PRIPADNICI Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su D.B. (69), bivše odgovorno lice akcionarskog društva „Budućnost“, i Lj.K. (69), odgovorno lice privrednog društva „Graditelj NS“, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.


Pročitajte još: Zapaljena kancelarija beogradskog advokata Stevana Protića


Postoje osnovi sumnje da su D.B. i Lj.K., u periodu od 2009. do 2011. godine, deo imovine AD „Budućnost“ preneli preduzeću „Graditelj NS“ za iznos veći od 106,8 miliona dinara, što je niža cena od stvarne vrednosti imovine.

Sumnja se, kako se dalje navodi u saopštenju MUP-a, da su potom fingirali isplatu dela kupoprodajne cene, sačinjavanjem lažne dokumentacije da je izvršena isplata kroz isporuku građevinskog materijala i obavljanjem usluga u vrednosti većoj od 52,3 miliona dinara, a koja se nije desila.


Pročitajte još: HAPŠENjE POLICIJSKIH SLUŽBENIKA: Prikrivali falsifikatora


- Na osnovu ovog fingiranog poslovnog odnosa, kako se sumnja, Lj.K. je ostvarila i dodatnu korist za preduzeće „Graditelj NS“ u vidu odbitnog PDV-a u iznosu od 10.602.576 dinara, na šta preduzeće "Graditelj NS" nije imalo pravo. - navodi se dalje u saopštenju MUP. - Sumnja se da je na ovaj način AD "Budućnost" oštećena za ukupno 159.180.903 dinara, dok je preduzeće "Graditelj NS" ostvarilo protivpravnu imovinsku korist od 169.783.470 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.