Osnovni sud u Prištini proglasio je krivim šestoro optuženih za planiranje terorističkih napada na Kfor, srpske pravoslavne crkve, kao i diskoteke na KiM, i osudio ih na ukupnu kaznu od 25 godina i devet meseci zatvora.


Kako prenosi RTK, osuđeni su Bujar Behrami, Resima Kastrati, Gramos Šabani, Aljbert Ademaj, Ljeutrim Musliju i Edona Haljiti.


Na 10 godina osuđen je Behrami, na četiri Kastrati, sedam Šabani, jednu godinu zatvora dobila je Edona Haljiti, godinu i šest meseci Ademaj i dve godine i tri meseca Musliju.


Sud je kao dodatnu kaznu naredio i konfiskaciju sume u iznosu od 9.001 evra i 46 centi od Bujara Behramija, kao i konfiskaciju vatrenog oružja, automatske puške i 40 metaka od Leutrima Muslijua.


Prema navodima u predmetu Specijalnog tužilaštva, Šabani je bio angažovan u izvođenju terorističkih napada u Belgiji, dok je njegova supruga Edona Haljiti optužena da je umešana u pripreme za terorističke napade na Kosmetu, planirajući da izvrši samoubilački bombaški napad na vozilo s pripadnicima Kfora.


Uz dvoje supružnika iz ove grupe, takođe su osuđeni i Behrami poznat i kao Ebu Musab El-Albani, Kastrati – zvani Pc Habibi, Ademaj i Musliju.

PROČITAJTE JOŠ: Na Kosovu uhapšeno devet osumnjičenih za terorizam


Prema navodima Tužilaštva, ova šestočlana grupa planirala je terorističke napade unutar i van Kosmeta, terorističke napade na diskoteke u Gračanici, napade na pravoslavnu crkvu u severnoj Kosovskoj Mitrovici, napade na vojnike Kfora na Kosmetu i terorističke napade u Francuskoj i Belgiji, prenosi Kosovo onlajn.


U optužnici Specijalnog tužilaštva takođe se navodi namera optuženih da formiraju organizaciju koja bi pripremala terorističke i samoubilačke napade na Kosmetu, u Albaniji i Severnoj Makedoniji.


Behrami je, takođe, optužen da je pokušao da oformi grupu pod nazivom "Pomoć Islamskoj državi u Zemlji orlova", koja bi delovala na Kosmetu, u Albaniji i Severnoj Makedoniji i pripremala terorističke napade.


U optužnici je pojašnjeno da je zadatak isporuke oružja, eksploziva i pronalaženje osoba za postavljanje prsluka sa eksplozivom bio dodeljen Kastratiju.


Kastrati je za obezbeđivanje eksplozivnih sredstava i vatrenog oružja dobio oko 9.000 evra, navodi se u optužnici.


Još dva optužena, Ademaj i Musliju, optuženi su da su znali i bili obavešteni da su optuženi Behrami i Kastrati pripremali terorističke napade na Kosmetu, da su bili u stalnom kontaktu sa njima i da nisu prijavili te kriminalne delatnosti.