Kosovska policija uhapsila je dvojicu Srba sa Kosova i Metohije osumnjičene za krivično delo špijunaže.

Uhapšeni su na administrativnom punktu "Bela zemlja", na putu Gnjilane–Bujanovac.

Odlukom tužioca osumnjičenima je određen pritvor.

PROČITAJTE JOŠ - Kola Hitne pomoći izazvala direktan sudar sa putničkim automobilom, šestoro povređenih!

Slučaj je pod istragom, navodi se u izveštaju policije za poslednja 24 sata.


KANCELARIJA ZA KiM TRAŽI HITNO OSLOBAĐANjE UHAPŠENIH SRBA


Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je nastavak kampanje zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji hapšenjem domaćina i vršilaca važnih javnih funkcija, i traži hitno oslobađanje dvojice uhapšenih koji su u sredu na administrativnom prelazu Končulj lišeni slobode prilikom pokušaja da uđu u centralnu Srbiju.


U saopštenju Kancelarije za KiM se navodi da je privođenje direktora OŠ "Mladen Marković" iz Vitine, Trajana Trajkovića i Tehničke škole u Vrbovcu Dalibora Dajića napad na srpski narod u Kosovskom Pomoravlju i najflagrantniji primer pravnog nasilja kojem su sve češće izloženi ugledni Srbi.


Kancelarija za Kosovo i Metohiju je, kao što to uvek čini u ovakvim slučajevima, privedenim Srbima obezbedila advokata i svu potrebnu pravnu podršku, prenosi RTS.


"Zahtevamo da međunarodne institucije na terenu intervenišu kako bi bio sprečen nastavak ove brutalne kampanje, a direktori srpskih škola najhitnije oslobođeni", piše u saopštenju Kancelarije.


Srbima na Kosovu i Metohiji mora biti garantovano pravo na obrazovanje, i Srbija će nastaviti da, pružanjem finansijske pomoći i ekonomskim projektima, čini sve kako bi naši građani mogli da, uprkos pritiscima Prištine, žive dostojanstvenim i normalnim životom, navedeno je u saopštenju.


SRPSKA LISTA OSUDILA HAPŠENjE DIREKTORA SRPSKIH INSTITUCIJA NA KIM


Srpska lista najoštrije osuđuje hapšenje direktora srpskih obrazovnih institucija, koji su, kako navode iz ove liste, život posvetili odgajanju i obrazovanju mladih i ne zaslužuju ponižavajuć tretman kakvom su izloženi.

- Hapšenjem Trajana Trajkovića i Dalibora Dajića, Priština je u pitanje dovela pravo srpskog naroda na obrazovanje, čime je u svet još jednom uputila pravu sliku o prirodi ovdašnjeg društvenog i političkog sistema - ističu iz Srpske liste iz koje istovremeno zahtevaju da međunarodne organizacije najhitnije reaguju i stanu u zaštitu Srba na KiM, jer, kako opominje Srpska lista „ ovakav tretman prema uglednim predstavnicima srpskog naroda stvara opštu atmosferu nespokoja i nikako ne doprinosi međunacionalnom pomirenju“.Iz Srpske liste takođe opominju da se ne sme dozvoliti da napadi na Srbe postanu dozvoljen način za sticanje političkih poena u Prištini, i da međunarodni predstavnici treba da konačno zauzmu čvrst i principijalan stava prema ovakvim nedopustivim incidentima.