U DVORIŠTu porodične kuće, u novopazarskom naselju Rasadnik, u ponedeljak ujutru, oko tri sata posle ponoći, pronađeno je beživotno telo Nedžiba Kačara, poznatog novopazarskog biznismena. Prema nezvaničnim informacijama, Kačar je ležao u lokvi krvi, a na njegovom telu bili su vidljivi ubodi oštrim predmetom. Policija i istražni organi su ceo dan radili uviđaj i nisu mogli zvanično da kažu - da li je reč o ubistvu ili samoubistvu. Ova dilema će potrajati sve dok ne stignu rezultati obdukcije.

Javnosti u Novom Pazaru i regionu Kačar je postao poznat devedesetih godina kada se, kao mladi pravnik vratio iz Francuske, gde je ivesno vreme radio. U Novom Pazaru je osnovao osiguravajuće društvo i uvozno-izvoznu kuću "Sandžak-broker" sa kojom je, otkupljujući devize za jednu veliku banku u Beogradu, kao i trgovinom sa Turskom - zaradio ogroman novac. Njegova firma potom je preimenovana u Osiguravajuće društvo "Mond" sa filijalama širom Srbije i Crne Gore. Kasnije je osnovao i Pešter banku i najavljivao da će "u ime Boga velikog" izgraditi "peštersku magistralu".

U prve probleme Kačar je zapao nakon hapšenja zbog pozajmice više stotina hiljada evra Osiguravajućem fondu Crne Gore, a potom i zbog stečaja Pešter banke, za koji je krivio tadašnjeg guvernera Mlađana Dinkića. Na jednoj konferenciji za štampu u Novom Pazaru Kačar je pozivao Dinkića na dvoboj - "da se kao ljudi obračunaju". Objavljivao je slike na kojima je sa Bogoljubom Karićem i u društvu mnogih poznatih biznismena iz Beograda i regiona. Bio je jedan od osnivača prve političke stranke u Novom Pazaru (Jugoslovenske progresivne inicijative - JUPI). Kasnije je osnovao još nekoliko partija i udruženja, ali nikada nije imao znatnijeg političkog uspeha. Posle pobede DOS bio je ozbiljan kandidat za načelnika policije u Novom Pazaru. Jedno vreme Kačar je imao i svoj list "Mond-pres", koji je posle nekoliko godina ugašen.

Nedžib Kačar se povukao iz javnosti poslednjih godina i pominjan je samo zbog porodičnog nasilja. Pre šest godina hapšen je jer je iz pištolja pucao na porodičnu kuću svoje supruge, s kojom je u tom trenutku bio u brakorazvodnoj parnici.

Nedžib Kačar Foto Fejsbuk

ZAPOMAGAO I TRAŽIO POMOĆ

MEDIJI u Novom Pazaru tvrde, pozivajući se na razgovore sa komšijama i nekim prolaznicima, da se iz dvorišta porodice Kačar čula galama, kao i da je Nedžib, pre nego što su stigle hitna pomoć i policija, navodno zapomagao i tražio pomoć. Ove informacije policija nije ni potvrdila, niti demantovala. Inače, gradom kruže razne verzije o smrti Nedžiba Kačara, koje se uglavnom povezuju sa njegovom porodičnom situacijom.

Kačar sa Bogoljubom Karićem Foto Fejsbuk