%, NIKOLIĆ 50,25 ODSTO

Republička izborna komisija saopštila je privremene rezultate, prema kojima je Boris Tadić osvojio 46,77%, a Tomislav Nikolić 50,25 odsto glasova.

Konačne rezultate RIK će, kako je saopšteno, objaviti u roku od 96 sati od okončanja izbora.

21:55 TADIĆ: ČESTITAM NIKOLIĆU I ŽELIM MU SREĆU

- Danas je građanstvo Srbije odlučilo da je novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Ja mu čestitam i želim mu najbolju sreću u obavljanju ove teške dužnosti – izjavio je Boris Tadić.- Nisam razočaran. Ovo je uvek bila mogućnost. Za nama su četiri teške godine, pune teškoća i izazova sa kojima smo se susretali. I bilo je logično da najveći deo odgovornosti ide prema meni kao predsedniku republike. Čuo sam se s Nikolićem, naravno, to je demokratski. Čista pobeda nema šta.

Tadić je potvrdio da će sutra početi pregovori o formiranju nove vlade i rekao da sigurno neće biti novi premijer.

- Bila bi tragična greška da se Srbija vrati u 90-te! - rekao je Tadić.

21:30 NIKOLIĆ: OVO JE VRHUNAC MOJE KARIJERE I PREKRETNICA ZA SRBIJU

- Postoji Božja pravda. Večeras sam zahvaljujući glasovima građana Srbije pobedio na predsedničkim izborima - izjavio je Tomislav Nikolić, u obraćanju javnosti.- Želim da se zahvalim građanima Srbije koji su glasali za mene, ali i za mog protivkandidata. Izbori su protekli veličanstveno, srpski, kako i dolikuje. A, ono što sam govorio - to ću i da radim.

Nikolić je poručio da " Srbija neće skrenuti sa evropskog puta, da Srbija želi da zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji".

- Ovo nije bio referendum ko će da vodi Srbiju u EU a ko neće, ovde su rešavani unutrašnji problemi koje je stvorila DS. Srbija mora da razvija svoju ekonomiju. Moramo da se oslobodimo siromaštva, bele kuge, mita i korupcije i da tražimo prijatelje svuda u svetu – rekao je Nikolić. - Sarađivaću sa svima, nisam ljut ni na koga, očekujem čestitke, čestitao sam i ja mnogo puta.

Stranački funkcioneri su mu skandirali "Tomo, Srbine", a posle njegovog obraćanja javnosti otvoren je šampanjac.

21:22 TADIĆ POBEDIO U AUSTRIJI I HRVATSKOJ, U NEMAČKOJ PODELjENO

Na izbornim mestima u diplomatskim predstavništvima Srbije u Austriji i Hrvatskoj pobedio je predsednički kandidat DS Boris Tadić, dok je u Nemačkoj situacija podeljena - u Berlinu i Frankfurtu je pobedio Tadić, a u Minhenu, Diseldorfu i Štutgartu kandidat SNS Tomislav Nikolić.


21:20 U ŠTABU DS BEZ KOMENTARA

U štabu DS nakon objave prvih preliminarnih rezultata od strane CESID-a, još nema komentara, a u sedište stranke stigao je i lider Boris Tadić.

20:57 CESID: NIKOLIĆ VODI DVA PROCENTA

- Nakon 70 odsto obrađenih mesta Tomislav Nikolić vodi sa dva procenta. Ako se ovakav trend nastavi Nikolić će biti pobednik na ovim predsedničkim izborima – izjavio je Marko Blagojević. Biće potrebno još sigurno sat vremena za precizne rezultate, ali je razlika među njima tolika da teško da će se ova preliminarna procena promeniti.

20:55 VUČIĆ: SRBIJA JE DOBILA NOVOG PRESDEDNIKA TOMISLAVA NIKOLIĆA

- Na osnovu 100 odsto urađenog uzorka prednost Tomislava Nikolića je 1,5 odsto, bez Kosova gde očekujemo dodatnih jedan posto prednosti – izjavio je Aleksandar Vučić.

On je rekao da su naprednjaci u svim mestima zabeležili bolji rezultat.

20:50 GAF U BRISELU: ČESTITALI NIKOLIĆU DOK SU IZBORI JOŠ TRAJALI

Na sajtu EU pojavila se zajednička izjava Hermana van Rompeja i Manuela Baroza kojom čestitaju pobedu Tomislavu Nikoliću.

Kako je tekao izborni dan čitajte OVDE

- To je veliki diplomatski gaf. Oni u Briselu sigurno imaju dve napisane čestitke i pitanje je kako je baš ta dospela do javnosti – kaže Ognjen Pribićević, za RTS.

20:44 CESID: NIKOLIĆ 49,4 %, TADIĆ 47,7 %


Kako pristižu novi podaci tako se menja i grafikon rezultata drugog kruga predsedničkih izbora. Na osnovu 50 posto biračkih mesta rezultat je: Tomislav Nikolić 49,4%, Boris Tadić ima 47,6%.

20:32 CESID: NIKOLIĆ 50 ODSTO, TADIĆ 47,4 ODSTO

Do sada je obrađeno 25 odsto uzorka i na osnovu tih podataka rezultat je sledeći: Tomislav Nikolić 50 odsto glasova , Tadić 47,4 odsto.

20:27 CESID: NIKOLIĆ 49,9 ODSTO,TADIĆ 47,4 ODSTO

CeSid je počeo uživo da broji izborne rezultate. Oni će se menjati iz minuta u minut, kako se bude punila baza podataka.

20:13 U IZBORNI ŠTAB DS PRISTIŽU STRANAČKI FUNKCIONERI

I Demokrate se pripremaju za finale predsedničkih izobra. U štabu DS već su funkcioneri stranke Dragan Đilas, Dragan Šutanovac, Oliver Dulić. Stigao je i Srđan Đoković, otac Novaka Đokovića. Tek se očekuje dolazak stranačkog lidera Borisa Tadića.

U štabu DS, u Krunskoj ulici, vlada veliko interesovanje novinara koji su "zaposeli" ovo zdanje. Ukupno su 42 novinarske ekipe akreditovane za izveštavanje iz štaba DS-a.

20:06 U SEDIŠTU SNS SVE SPREMNO ZA IZBORNE REZULTATE

U sedištu naprednjaka na Novom Beogradu sve je spremno za izbornu noć i prve rezultate drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji, a prvo obraćanje medijima očekuje se oko 21.15 sati.

U stranačke prostorije stigao je i Tomislav Nikolić, a od ranije su tu zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić i drugi funkcioneri stranke.

Najavljeno je da će se medijima prvi obratiti Vučić, a za sada je pristilo oko 30 domaćih i stranih novinarskih ekipa.

Kako je rekao šef Službe za informisanje SNS Vuk Fatić, oko 70 ljudi radi na obradi pristiglih podataka i brine se o gostima i medijima, a za sve je obezbeđen posluženje i osvežavajuća pića.

20:00 ZATVORENA SKORO SVA BIRALIŠTA

U Srbiji su u 20:00 časova zatvorena biračka mesta na kojima su građani, u drugom krugu predsedničkih izbora, svoj glas mogli da daju kandidatu liste "Izbor za bolji život" Borisu Tadiću ili kandidatu Srpske napredne stranke Tomislavu Nikoliću.

Šta su političari izjavili pošto su glasali pročitajte OVDE

Pravo glasa imalo je ukupno 6.771.479 građana, koji su se izjašnjavali na 8.390 biračkih mesta u zemlji i inostranstvu.

Prema podacima Republičke izborne komisije, do 18:00 časova na birališta je izašlo 36,83 odsto birača i nisu zabeležene ozbiljnije nepravilnosti.

Do 20:00 sati na snazi je bila izborna tišina, koja je proglašena u četvrtak u ponoć.

U Vojvodini se, osim za predsednika, glasalo i za poslanike u pokrajinskoj skupštini, čiji će mandati biti raspoređeni po većinskom sistemu.